För att skydda sitt husdjur och samtidigt ta sitt ansvar som djurägare när det kommer till att hålla de smittsamma sjukdomar som finns i Sverige på en så låg nivå som möjligt, är det viktigt att man ser till att sin kanin eller iller vaccineras.
Kaniner vaccineras vanligen mot gulsot och kaninpest. Dessa sjukdomar orsakar snabb dödlighet om de bryter ut i en flock.
Kaninen bör vaccineras när den är 5 veckor gamla och därefter årligen. De bör då få vaccination mot:
Gulsot (RVHD – Rabbit viral hemorrhagic disease) – en allvarlig och smittsam virussjukdom som överförs både vid direktkontakt men också indirekt från tex urin och avföring. Har man flera kaniner, bör den sjuka kaninen isoleras och buren saneras noggrant för att förhindra att smittan sprids. Den klassiska sjukdomen kallas för RVHD1 och orsakar ett väldigt snabbt förlopp och är så gott som alltid dödlig. Dock verkar kaninungar under 2 månader gamla vara resistenta och blir därmed inte sjuka. Under senare år har sjukdomen komplicerats då ytterligare en variant har upptäckts – RVDH2. RVDH2 är också en dödlig sjukdom men har ett långsammare förlopp och unga kaniner verkar inte lika skyddade som mot RVDH1 utan förblir ofta friska men bärare av smittan.
Till skillnad mot den vanliga vaccinationen måste man vaccinera mot RVHD2 två gånger om året. Vaccinationen får inte ges samtidigt som vaccination mot kaninpest.
Kaninpest (Myxomatos)- en allvarlig virussjukdom som ursprungligen fördes in i Europa för att få ner antalet vildkaniner. Sjukdomen kännetecknas av knöliga svullnader framför allt i ansiktet och på öronen. Svullnaderna kring ögonen gör att kaninen inte kan se och därför har svårt att hitta mat och därmed oftast svälter ihjäl. Sjukdomen förekommer framförallt på Gotland och i södra Sverige. Viruset kan smitta genom direktkontakt med smittat djur samt indirekt via tex föda och via blodsugande insekter.
Man kan tyvärr inte bota någon av sjukdomarna utan endast göra vissa förebyggande åtgärder för att skydda sin kanin.
Om du ska flytta utomlands eller resa utanför Sverige med din kanin bör du ta kontakt med Jordbruksverket för att få reda på vad som gäller.