Goda råd

Goda råd

Sommar med katt

Katter har mycket svårare att reglera sin kroppstemperatur än vad vi människor har och kan lätt drabbas av värmeslag och uttorkning. Katter har dessutom tunnare päls på sina öron, vilket kan resultera i brännskador av solen. Nedan följer några saker att tänka på för att hjälpa sin katt att undvika problem under varma sommardagar.

Brännskador

Helt vita katter eller katter med vita öron och ansikten är särskilt mottagliga för solbränna. På vita partier kan man applicera solkräm med hög solskyddsfaktor som skyddar mot solens strålar när de är som starkast. Man kan även hålla katten inomhus under dagtid.

Uttorkning

Som det ökendjur katten ursprungligen är känner den sig väldigt sällan törstig. Därför kan kroppen lätt bli uttorkad vilket kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Våtfoder innehåller mängder av vätska så att din katt kan få i sig det vatten den behöver från måltiden. Det går även att uppmuntra din katt att dricka genom att ställa ut flera vattenskålar, lägga i isbitar samt hålla vattnet friskt och nytt.

Ett annat tips är att köpa en vattenfontän eller kattfontän. Många katter upplever vattenfontänen som väldigt inbjudande och dricker hellre från den då fontänen renar och kyler vattnet vilket ger det en fräsch smak.

Värmeslag

När det är väldigt varmt ute kan du hjälpa din katt att undvika värmeslag genom att hålla den inomhus i ett svalt rum. Det kan också hjälpa att klappa katten med en fuktig handduk, eller att sänka ned kattens tassar i en balja med kallt vatten och lägga en kall kompress under hakan på den. För att kyla ner liggplatsen kan du prova att lägga en påse med exempelvis frysta ärtor i en handduk och lägga det kalla paketet i kattens bädd. Ärtorna följer kattens kropp och hjälper till att kyla ner den. Hos Arken Zoo hittar du också populära kylmattor som hjälper din kompis att coola ner, du hittar dem här >>

Symptom på överhettning

Symptom på värmeslag är forcerad andning, salivering, oro, vinglig gång och, till slut, kollaps. Trubbnosiga katter har trånga andningsvägar och kan få svår andnöd utan att behöva vara överhettade. Vid minsta tecken på andningsproblem måste katten tas in till en veterinärmottagning. Vid tecken på överhettning ska veterinär kontaktas omgående och du kan under tiden göra följande steg:

  • Försök få katten att dricka.
  • Kyl kroppen med svalt, men inte iskallt, vatten.
  • Se till att katten får skugga. Ventilation (blåst) är viktigt.
  • Doppa katten i öppet vatten, exempelvis i en damm, pool eller ett dike; använd vad som finns till hands. Kör sedan med alla fönster öppna samt bilens ventilation på full fart, alternativt AC:n på maximal kylning, och med kattens mun vid luftintaget.

Så njut av sommaren tillsammans, men tänk på att värme är farligare än kyla för våra kattvänner. Erbjud dem vatten, skugga och svalka – då blir de glada!

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på www.vettris.se