Goda råd

Goda råd

Ta hand om katten i sommar

Ta hand om katten i sommar

Att sommaren är en skön årstid för att tillbringa mycket tid utomhus är det många som håller med om. Även våra katter gillar att vara ute mycket när vädret är mildare. Många katter rör sig över större områden än vanligt, vilket kan medföra att de träffar gott om nya kattvänner och upptäcker spännande nya platser. Det är dock inte endast positiva aspekter med att katterna är borta allt längre turer under sommaren. Dels kan de hamna i slagsmål eller inte hitta hem igen och har man okastrerade katter kan detta medföra en oväntad tillökning i familjen.

Bortsprungen katt?

Det som är viktigt att tänka på när man skaffar katt är att ID-märka den. En ID-märkning i örat eller ett litet microchip som injiceras under huden gör att en bortsprungen katt lätt kan återförenas med sin ägare igen. En ID-märkning utförs hos din veterinär. För att sedan bli registrerad och sökbar i kattägarregistret måste en liten summa betalas in till SKK. Här kan du söka på ID-märkningsnumret, om du har hittat en katt, och då hitta djurägare >>

Kastrering

För att undvika oväntad dräktighet kan det vara en god idé att kastrera din katt. Kastrerade katter blir oftast mer tillgivna, jämnare i humöret och mår generellt sett bättre än okastrerade katter. De kommer också att vara mer i hemmet och inte försvinna iväg långa perioder.

Med en kastrerad honkatt slipper du risken att få en oönskad kull kattungar. Risken för livmodercancer minskar vid kastrering och en kastrerad honkatt kan inte få cancer i äggstockarna eftersom dessa då tas bort. P-piller kan också användas för honkatter men med det ger ökad risk för cancer och kan även ha andra negativa biverkningar – därför rekommenderas ofta kastrering före p-piller.

Minskad risk för slagsmål och mindre urinskvättning är några av fördelar med att kastrera sin hankatt. Dessutom bidrar inte en kastrerad hankatt till okontrollerad dräktighet. Okontrollerad dräktighet är ett stort problem som bidrar till att öka antalet hemlösa katter i samhället. Läs mer om kastrering av katter här >>

Sommarkatter

Vad innebär egentligen begreppet sommarkatt? En del skaffar katt under sommaren, tar med den till sitt sommarställe och när hösten närmar sig lämnas katten kvar vid sommarstället för att på egen hand klara sig över vintern. Katterna klarar sig kanske en period men när snö och kyla kommer och bytena blir färre och färre måste katterna söka sig till andra hem för att överleva.

När man skaffar en katt är det viktigt att tänka på att det är ett stort ansvar under en lång tid. Att ha husdjur är på många sätt en fantastisk del av livet med ovärderlig underhållning och sällskap, så visst vill man att de ska leva ett härligt och värdigt långt liv!

Innekatten får komma ut

När solens strålar värmer är det inte bara vi människor som vill gå ut och njuta, utan även våra fyrbenta vänner. En katt som är van att vara inomhus kan också få gå ut men då det är bra att börja med kattsele och -koppel. Börja med att träna att ha på selen inomhus och se hur din katt reagerar, blir den rädd och springer och gömmer sig så är kanske inte sele ett alternativ. Ni kan testa med ett katthalsband som man sedan kan fästa ett koppel i.

När din katt känner sig van vid selen och rör sig naturligt är det dags att ge sig av på en kort promenad i närheten av hemmet. Välj en tid på dygnet då det är ganska lugnt i ert område och inte så många hundägare är ute, katter är ofta aktiva på natten så om du har möjlighet är dte bästa att ge sig ut på natten. Antingen kan ni gå ut tillsammans genom dörren, eller så kan din kompis behöva hjälp och bli buren eller kanske få följa med i en transportbur. Testa och se hur din katt reagerar när ytterdörren öppnas. Går den ut själv och inte vill springa in då är det bara att hänga på och fortsätta. Med en transportbur nära tills hands så finns det en säker plats för katten att återvända till om den skulle bli skrämd.

Ta det lugnt och låt katten få utforska er närmiljö i sin egen takt och ge den beröm för att den är duktig och vågar upptäcka nya saker. Var ute en lagom stund, 30 minuter till en timme, de första gångerna för att sedan gå in och vila. Det är många intryck som din katt får uppleva och de gör den snabbt trött. När ni kommer hem är det bra att ge katten mat och fylla på vattenskålen med nytt vatten. Det gör att katten blir påmind om att det finns mat och vatten hemma ifall den skulle råka komma bort.

Efter ett par gånger där ni tränar tillsammans under lugnare tider på dygnet så kan ni börja ge er ut när det är lite mer liv ute, om din katt känner sig bekväm med det. Du känner din katt bäst och kan själv känna av om du vill ge din katt möjlighet att vara utomhus själv eller inte. Bor du i lägenhet så kan till exemepl en kattrappa vara en möjlighet för katten att själv ta sig in och ut ur lägenheten. Bor du lite längre upp men har en balkong så kan du sätta ett kattnät runt balkongen så kan du och din kompis tillsammans hänga på balkongen och njuta.

Se till njuta av era äventyr tillsammans i naturen!