Goda råd

Goda råd

Skötselråd tamråtta

Så tar du hand om din tamråtta eller mus

Råttor och möss, dessa fantastiska små djur! Råttan (Rattus norvegicus) är otroligt intelligent och det är inte konstigt att både den och musen (Mus musculus) blivit så framgångsrika som art. Att ha råttor eller möss är otroligt givande, roligt och mysigt. För att din lilla vän ska må bra hela livet och för att ni ska kunna ha en fin tid tillsammans så är det jätteviktigt att ge sin råtta eller mus rätt sorts omvårdnad och att tillgodose dess naturliga behov. Här kommer råd om hur du sköter om din lilla pälsboll!

Vad ska jag tänka på innan jag skaffar råttor eller möss?

Först och främst: är du redo att ta hand om en liten gnagare? En råtta eller mus kan leva både ett, två och tre år och under denna tid behöver de ha daglig omvårdnad och tillsyn. Mössens eller råttornas bur ska städas minst en gång i veckan och man behöver dessutom någon som kan passa djuren om man ska åka bort. Mössen eller råttorna behöver tas om hand även om du själv är sjuk och trött. Om din gnagare blir sjuk så måste man ta djuret till veterinären, och man får då vara beredd på att lägga ut för veterinärkostnaderna. Om du skulle bli allergisk eller i värsta fall inse att du tröttnat på råttan eller musen så behöver du se till att gnagaren kan få komma till ett nytt hem. Även om det är barnen som vill ha ett husdjur så är det alltid en vuxens ansvar att se till att djuret mår bra. Allt detta behöver man tänka på innan, för att det ska bli så bra som möjligt både för dig och din nya lilla kompis.

Det är mycket viktigt att råttor och möss bor tillsammans med artfränder i par eller i grupp. En ensam råtta eller mus är mycket stressad, även om vi inte kan se det för blotta ögat. Så var beredd på att du måste ha minst två stycken om du väljer att skaffa något av dessa djurslag. Det här är så viktigt att det tillochmed är lagstadgat!

Innan man kommer hem med sin gnagare så är det viktigt att se till att buren och alla tillbehör har ställts iordning. Det är väldigt stressande för den lille att transporteras och byta miljö och om man kan göra detta så smidigt som möjligt så är det bra. Tänk på att välja ett bra ställe att ha buren på, man ska undvika drag, att det är för varmt/kallt eller för stimmigt. Råttor och möss är gryning- och skymningsaktiva men även vakna på natten, när vi vill ha lugn och ro, så att ha buren bredvid sängen kan istället störa din sömn.

Tänk på att ta det lugnt och försiktigt med gnagaren den första tiden. Att flytta till ett nytt hem är oftast väldigt stressande för ett litet djur och den behöver lugn och ro och lära sig hitta till maten och vattnet till exempel. Vänta med att låta vännerna komma och titta på din nya vän tills ni båda vant er vid varandra. Låt råttan eller musen få undersöka dig och upptäcka att du inte är farlig.

Inred buren till råttan eller musen 

  • Bo och sova: Till råttor och möss behöver man en bra bur som skyddar gnagarna från att rymma, men som även hindrar rovdjur från att ta sig in i buren. Vilken storlek på buren som råttan eller musen minst ska ha reglereras av Jordbruksverkets föreskrift L80. Tänk på att detta är minimimått och en så stor bur som möjligt är önskvärt. *Längre ned i texten hittar du länken till föreskriften L80 och minimimåtten. Man behöver även ha ett bra strömedel som kan vara spån, halm eller alspån.  Sedan ska råttan eller musen ha en bolåda och även bomaterial till den så att dem kan mysa och sussa gott där i.
  • Att göra: Dessa intelligenta djur behöver ha mycket att göra. Först och främst tycker dem mycket om gömställen där dem kan känna sig trygga. Lägg gärna in flera hus och tunnlar med flera in- och utgångar så att dem själva kan välja och inte känner sig trängda. De behöver även ha roliga saker att hitta på i sin bur som tex något att hoppa upp på, klättra upp på eller krypa under. Klätternät, hängbroar och mysiga krypin brukar vara mycket uppskattat. Vissa råttor tycker även om att bada (i lagom varmt vatten), då kan man ge dem möjlighet till detta med jämna mellanrum. I det vilda spenderar gnagarna en stor del av dygnet åt att leta mat (födosöka) och när vi håller dem som sällskapsdjur så behöver vi hjälpa till att tillgodose detta ”leta-mat-behov”. Låt din gnagare arbeta för godsakerna! Använd fantasin och både du och din lilla vän kommer ha jätteskoj. Ett annat tips är att klickerträna sin råtta, då kan du till och med lära den att göra tricks!

Vad ska jag ge min råtta eller mus att äta?

  • Pellets som innehåller allt din gnagare behöver. Det som är så bra med pellets är att alla bitar ser ut och smakar likadant och därför kan den inte selektera ut det allra godaste som brukar vara det fetaste eller det med mest socker i.
  • Utöver pellets kan man ge råttan eller musen små mängder av de flesta grönsaker, frukt, kokt kött, ost och ägg. Att ge den en mjölmask då och då brukar uppskattas mycket! Man kan även ge små mängder med magra fröer, då kan råttan eller musen skala, öppna och trixa med dessa vilket ger den stimulans.
  • Gnagaren ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Har man flera råttor eller möss så rekommenderar vi att dem har flera drickflaskor så att alla kan få dricka sig otörstiga samtidigt om dem behöver.
  • Råttor och möss är till skillnad från kaninen och marsvinet allätare (omnivor). I det vilda äter dem mestadels vegetabilier som frön, nötter, spannmål, frukt och grönsaker men även mindre djur såsom maskar och insekter.
  • Råttor och möss har framtänder som växer hela livet. De behöver därför ha tillgång till gnagmaterial som kan vara speciellt avsedda fröstänger eller pinnar och grenar från fruktträd till exempel.

Vilken daglig skötsel behöver råttan eller musen?

Varje dag ska gnagaren kollas igenom så att den är frisk och inte skadat sig på något sätt. Undersök pälsen, öron, ögon, klor och tänder och känn igenom ditt kroppen så att sår, svullnader eller liknande kan upptäckas i tid. Framtänder och klor växer hela tiden och då behöver man kolla till dem ofta. En gnagare med för långa tänder får snabbt problem med att äta och en mängd följdproblem kan då uppstå.

Städa buren dagligen från avföring, gamla grönsaker, fuktigt hö och bottenmaterial och fyll på med nytt bottenmaterial om det behövs. Varje dag ska den få påfyllt med ny pellets och drickflaskan ska diskas ur och fyllas på med färskt vatten. Fyll på drickflaskan så att den blir full, då kan du lätt se hur mycket din gnagare druckit på en dag och om den helt plötsligt skulle börja dricka mycket mer eller mindre en dag.

Hur gör jag råttan eller musen tam?

Möss och råttor är bytesdjur och därför är det klokt av dem att vara försiktiga och rädda om sig. Du behöver visa att du inte är farlig utan tvärtom, din lilla vän kan vara trygg hos dig och du tar hand om den. Det är allra lättast att tämja gnagaren när den är liten och när den fått vänja sig vid sitt nya hem i några dagar så är det dags att börja göra den tam.

När råttan eller musen är vaken och springer runt i sitt nya hem kan du försiktigt öppna burgallret och sticka in handen och lägga den med handflatan upp på burgolvet. Ha gärna något smaskigt i handen som den tycker om, tex lite grönsaker, frukt eller frö. Detta gör den nyfiken och den kommer närma sig din hand. Sitt helt stilla och låt råttan eller hamstern komma fram, lukta på din hand och se om den vågar sträcka sig fram för att plocka någon godsak. Hastiga rörelser gör den rädd så undvik det och var bara helt stilla. Öva på detta några gånger om dagen. Efterhand kommer den att känna sig mer och mer trygg tills den tillochmed vågar gå upp i din hand, låt den få vara där. När din lilla gnagare är trygg med att sitta i din hand kan du börja stryka den försiktigt över ryggen när den äter, då vänjer den sig vid din beröring samtidigt som den nöjt tuggar på något gott. Du kan försiktigt börja kupa din hand runt den och till sist kan du lyfta upp den.

Tänk på att sitta ned på golvet för den kan snabbt och lätt ta ett skutt och är man inte beredd på det så kan den skadas om den faller till golvet. Nu börjar din lilla vän förstå att det är ganska roligt att vara nära och den kan börja klättra på dig och undersöka dig. Kanske vill den gömma sig i ditt hår, i luvan eller fickan på myströjan, där är det varmt och gott. Att ligga och sova nära dig och känna dina hjärtslag är lugnande för den lilla kompisen, och så mysigt! Att träna på hanteringen är viktigt, det stärker er relation och gör den mindre stressad.

Om råttan eller musen blir sjuk eller börjar bete sig annorlunda

Upptäcker du att din gnagare börjar bete sig annorlunda, slutar äta eller liknande så är det viktigt att ta kontakt med en veterinär snabbt. Råttan och musen, som är bytesdjur i det vilda, vill helst inte visa när dem inte mår bra och bli ett lätt byte, därför är det viktigt att vara uppmärksam på avvikande beteende för att snabbt kunna ge den rätt vård om den är sjuk eller skadad. Ju mer tid du spenderar med din kompis ju bättre lär du känna den och kan upptäcka sjukdomar i tid.

Vanliga sjukdomar som råttan eller musen kan drabbas av är tumörer och cystor och inflammationer i luftvägarna. Råttor har bakom sina ögonglober en körtel som utsöndrar ett rödaktigt sekret som heter Poryforin och när råttan inte mår bra pga sjukdom eller stress så ökar produktionen av poryforin och det kan se ut som att råttan gråter röda tårar. Då är det ett tecken på att råttan behöver vård och att man behöver se över och förbättra miljön som råttan lever i.

Allra bäst är att föra journal över råttan eller musen, dess skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan man snabbt upptäcka små förändringar om den skulle bli sjuk och se till så att den får rätt vård. Våra veterinärer på Vettris-klinikerna runtom i landet hjälper er om din gnagare blir sjuk.

Hjälp - min gnagare biter på burgallret, vandrar fram och tillbaka eller klättrar frenetiskt på burväggen eller taket!

Råttor och möss är starkt motiverade till att röra på sig och om dem inte får göra det så kommer dem hitta på andra saker som hjälper den att få utlopp för detta beteende. Kan du känna igen dig om du suttit stilla inomhus hela dagen, till slut kryper det i kroppen! Så hjälp din gnagare att få utlopp för sitt behov av att röra på sig, se till att den har möjlighet att gräva gångar, låt den få komma ut i rasthagen och springa av sig över, genom och under roliga leksaker och tillbehör. Om du har ett rum eller en inhägnad plats i huset som är ”gnagarsäkrad” så kan din lilla vän få komma ut och springa där. Ge din gnagare meningsfulla saker att göra och du ska se att den kommer att bli mer harmonisk och balanserad.

Lagar och mått

*Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för djurskyddslagstiftningen i Sverige och på deras hemsida finner du den detaljerade föreskrift som gäller när man håller råttor och möss som sällskapsdjur (L80). Det är varje djurägares skyldighet att följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns till för att våra härliga djur ska må bra. Där finner du även måttangivelser på burstorlek och mycket annat som är bra att veta. Läs mer på Jordbruksverket.

Lycka till med din älskade lilla vän och kom in till oss för fler råd och tips!

Denna artikel är framtagen av Arken Zoos etolog.