Är det äntligen dags att få hem ett marsvin (Cavia porcellus)? Grattis! Marsvin är söta, aktiva och sociala djur – en källa till stor glädje. Här har vi samlat skötselråd som är viktiga att tänka på för att ditt marsvin ska få ett gott liv tillsammans med dig.
Är du redo för ansvaret? Ett marsvin lever förhoppningsvis upp till sex år. Under tiden ni har tillsammans behöver marsvinet daglig omvårdnad och tillsyn. Du måste städa marsvinsburen minst en gång i veckan, och om du ska åka bort behöver du en marsvinsvakt. Precis som med andra husdjur behöver marsvinet din omvårdnad även om du känner dig sjuk eller trött. Var även beredd på eventuella veterinärkostnader ifall marsvinet skulle bli sjukt. Om du blir allergisk eller tröttnar behöver du se till att marsvinet får ett nytt bra hem. I många fall är det barnen i familjen som vill ha ett litet marsvin, men kom ihåg att det alltid är du som vuxen som har som ansvar att se till att marsvinet mår bra.
Marsvinet är ett mycket socialt djur som i de flesta fall bör bo i par eller i grupp. Ett ensamt marsvin kan vara mycket stressat, även om vi inte kan se det med blotta ögat. Var beredd på att du bör ha minst två marsvin, om det inte finns särskilda skäl till att just ditt marsvin inte bör bo tillsammans med andra. Läs mer om Jordbruksverkets bestämmelser kring gnagare här.
Förbered marsvinets bo innan du hämtar hem det. Placera marsvinsburen på en dragfri plats utan för mycket spring och stoj utanför. Till buren behöver du en bolåda eller ett hyllplan, bomaterial (t ex. halm), bottenströ (t ex. spån eller halm), hö, pellets, drickflaska och gnagmaterial. Annat bra att ha: tunnel, klosax, utebur, rasthage och pälsverktyg om du skaffar ett långhårigt marsvin. I din Arken Zoo-butik kan du få råd och tips om vad du behöver till din nya vän.
Marsvinets tänder växer ständigt. Det behövs för att tänderna inte ska slitas ner av allt fiberrikt gräs marsvinet äter. Se till att ge din lilla vän foder som hjälper till att slipa ner tänderna: grovt hö, fruktgrenar och gnagarpinnar fungerar bra. För långa tänder gör ont och leder ofta till att marsvinet slutar äta, då behöver ni besöka en veterinär och få hjälp att slipa ner dem.
Kolla igenom marsvinet varje dag, då håller du koll på att din lilla pälsboll är frisk och inte skadat sig. Undersök:
Städa undan avföring, gamla grönsaker, fuktigt hö och bottenmaterial varje dag. Fyll på med nytt bottenmaterial om det behövs. Fyll även på med hö och färskt vatten dagligen. Kom ihåg att diska vattenflaskan också. Ett trick för att se hur mycket ditt marsvin dricker är att fylla flaskan full varje dag.
Du hanterar ditt marsvin genom att lyfta upp det med en hand under frambenen och den andra handen stadigt under dess bakdel. På så sätt ger du stöd åt kroppen så att inte ryggen tar skada. Håll den sedan nära kroppen så att den har ett ordentligt stöd.
Det är viktigt att tänka på att ditt marsvin behöver sysselsättning, dels i sin bur men även utanför. Marsvinet hittar gärna på saker med dig – att gå på promenad, bli borstad eller mysa, all form av aktivitet gör att bandet mellan dig och ditt marsvin blir starkare samtidigt som ni har det roligt och mysigt tillsammans.
I det vilda spenderar marsvinet en stor del av dygnet åt att leta mat (födosöka) och när vi håller marsvin som sällskapsdjur så behöver vi hjälpa till att tillgodose detta ”leta-mat-behov”. Du använda dig av höbollar och höhäckar som förlänger ditt marsvins ättid. Låt ditt marsvin arbeta för grönsaker och godis till exempel! Använd fantasin och både du och din lilla vän kommer ha jätteskoj!
Marsvinet är ett socialt djur som lever i små familjer i det vilda. Därför ska du hålla marsvin tillsammans i par eller i grupp. Ett marsvin som hålls ensam är ofta väldigt stressad. Marsvin tycker om att få vara nära och de har ett rikt språk – bli inte förvånad när marsvinet börjar småprata, pipa och kurra när du är i närheten! Umgås mycket med ditt marsvin, gosa och borsta den så stärker ni relationen till varandra.
Att berika ditt marsvins miljö brukar vara populärt. Ge ditt marsvin olika gömställen som tunnlar eller hus. Fixa en platå eller en hylla pälsbollen kan sitta på och spana. Göm grönsaker i toarullar eller under hö. Eller häng grönsaker i taket så att ditt marsvin får sträcka på sig för att komma åt det goda. Fantasin sätter gränserna!
Om du märker att ditt marsvin beter sig annorlunda eller sluta äta – kontakta veterinären. Marsvin är bytesdjur i det vilda och visar därför helst inte om den mår dåligt. Ju mer tid ni spenderar ihop, desto bättre lär du känna ditt marsvin och desto snabbare upptäcker du eventuella sjukdomar.
Allra bäst är att föra journal över marsvinet, dess skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan du snabbt upptäcka små förändringar om den skulle bli sjuk och se till så att den får rätt vård.
Tänk på att ta det lugnt och försiktigt den första tiden med ditt marsvin. Att flytta till ett nytt hem är är ofta väldigt stressande för ett litet djur.
Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för djurskyddslagstiftningen i Sverige och på deras hemsida finner du den detaljerade föreskrift som gäller när man håller marsvin som sällskapsdjur (L80). Det är varje marsvinsägares skyldighet att följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns till för att våra härliga marsvin ska må bra. Där finner du även måttangivelser på burstorlek och mycket annat som är bra att veta! Läs mer på Jordbruksverket.
Kom in till oss för fler råd och tips!