Goda råd

Goda råd

Skötselråd marsvin

Så tar du hand om ditt marsvin

Är det äntligen dags att få hem ett marsvin (Cavia porcellus)? Grattis! Marsvin är söta, aktiva och sociala djur – en källa till stor glädje. Här har vi samlat skötselråd som är viktiga att tänka på för att ditt marsvin ska få ett gott liv tillsammans med dig.

Vad ska jag tänka på innan jag skaffar marsvin?

Är du redo för ansvaret? Ett marsvin lever förhoppningsvis upp till sex år. Under tiden ni har tillsammans behöver marsvinet daglig omvårdnad och tillsyn. Du måste städa marsvinsburen minst en gång i veckan, och om du ska åka bort behöver du en marsvinsvakt. Precis som med andra husdjur behöver marsvinet din omvårdnad även om du känner dig sjuk eller trött. Var även beredd på eventuella veterinärkostnader ifall marsvinet skulle bli sjukt. Om du blir allergisk eller tröttnar behöver du se till att marsvinet får ett nytt bra hem. I många fall är det barnen i familjen som vill ha ett litet marsvin, men kom ihåg att det alltid är du som vuxen som har som ansvar att se till att marsvinet mår bra.

Fem snabba om marsvinet:

 • Sydamerikansk gnagare som brukar bli mellan 4-6 år gammal
 • Socialt djur som trivs bäst i par eller i grupp
 • Grovfoderätare som behöver äta mycket högkvalitativt hö
 • Behöver dagligt tillskott av C-vitamin
 • Brukar tycka om att småprata och mysa

Marsvin är flockdjur

Marsvinet är ett mycket socialt djur som i de flesta fall bör bo i par eller i grupp. Ett ensamt marsvin kan vara mycket stressat, även om vi inte kan se det med blotta ögat. Var beredd på att du bör ha minst två marsvin, om det inte finns särskilda skäl till att just ditt marsvin inte bör bo tillsammans med andra. Läs mer om Jordbruksverkets bestämmelser kring gnagare här.

Förbered marsvinets bur och införskaffa foder och tillbehör

Förbered marsvinets bo innan du hämtar hem det. Placera marsvinsburen på en dragfri plats utan för mycket spring och stoj utanför. Till buren behöver du en bolåda eller ett hyllplan, bomaterial (t ex. halm), bottenströ (t ex. spån eller halm), hö, pellets, drickflaska och gnagmaterial. Annat bra att ha: tunnel, klosax, utebur, rasthage och pälsverktyg om du skaffar ett långhårigt marsvin. I din Arken Zoo-butik kan du få råd och tips om vad du behöver till din nya vän.

Ett mysigt och trivsamt hem för marsvinet

 • Bo och sova: oavsett om du ska ha marsvinet inne eller ute behöver du en bra bur. Då slipper du marsvin på rymmen och behöver inte oroa dig för att rovdjur tar sig in. Jordbruksverket har regler kring hur stor buren minst får vara, du hittar en länk till detta längst ner i texten. I buren ska marsvinet ha en hylla eller en bolåda med bomaterial, till exempel halm.
 • Du behöver ett bra strömedel till buren. Spån, halm eller alspån är alternativ som brukar gå hem. Marsvin gillar trygga gömställen – ställ gärna in flera hus och tunnlar i buren, då kan marsvinet välja sin favorit. Du behöver även fixa lite underhållning. Marsvin gillar roliga saker, som något att hoppa eller klättra upp på, eller krypa under.
 • Lugn och ro: Tänk på att ta det lugnt och försiktigt med marsvinet den första tiden. Att flytta till ett nytt hem är oftast väldigt stressande för ett litet djur och den behöver lugn och ro och lära sig hitta till maten och vattnet. Vänta med kompisbesök tills ni båda vant er vid varandra. Låt marsvinet få undersöka dig och upptäcka att du inte är farlig.

Vad ska marsvinet äta?

 • Hö och gräs: Marsvinet är en strikt växtätare (herbivor) och en grovtarmsjäsare (precis som hästen). I det vilda lever marsvin på grässlätter och savanner i Sydamerika och äter mestadels gräsarter av olika slag. Därför ska fodret bestå till minst 80-90 % av högkvalitativt hö eller gräs som ska finnas tillgängligt dygnet runt. Om du har flera marsvin i samma bur ska alla marsvin kunna äta samtidigt.
 • Bladgrönt: Helst ska marsvin få tre olika sorter bladgrönt om dagen. Med bladgrönt menas till exempel blad och grenar från fruktträd, gräs, maskrosor, grov mörk sallad, färska örter och små mängder broccoli, spenat, kål, brysselkål och mangold. Du behöver inte ge några större mängder bladgrönt, men variera gärna.
 • Pellets: Pellets består av fullvärdig näring som innehåller allt ditt marsvin behöver. Alla pelletsbitar ser ut och smakar likadant och därför kan ditt marsvin inte selektera ut det allra godaste.
 • C-vitamin: Marsvinet behöver få i sig c-vitamin varje dag eftersom den inte kan tillverka det själv. Antingen kan du ge ett berikat foder eller tillskott.
 • Godis: Speciellt marsvinsgodis ger du som belöning eller för att aktivera marsvinet. Marsvinet tycker oftast att det är väldigt gott med godis och vill äta mycket av det, men precis som vi människor, så mår den bäst av att bara få någon bit lite då och då.
 • Vatten: Marsvinet ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Har du flera marsvin så rekommenderar vi att de har flera dricksflaskor, då kan alla dricka sig otörstiga samtidigt om de behöver.

Ett jobb för tänderna

Marsvinets tänder växer ständigt. Det behövs för att tänderna inte ska slitas ner av allt fiberrikt gräs marsvinet äter. Se till att ge din lilla vän foder som hjälper till att slipa ner tänderna: grovt hö, fruktgrenar och gnagarpinnar fungerar bra. För långa tänder gör ont och leder ofta till att marsvinet slutar äta, då behöver ni besöka en veterinär och få hjälp att slipa ner dem.

Marsvinets dagliga skötsel

Kolla igenom marsvinet varje dag, då håller du koll på att din lilla pälsboll är frisk och inte skadat sig. Undersök:

 • Päls – långhåriga marsvin behöver daglig pälsvård
 • Öron
 • Ögon
 • Klor – klipp om de börjar bli för långa
 • Tänder
 • Kropp – känn efter sår och svullnader

Städa undan avföring, gamla grönsaker, fuktigt hö och bottenmaterial varje dag. Fyll på med nytt bottenmaterial om det behövs. Fyll även på med hö och färskt vatten dagligen. Kom ihåg att diska vattenflaskan också. Ett trick för att se hur mycket ditt marsvin dricker är att fylla flaskan full varje dag.

Du hanterar ditt marsvin genom att lyfta upp det med en hand under frambenen och den andra handen stadigt under dess bakdel. På så sätt ger du stöd åt kroppen så att inte ryggen tar skada. Håll den sedan nära kroppen så att den har ett ordentligt stöd.

Att aktivera ett marsvin

Det är viktigt att tänka på att ditt marsvin behöver sysselsättning, dels i sin bur men även utanför. Marsvinet hittar gärna på saker med dig – att gå på promenad, bli borstad eller mysa, all form av aktivitet gör att bandet mellan dig och ditt marsvin blir starkare samtidigt som ni har det roligt och mysigt tillsammans.

Leta mat

I det vilda spenderar marsvinet en stor del av dygnet åt att leta mat (födosöka) och när vi håller marsvin som sällskapsdjur så behöver vi hjälpa till att tillgodose detta ”leta-mat-behov”. Du använda dig av höbollar och höhäckar som förlänger ditt marsvins ättid. Låt ditt marsvin arbeta för grönsaker och godis till exempel! Använd fantasin och både du och din lilla vän kommer ha jätteskoj!

Umgås

Marsvinet är ett socialt djur som lever i små familjer i det vilda. Därför ska du hålla marsvin tillsammans i par eller i grupp. Ett marsvin som hålls ensam är ofta väldigt stressad. Marsvin tycker om att få vara nära och de har ett rikt språk – bli inte förvånad när marsvinet börjar småprata, pipa och kurra när du är i närheten! Umgås mycket med ditt marsvin, gosa och borsta den så stärker ni relationen till varandra.

Berikning

Att berika ditt marsvins miljö brukar vara populärt. Ge ditt marsvin olika gömställen som tunnlar eller hus. Fixa en platå eller en hylla pälsbollen kan sitta på och spana. Göm grönsaker i toarullar eller under hö. Eller häng grönsaker i taket så att ditt marsvin får sträcka på sig för att komma åt det goda. Fantasin sätter gränserna!

Om marsvinet blir sjukt eller börjar bete sig annorlunda

Om du märker att ditt marsvin beter sig annorlunda eller sluta äta – kontakta veterinären. Marsvin är bytesdjur i det vilda och visar därför helst inte om den mår dåligt. Ju mer tid ni spenderar ihop, desto bättre lär du känna ditt marsvin och desto snabbare upptäcker du eventuella sjukdomar.

Allra bäst är att föra journal över marsvinet, dess skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan du snabbt upptäcka små förändringar om den skulle bli sjuk och se till så att den får rätt vård.

Tänk på att ta det lugnt och försiktigt den första tiden med ditt marsvin. Att flytta till ett nytt hem är är ofta väldigt stressande för ett litet djur.

Lagar och mått

Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för djurskyddslagstiftningen i Sverige och på deras hemsida finner du den detaljerade föreskrift som gäller när man håller marsvin som sällskapsdjur (L80). Det är varje marsvinsägares skyldighet att följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns till för att våra härliga marsvin ska må bra. Där finner du även måttangivelser på burstorlek och mycket annat som är bra att veta! Läs mer på Jordbruksverket.

Kom in till oss för fler råd och tips!