Goda råd

Goda råd

Urinvägsinfektion hos katt

Om en rumsren katt plötsligt börjar att urinera på fel ställen bör du som ägare undersöka saken. Urinvägssjukdomar hos katter är vanliga och kan orsaka många problem och smärta. Ute i naturen är det livsfarligt att bli sjuk, så katter är mästare på att dölja smärta och symtom. När du som ägare väl marker att någonting är fel är situationen förmodligen ganska allvarlig.

Det bästa sättet att förhindra problem är att se till att din katt får i sig tillräckligt med vätska. I den här artikeln kan du läsa mer om de vanligaste urinvägsproblemen hos katter och få tips på hur du får din katt att dricka mer vatten.

Blåsstenar hos katter

Ibland kan små kristaller i urinen klumpa ihop sig till stenar i urinblåsan. Blåsstenar kan vara smärtsamma och även blockera urinröret som därmed förhindrar katten att kissa. Blåsstenar kan inte botas hemma utan kräver alltid veterinärvård. Om blåssten inte behandlas kan det leda till döden.

Urinvägsinfektion hos katter

Urinvägsinfektion hos katter orsakas av bakterier som rör sig upp genom kattens urinrör. Detta kan orsaka svår smärta när katten kissar och kan leda till att den börjar undvika kattlådan och urinerar på fel platser. Andra symtom kan inkludera blodig urin, oförmåga att urinera eller att det bara kommer en minimal mängd, samt att katten konstant slickar urinöppningen. Om du märker några förändringar i din katts beteende bör du ta med den till en veterinär så snart som möjligt.

Urinvägsinfektion katt

Så förhindrar du urinvägsproblem

Det mest effektiva sättet att förhindra problem med urinvägarna är att se till att din katt får i sig tillräckligt med vätska. Som de ökendjur de är känner inte katter törst lika lätt eftersom de är vana att få all vätska de behöver från sina måltider. Särskilt katter som äter huvudsakligen torrfoder bör dricka tillräckligt med vatten. Vätskebrist kan leda till uttorkning som kan orsaka problem med urinvägarna och andra sjukdomar.

Så får du katten att dricka mer

  1. Den perfekta måltiden för en katt bör innehålla 70–80% vätska. Servera våt- eller färskfoder som innehåller mycket vätska i ett smaskigt format! Läs mer om färsk- och våtfoder här >>
  2. Det bästa sättet att få katten att dricka vatten är att erbjuda olika skålar: många katter gillar stora skålar fulla av vatten. Vissa katter älskar även smaksatt vatten, vilket är lätt att göra: blanda lite vätska från våtfoder med vatten.
  3. Placera alltid vattenskålen på en annan plats än matskålen: katter har bra luktsinne och de kanske inte vill dricka vatten som luktar mat. Katter gillar att ha många skålar på olika platser: om katten hittar en vattenskål på ett oväntat ställe kommer den troligtvis att dricka från den - det är som att hitta en hemlig källa.
  4. Rinnande vatten är intressant för många katter, så du kan testa om din vän vill leka lite med vattenkranen.
  5. Ofta älskar många katter att leka med vatten. Om du är trött på att ständigt öppna vattenkranen, prova vattenfontäner. Trots att dessa vanligtvis har stora tankar är det bra att byta vatten dagligen. Här hittar du våra vattenfontäner >>
  6. Bygg en vattenlekstation för din katt, till exempel i badrummet. Fyll en hink med vatten och lägg kattens leksaker eller godis där. Katten kommer förmodligen att försöka hämta sakerna och får då samtidigt njuta av det svalkande vattnet. Om kattens tassar blir våta behöver de torkas genom att slicka och på så sätt får missen i sig lite vatten.

Tänk på detta: Om katten plötsligt börjar dricker mycket mer än vanligt bör du kontakta veterinär. Det kan bero på någon sjukdom.

Urinvägsinfektion katt

Andra tips för att förhindra urinvägsproblem:

  • I vårt sortiment kan du hitta helfoder som är särskilt framtaget för att stödja kattens urinvägar. Du hittar dem här >>
  • Se till att din katt inte blir överviktig. Övervikt kan orsaka inte bara problem med urinvägarna utan även andra hälsoproblem. Innekatter kan aktiveras när de leker eller klättrar. Läs mer tips om övervikt här >>
  • Se till att kattlådan, kattsanden och platsen för kattlådan passar just din katt. Rätt antal kattlådor är antalet katter du har plus en extra. Kom alltid ihåg att hålla kattlådorna rena. Här hittar du våra kattlådor >>