Goda råd

Goda råd

Utfodring av smådjur

Alla husdjur, stora som små, bör ha en så artspecifik kost som möjligt. När man överväger att skaffa ett husdjur är det därför klokt att läsa på lite om djurets naturliga kost. Det finns ett hav av alternativ att välja mellan, så det är viktigt att tänka på kvaliteten på maten.

Växtätare eller allätare?

Gnagare och kaniner kan delas in i växtätare och allätare:

  • För växtätare är det viktigt att kosten endast innehåller vegetabilisk föda och för kaniner, marsvin och chinchillor är det viktigt med tillräckligt med fibrer i maten. De ska dessutom alltid ha tillgång till högkvalitativt hö. Pellets och/eller fröblandningar bör endast vara en liten del av kosten. Tänk också på att växtätare kan ha olika näringsbehov. Foder som är bra för marsvin är inte nödvändigtvis lämpligt för kaniner.
  • Pellets och fröblandningar är basfödan för allätande djur som råttor, men de kan ibland även äta färska grönsaker och en liten mängd animaliskt protein.
  • När du ger godsaker till din lilla vän, välj produkter som är avsedda för arten. Visste du att godis också kan vara perfekt för aktivering? Göm godbiten så kan din lilla vän använda sin naturliga instinkt för att leta efter den.

Och kom ihåg, alla smådjur behöver alltid tillgång till färskt och rent vatten.

Hälsosam och välsmakande mat

Om du ger någon form av fröblandning till din lilla vän ska den vara homogen så att husdjuret inte bara väljer ut favoriterna. Högkvalitativa fröblandningar är balanserade och varje frö är välsmakande och hälsosamt.

Med högkvalitativa pellets är det lätt att se till att även de mest kräsna små vännerna får i sig alla nödvändiga näringsämnen, eftersom alla bitar är lika goda och hälsosamma.

Sätt de små tänderna i arbete

Gnagare och kaniner har tänder som växer hela tiden. För att inte tänderna ska bli för långa behöver de saker att tugga på, som mat och godsaker som ska gnagas på. För långa tänder är ett allvarligt och smärtsamt problem. Det kan göra att din lilla vän har svårt, eller helt vägrar, att äta. Det är viktigt att ha tillräckligt med saker att gnaga på, för om tänderna blir för långa måste en veterinär förkorta dem, och det är alltid en påfrestande operation för djuret.

Att äta bajs är normalt - för smådjur

Matsmältningssystemet hos kaniner och gnagare producerar två typer av avföring: en normal sådan och så kallat ”nattbajs”. Genom att äta den sistnämnda, ofta ljusare avföringen kan djuret utnyttja maten på bästa sätt. ”Nattbajset” innehåller mycket proteiner, vitaminer och nyttiga mikroorganismer som är viktiga, eftersom bristen på dessa kan orsaka olika sjukdomar.

Nattavföring är mjukare och druvliknande. Även andra arter än de som nämns ovan kan äta avföring, och det är helt normalt.