Goda råd

Goda råd

Sommar med hund

Sommaren är en härlig tid fylld med äventyr och långa sköna dagar i solen. Värmen och solen innebär dock även att risken för värmeslag och brännskador ökar hos våra fyrbenta vänner. Hundar är mycket känsligare för värme än vad människor är, vilket är viktigt att tänka på under de varma sommarmånaderna. De kan dessutom inte svettas och på så vis sänka sin kroppstemperatur; de kan enbart flämta med munnen öppen för att kyla ner sig. Munnen som ska ge svalka är liten i förhållande till den upphettade kroppen, vilket orsakar stor risk för överhettning.

Värmeslag

De vanligaste orsakerna till värmeslag hos hund är vistelse i fordon under varma dagar, och på varma soliga platser så som utställningar, badstränder, altaner och liknande.

Varje år dör hundar som lämnats i varma bilar. På bara några minuter kan temperaturen i en bil stiga snabbt till uppåt +50 grader om det är sol ute. Att lämna bilfönstren på glänt ger inte tillräcklig ventilation för att sänka temperaturen i bilen. Grundregeln är först och främst att aldrig lämna ett djur i bilen på sommaren, inte ens om den står i skugga – solen rör sig och även en skuggig plats blir snabbt för varm!

Om du ser en hund som lämnats i en bil, och som verkar riskera att drabbas av värmeslag, kan du ringa 112 för att få hjälp. Symptom på värmeslag är forcerad andning, salivering, oro, vinglig gång och, till slut, kollaps.

Vad kan man göra om hunden fått värmeslag?

Hundar har normalt sett en kroppstemperatur på +38–39 grader. Stiger temperaturen över det är det viktigt att sänka kroppstemperaturen så snabbt som möjligt. Om hunden är så pass påverkad att den inte kan stå, fördubblar du dess chanser att överleva om du själv påbörjar behandlingen innan du tar den till veterinär. Så här behandlar du en hund som fått värmeslag:

  • Försök få hunden att dricka.
  • Blöt hela kroppen med svalt – men inte iskallt – vatten, antingen hinkvis eller med vattenslang.
  • Se till att hunden får skugga. Ventilation (blåst) är viktigt.
  • Doppa hunden i öppet vatten, exempelvis i en damm, pool eller ett dike; använd vad som finns till hands. Kör sedan med alla fönster öppna samt bilens ventilation på full fart, alternativt AC:n på maximal kylning, och med hundens mun vid luftintaget.
  • Trubbnosiga hundar har trånga andningsvägar och kan få svår andnöd utan att behöva vara överhettade. Vid minsta tecken på andningsproblem måste veterinär kontaktas omgående.

Tips – så förebygger du värmeslag:

Tänk på att inte motionera hunden under varma sommardagar, särskilt inte genom cykelturer på asfalterade vägar. Bästa tiden att träna på sommaren är tidigt på morgonen. Tänk på att även den mest vältränade hunden kan drabbas av värmeslag. Chansa inte!

  • Ha alltid vatten med dig till hunden.
  • Om ni tillbringar tid i solen, tänk på att alltid erbjuda en skuggig plats till din hund.
  • Ta det extra lugnt med hundpromenader under riktigt varma dagar och undvik promenader mitt på dagen när temperaturen är som högst.
  • Vid fysisk aktivitet under varma dagar kan hundens temperatur hållas nere genom svalkande bad eller dusch med till exempel vattenslang då och då. Det dunstande vattnet fungerar effektivt som naturlig avkylning.
  • Hos Arken Zoo finns det speciella kylvästar som kan hjälpa till att hålla nere din hunds kroppstemperatur då det är varmt ute.

Så njut av sommaren tillsammans, men tänk på att värme är farligare än kyla för våra hundar. Erbjud dem vatten, skugga och svalka – då blir de glada!

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på www.vettris.se