Goda råd

Goda råd

Valprus - vad är det?

Valprus - Vad är det?

Alla valpar busar. Det hör ju till valpåldern och hundens utveckling. Till stor del kan det vara charmigt, men om valpen blir för vild, är det inte bara jobbigt för husse och matte, utan kan även stressa valpen.

Valprus - vad är det?  

Beteende i sig kan också vara ett uttryck för att valpen redan är stressad och då kan valpen behöva hjälp att varva ner. Ibland kallar man ett sådant här valpbeteende för valprus och det går kanske att se någon symbol i att ett valprus ibland innefattar att valpen far runt i en cirkel, antingen jagandes sin egen svans eller i en vidare cirkel runt hela trädgården. När valpen fastnar i det, får man hjälpa den att faktiskt bryta cirkeln.

Valpar biter. Så lekte de med sina kullsyskon men det kan också vara ett tecken på kliande och smärtsam tandsprickning. Det man först kan prova är att ge valpen något som den får bita i och sedan gå ifrån den tills den har lugnat ner sig. Många gånger är just att ignorera valpen det som fungerar bäst vid valprus, men ibland måste man mer konkret och fysiskt hjälpa valpen att varva ner.
Något man alltid ska ha med sig är att en valp är aldrig elak och inte ska bli straffad. 
Om valpen vill bita i händerna när man antingen busar eller kelar med den, kan man prova med att hålla händerna alldeles stilla. Lär av valpens biologiska mamma! Tiken låter valparna leka och bita henne på hennes villkor. Använd rösten och säg ifrån med bestämd röst.

Om valpen inte klarar av att varva ner med ord eller att låta den vara, kan man ta ett stadigt tag om valpen och hålla den stilla. Valpen ska tydligt känna att det inte är lek, var fast och bestämd i greppet, men absolut inte hårdhänt. Att fösa undan en valp fungerar sällan, då valpen bara uppfattar det som lek och reagerar på bortfösandet med en ny attack. 
När man håller fast enhund i valprus, ska man inte prata med den under tiden man håller fast den. Då är det bara fokus på att sitta stilla i lugnet för både valp och ägare.

Grundråden gällande en busig valp är alltså att först avleda eller nonchalera och då det inte fungerar, hålla fast den. Det gäller för de allra flesta oönskade beteenden hos valpen.
Som husse och matte har man ett stort ansvar i att läsa av valpen. Den kan se ut att ha hur roligt som helst när den far runt i en vid båge, gör krumpsprång, biter efter kopplet, byxben eller händer, men kan i själva verket vara uppstressad.
En valp klarar inte alldeles för många nya intryck eller aktiviteter och behöver såväl bus som lugn och avslappning.