Goda råd

Goda råd

Sommarens faror för katten

Sommarens faror

Sommaren är härlig för kropp och själ. Du som har katt bör dock hålla ögonen öppna, eftersom de fyrbenta familjemedlemmarna oftast inte är så noga med sin egen säkerhet. Du har alltså fått ännu ett jobb: förutom utfodrare, förälder, kompis, mentor och öronkliare är du nu även kattens säkerhetschef. I denna artikel har vi sammanställt information om sommarens vanligaste faror, så att du kan förebygga dem och agera rätt i en eventuell nödsituation.

Överhettning

Katter kan bli överhettade i sommarvärmen, och det är viktigt att ta på allvar. Lämna aldrig din katt i bilen eftersom temperaturen stiger snabbt och bilen kan bli en dödsfälla. Tänk även på följande:

  • Ha alltid med vatten när ni går hemifrån, både till dig och din katt.
  • Undvik intensiv lek och träning mitt på dagen om din katt är känslig för värmen.
  • Katter utan päls skyddar du med solskyddsfaktor eller täckande kläder.

Har din kompis blivit alldeles för varm? Ta er till en sval plats, kyl försiktigt katten med kalla handdukar och erbjud vatten. Om det inte blir bättre efter en kort stund bör ni uppsöka veterinär.

Huggormsbett

Några som verkligen uppskattar solens strålar är huggormarna. Ofta är de skygga men de kan bita en nyfiket nosande katt i försvar. Området runt bettet kan svullna upp till nästan dubbel storlek på bara några minuter och du kan eventuellt även se två små ingångshål i huden. Om din katt blivit bitet av en huggorm är det viktigt att du försöker hålla den stilla och att uppsöka veterinär direkt. Läs mer här om hur du ska göra om din katt blir ormbiten >>

Insektsstick och -bett

Att bli biten av en flygande insekt är oftast ofarligt för katter, även om det såklart kan vara obehagligt. Små blodsugande insekter, framför allt knott, kan orsaka hudinflammationer om katten slickar på betten. Det är oftast ingen fara, men om det blir varigt eller om din katt verkar ha ont eller får feber är det läge att uppsöka veterinär. Bi- och getingstick gör ont men är inget att vara orolig för så länge sticket inte sitter nära andningsvägarna (till exempel munnen) eller om din katt blir attackerad av ett helt jordgetingbo, då är det bra att uppsöka veterinär. Uppsök även veterinär om katten är slö, kräks eller andas dåligt, för då kan det handla om en allergisk reaktion.

Fästingbett

Fästingarna är några av de farligaste krypen som tittar fram på sommaren och de kan bära på obehagliga sjukdomar. Läs mer om fästingar och hur du skyddar din katt här >>

En nyfiken katt är ingen bra hjälpreda vid grillen

När det gäller katter är den största risken vid grillandet inte själva maten utan den öppna elden. Brända morrhår sårar bara stoltheten, men om katten hoppar upp på en het yta kan resultatet bli en brännskada som kräver veterinärvård. Första hjälpen för brännskador är densamma som för människor: det brända området ska, oavsett kattens protester, kylas ner med kallt vatten i minst 10 minuter.

Hm. Det kanske är bäst att helt enkelt stanna inne hela sommaren då?

Nej! Gå ut! Sommaren i vårt land är för det mesta snäll mot både djur och människor. När du känner till riskerna kan du också undvika dem. Ta med dig din katt och njut tillsammans av vår vackra natur!

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på www.vettris.se