Goda råd

Goda råd

Upphittad katt

Det hörs ett svagt och ynkligt jamande och ett par små ögon kikar fram bakom förrådet. En mager katt, tovig i pälsen och med rinnande ögon. Det går nästan att se på den så hungrig den är. Den är nyfiken och det märks att den haft någon som brytt sig om den en gång i tiden. Inte fler katter, tänker du, men det går ju bara inte att se förbi och låtsas som ingenting.

Hemlösa katter är ett stort problem i Sverige, uppskattningsvis är det flera tiotusentals katter som saknar ett hem eller någon som tar hand om dem. Problemet beror till stor del på kattens låga status – i många djurannonser skänks katter bort, oönskade kullar får komma till världen och okastrerade katter får härja fritt. I slutändan är det katterna som blir drabbade och deras välfärd lidande.

Vad gör man om man stöter på en katt som verkar hemlös? 

Försök först och främst ta reda på om katten har en ägare, kolla ifall den har/verkar ha haft ett halsband eller om den är tatuerad i örat. Sätt upp lappar och hör dig för i grannskapet om någon är av med sin katt. Det finns flera olika sidor på nätet där man kan eftersöka katter som sprungit bort men även meddela om det finns en katt som verkar sakna ett hem. Hos polisen och veterinären kan man även kolla om katten är chipmärkt och på så sätt spåra ägaren.

Om ingen ägare står att finna så är det bästa (om katten inte är helt förvildad, allvarligt skadad eller sjuk) att försöka hitta ett nytt hem åt den. Har man ingen möjlighet att själv ta hand om den så kan man höra sig för bland vänner och bekanta, lägga ut en annons eller kolla med ett katt- eller djurhem i närheten.

Det kan även vara viktigt att vara medveten om att ifall du matar katten och den inte har en ägare så kan du komma att räknas som dess ägare. Därför är det viktigt att försöka hitta ett nytt hem till den så fort som möjligt om du inte har möjlighet att ta hand om den.

Om du redan har katter hemma så tänk på smittskyddet och se till att dina katter är vaccinerade så att inga eventuella sjukdomar sprids.

Vad behöver den hemlösa katten?

Den hemlösa katten behöver förutom mat och vatten och tak över huvudet i ett första skede att tas till veterinären för en undersökning. Den kan ha både utvärtes- och invärtes-parasiter, kattsnuva och skabb i öronen tillexempel.

När kattens basbehov är tillgodosedda är det viktigt att se till att den id-märks, registreras, vaccineras, försäkras och om den ska leva delvis eller helt ute och inte ska gå till avel att den kastreras eller äter preventivmedel. Allt detta bidrar till att höja kattens status och till att varje katt ska få ha ett hem där den tas omhand.

En räddad hittekatt är ofta väldigt tacksam och du kan vara säker på att du får en kompis för livet. Tillsammans höjer vi kattens status, en katt i taget!

Se vår artikel om att höja kattens status här!

Denna text är framtagen av Arken Zoos etolog.