REHABILITERING & FRISKVÅRD FÖR HUND

Hundar behöver liksom vi människor både jobba förebyggande och ta hand om krämpor för att kroppen ska hänga med i många år. Hos Arken Zoo Djurhälsa-center hjälper vi din hund till ett starkare och friskare liv.

Hos oss hittar du följande rehabiliterings- och friskvårdstjänster:

 • Hundmassage
 • Elektroterapi
 • Laser
 • Vibrationsplatta
 • Vattentrask
 • Balansbollsträning
 • Friskvårdskontroll
 • Ultraljudstandborstning

Gå in på respektive butiks sida för att se vilka tjänster som erbjuds i din närmsta butik.

HUNDMASSAGE

En hundmassage hos Arken Zoo Djurhälsa är en djupgående, behandlande massage som kan liknas med en idrottsmassage för oss människor. Med hjälp av massagen når vi både den ytliga och den djupa muskulaturen. Blodcirkulationen i musklerna ökar och de töjs ut till en optimal längd. Genom massage sätts hundens lymfsystem igång och forslar bort onödiga slaggprodukter från kroppen. Massagen visar positiva effekter både i rehabiliterings- och friskvårdssyfte.

En hundmassage behandlar:

 • Sträckningar
 • Muskelknutor och triggerpunkter
 • Hårda och spända muskler

Förutom att behandla ovan symptom så minskar också hundmassage svullnad, stelhet och träningsvärk. Veterinär kan även rekommendera massage för behandling av ischiasbesvär eller smärta och krämpor. En massage jobbar också förebyggande mot ärrbildning i muskulaturen, ledproblem som orsakas av spänd muskulatur och problem i hundens rörelseapparat. Andra fördelar som massage bidrar till är ökad prestationsförmåga, mer rörlighet och koordination. Hunden får mer energi och snabbare återhämtningsförmåga. Pälsen blir glansigare tack vare ökad blodcirkulation i muskler och hud. Kroppen frigör också en mängd hormoner (endorfiner och oxytocin) vid massage som minskar smärta och stress samt ökar hundens välbefinnande.

ELEKTROTERAPI FÖR HUND

En behandling med elektroterapi genomförs tillsammans med vår fysioterapeut som placerar ut elektroder på hundens hud. Elektroderna skickar elektriska impulser till muskeln som reagerar med en kort sammandragning. Blodcirkulationen ökar utan att muskeln behöver arbeta och belasta skadade nerver. Med elektroterapin kan vi även behandla de vävnader som ligger djupare och inte nås av massage. Vid remiss från veterinär behandlar vi bland annat skador, kroniska inflammationer, nervskador, artros och svullnader med elektroterapi. Denna behandlingsform är väldigt framgångsrik och är helt smärtfri. Metoden är ett komplement till annan sjukgymnastisk behandling och bör kombineras med aktiv träning av rörlighet, styrka, koordination och funktionell träning.

En elektroterapi hjälper bland annat till att:

 • Minska muskelspänningar och smärta delvis eller helt och hållet
 • Öka blodcirkulationen och cellernas ämnesomsättning
 • Påskynda läkning av neurologiska skador

Vi behandlar inte dräktiga tikar, hundar med metallimplantat, pågående infektion, diabetes, epilepsi eller cancer.

VATTENTRASK FÖR HUND

Hos Arken Zoo Djurhälsa erbjuder vi träning i vattentrask som är ett utmärkt redskap såväl i rehab- som friskvårdssyfte. Vattentrasken består av ett löpband som går att fylla med vatten. Med hjälp av vattnet minskar belastningen på leder, vilket ger en skonsam träningsform för hundar med till exempel ledproblem. Vattnet ger även viss stabilitet, vilket är en fördel för hundar med dålig balans till följd av problem med ryggen. Svårighetsgraden anpassas utefter varje enskild individ och behov. Det går att reglera både hastighet, motstånd och lutning för bästa möjliga resultat. Trasken kan även användas postoperativt efter rekommendation av veterinär eller för äldre hundar som fått mindre rörelseomfång eller drabbats av atrofi. Fördelen med vattentrask är att hunden hela tiden har markkontakt, vilket gör att även hundar som inte gillar att simma kan känna sig trygga. Träning i vattentrask bidrar till ökat rörelseomfång, ökad koordination och kondition samt bättre balans. Även friska hundar är välkomna att träna i vattentrasken.

Exempel på när vattentrask kan användas:

 • för viktminskning
 • för att stärka konditionen
 • för att förbättra koordinationen
 • del av rehabilitering efter skada eller operation
 • vid diskbråck efter konsultation med veterinär
 • vid artros

LASERBEHANDLING HUND

Laser är en helt smärtfri behandling som utförs av vår fysioterapeut genom att ljusvågor stimulerar vävnader och strukturer i kroppen. Laser kan användas vid sårskador och vissa hudåkommor då ljuset bidrar till ökad läkningsförmåga. Den behandlande effekten av laser sitter kvar i kroppen upp till 24-48 timmar efter att behandlingen är gjord. Vid behandling av mindre sår eller skador är det därför optimalt att upprepa behandlingen dagligen. Kom ihåg att i första hand uppsöka veterinär vid sår och skador.

Laser är en skonsam behandlingsmetod med flera positiva effekter:

 • Smärtstillande
 • Inflammationsdämpande
 • Stimulerar läkning
 • Minskar svullnad
 • Förbättrar immunförsvaret

VIBRATIONSPLATTA FÖR HUND

Vibrationsplattan är utmärkt för avslappning, rehabilitering, rörlighet och funktionell styrketräning. Blodcirkulationen i musklerna ökar mer på djupet än vid en vanlig massage och vibrationsplatta är ett bra alternativ vid överbelastningsproblem eller spänd rygg. Det är vibrationsplattans hastighet som framkallar en muskelsammandragning. Vibrationsträning kan med fördel påbörjas tidigt i en rehabiliteringsfas och kan påskynda läkningen. De djur som inte tillåter sig masseras kan acceptera vibrationsplatta som behandlingsform.

En vibrationsbehandling hjälper bland annat med att:

 • stimulera läkningsprocessen och effektivisera återuppbyggnadsfasen
 • öka blodcirkulationen och hundens välbefinnande
 • ge hunden avslappning

BALANSBOLL MED HUND

Balansbollsträning bygger upp hundens muskulatur från grunden och fokuserar framför allt på de allra minsta musklerna i kroppen. Det är en rolig och nyttig träningsform som fungerar för alla hundar då den enkelt anpassas för varje individ. Att träna med balansbollar är bra både för friska hundar och hundar i behov av rehabilitering, såväl valp som senior. Balansbollsträning bygger upp självförtroende, styrka, balans, kroppskontroll och samarbete mellan hund och förare. Bandet mellan dig och din hund kommer bli starkare och ni får ett roligt träningspass tillsammans. Denna träning har väldigt låg skaderisk och det är enkelt att genomföra och anpassa för just din hund och bygga på allteftersom din hund får bättre stabilitet och självförtroende. Under träningspasset går vi igenom säkerhetstänk och information av olika övningar för att stärka upp just din hund på rätt sätt.

Balansträning hjälper mot:

 • Öka bålstyrkan – snällt för leder
 • Förbättra samspelet mellan nerver och muskler – ger snabbare reaktioner
 • Ge starkare muskler - stabilare leder

FRISKVÅRDSKONTROLL

En friskvårdskontroll innebär en grundlig genomgång av djuret. Besöket omfattar rörelseanalys, rörelseomfång (ROM), belastningsanalys, palpering av muskulatur, leder, senor och ligament.

Det är möjligt att lägga till en behandling eller friskvårdsträning till en friskvårdskontroll, då bestäms detta tillsammans med fysioterapeuten på plats utifrån ditt djurs förutsättningar.

Hos vissa utav våra Djurhälsa-center finns möjlighet att boka återbesök av friskvårdskontroll, detta måste göras senast 3 månader efter ditt första besök. Det finns också möjlighet att använda klippkort hos några utav våra Djurhälsa-center, hör med ditt lokala center för att se vad som gäller.

ULTRALJUDSTANDBORSTNING

Arken Zoo’s tjänst Ultraljudstandborstning finns här för att hjälpa din hunds munhälsa. En ultraljudstandborste är helt ljudlös och utan vibrationer. Det gör rengöringen mycket skonsam, stressreducerad och därför särskilt lämplig för hundar som vanligtvis inte är bekväma med att få tänderna borstade med vanlig tandborste. Borstning med ultraljudstandborste ersätter inte undersökning och eventuell behandling hos veterinär, men är ett bra sätt att förebygga problem och ett effektivt komplement till tandborstningen hemma.