Goda råd

Goda råd

Tips för en hälsosam kost till seniorkatten

Rätt kost har en direkt inverkan på din seniorkatts hälsa och det är därför viktigt att vara uppmärksam på vad som finns i din väns matskål. Läs dessa tips för en hälsosam kost som passar äldre katter.

Hur känner man igen kvalitetsfoder?

Alla katter mår bra av kvalitetsfoder och basen ska vara densamma för nästan alla kattdjur, oavsett ålder: mycket protein från riktigt kött. Vilka är andra sätt att känna igen ett kvalitativt foder?

LÄS VÅR FODERGUIDE

Se till att din katt får i sig tillräckligt med vätska

Katter känner inte törst så lätt och därför bör alla kattägare se till att deras kattvänner får tillräckligt med vätska för att förhindra allvarliga hälsoproblem. Ett enkelt sätt är att lägga till högkvalitativt våt- eller färskfoder till kattens kost.

Foder till seniorkatt

Var också uppmärksam på hur din katt föredrar att dricka sitt vatten: Vissa katter älskar rinnande vatten och fontäner, och andra föredrar genomskinliga vattenskålar fulla av vatten. Byt kattens vatten ofta och se till att skålen inte luktar av något diskmedel eller liknande.

När det gäller att få i katten vätska så spelar faktiskt valet av kattsand också in! Om katten inte gillar sin låda och kattsand så kan den börja undvika att använda den och vill därför inte dricka lika mycket.

Hur gör jag toalettbesöken trevliga för min katt?

  • Se till att kattlådan är fräsch och ren.
  • Placera kattlådan/lådorna på ett lugnt ställe.
  • Välj alltid kattsand baserat på vad just din katt föredrar.
  • Rätt antal kattlådor är lika många som du har katter, plus en extra.

SE VÅRT UTBUD AV KATTSAND

Var uppmärksam på din katts vikt

Övervikt är ett väldigt vanligt problem bland husdjur – särskilt hos de äldre – och det kan leda till allvarliga hälsoproblem. Att förebygga övervikt är lättare än att gå ner i vikt. Kattfoder som tagits fram speciellt för äldre eller steriliserade katter innehåller vanligtvis färre kalorier. Vanligtvis innehåller dessa foder även ingredienser som stöder till exempel välmående leder och urinvägar.

LÄS MER OM ÖVERVIKT HOS KATT

kattmat senior

Specialfoder för olika behov

Åldrande kan även medföra vissa hälsoproblem. Regelbundna hälsokontroller är särskilt viktiga för äldre katter, eftersom vissa hälsoproblem inte är så lätta att märka (katter är vanligtvis mästare på att dölja smärta). Att förebygga eller upptäcka problem tidigt är nyckeln till en lycklig ålderdom. Det är även viktigt att känna igen problemen eftersom många hälsoproblem kan kräva en speciell kost.

Visste du att du även kan hitta veterinärfoder i vårt sortiment online? Vi rekommenderar dock att du konsulterar en veterinär innan du byter till veterinärfoder.

Hälsotillskott för att stödja hälsan:

Många äldre katter mår bra av ytterligare hälsotillskott såsom ledtillskott och omega-fettsyror:

  • Avital Joint är ett vetenskapligt bevisat hälsotillskott som stödjer ledernas välbefinnande och kan förhindra eventuella ledproblem.
  • Avital Flex innehåller kondroitin, MSM, glukosamin och vitamin C. Dessa ingredienser används ofta för att stödja ledernas välbefinnande.
  • Avital Omega-pulver är ett enkelt sätt att lägga till viktiga omega-fettsyror i ditt husdjurs kost. Omega-fettsyror (i rätt förhållande) har många hälsofördelar.
  • Avital Oral hjälper till att förhindra plack och tandsten och kan lätt blandas med vatten. Mun- och tandproblem är ganska vanliga, särskilt bland äldre katter, och därför är detta effektiva pulver ett bra tillskott till tandvården tillsammans med regelbunden tandborstning.