Goda råd

Goda råd

Skötselråd kanin

Att få hem sin första kanin är ofta något man gått och drömt om länge. Kaniner är bedårande söta, mycket aktiva och sociala djur och en källa till stor glädje. Här har vi samlat skötselråd som är viktiga att tänka på för att kaninen ska må så bra som möjligt under hela livet och för att ni ska få en fantastisk relation och tid tillsammans.

Fem snabba fakta om kaninen:

  • Kan bli upp till 10 år gammal
  • Kolonidjur som trivs bäst i par eller grupp
  • Grovfoderätare som mår bäst av att äta högkvalitativt hö eller gräs
  • Har tänder som växer hela livet
  • Brukar älska att få komma ut på promenad, hitta på saker och umgås med sin matte/husse

Den första tiden med din nya vän

Innan du beslutar dig för att köpa en kanin behöver du tänka över om du ska ha en eller flera kaniner. Kaninen är ett mycket socialt kolonidjur som inte är gjord för att leva ensam och som oftast mår bäst av att bo med en eller flera kompisar. De spenderar mycket tid i det vilda med att putsa varandra och att vila tillsammans och de har ett rikt socialt språk. Om du väljer att låta kaninen bo själv så måste du se till att den får mycket social kontakt ändå genom att umgås med den och ta hand om den, gärna flera timmar per dag. Kaninen kan bli så mycket som över 10 år gammal så det är ett stort och långt åtagande många år framöver som man får vara beredd på.

Innan du får hem din lilla pälskling ska du ha förberett platsen för där kaninen ska bo och helst ska den bo på en dragfri plats utan för mycket spring och stoj utanför. Du behöver ha köpt hem en stor kaninbur, bolåda eller hyllplan, bomaterial som halm tex, bottenströ som tex spån eller halm, hö, pellets, drickflaska och gnagmaterial. Utöver det är det bra att köpa till höhäck och höboll, tunnel, klosax, utebur, rasthage och sele/koppel för att nämna några och sedan pälsverktyg om du skaffat en långhårig kanin. Hos din Arken Zoo-butik får du råd och tips om vad du behöver till din nya vän.

Ett mysigt och trivsamt hem

Bo och sova

Till sin kanin behöver man en bra bur oavsett om man ska ha den inom- eller utomhus. Buren ska skydda kaninen från att rymma men även från att tex rovdjur ska kunna ta sig in. Vilken storlek på buren kaninen minst ska ha reglereras av Jordbruksverkets föreskrift L80*. Tänk på att detta är minimimått och en så stor bur som möjligt är önskvärt. Kaninen ska gärna kunna få ta minst ett långt skutt i buren. *Längre ned i texten hittar du länken till föreskriften L80 och minimimåtten.

Man behöver även ha ett bra strömedel som kan vara spån, halm eller alspån. Sedan ska kaninen ha tillgång till en hylla eller en bolåda med tillräckligt utrymme för att kunna sitta på/under eller i denna och även bomaterial till sin bolåda som tex halm. Kaninen tycker om gömställen där den kan känna sig trygg. Lägg gärna in flera hus och tunnlar med flera in- och utgångar så att kaninen själv kan välja och inte känner sig trängd. Kaninen behöver ha roliga saker att hitta på i sin bur som tex något att hoppa upp på, klättra upp på eller krypa under.

Gräva

Kaninen som är ett grävande djur ska även kunna få möjlighet till att gräva. Om man inte kan låta den få gräva utomhus så kan man ställa in en balja/låda med hög kant med sand eller halm i som kaninen kan gräva i, ligga i eller gå på toaletten i. Det brukar vara mycket uppskattat!

Lugn och ro

Tänk på att ta det lugnt och försiktigt med kaninen den första tiden. Att flytta till ett nytt hem är oftast väldigt stressande för ett litet djur och den behöver lugn och ro och lära sig hitta till maten och vattnet till exempel. Vänta med att låta vännerna komma och titta på din nya vän tills ni båda vant er vid varandra. Låt kaninen få undersöka dig och upptäcka att du inte är farlig.

Lagar och mått

*Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för djurskyddslagstiftningen i Sverige och på deras hemsida finner du den detaljerade föreskrift som gäller när man håller kaniner som sällskapsdjur (L80). Det är varje kaninägares skyldighet att följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns till för att våra härliga kaniner ska må bra. Där finner du även måttangivelser på burstorlek och mycket annat som är bra att veta! Läs mer på Jordbruksverket.

Vad ska kaninen äta?

Kaninen är en växtätare (herbivor) och i det vilda så består deras föda mestadels av gräs men även bark, rötter, blad och andra mindre växter. Gräs är väldigt fiberrikt och kalorifattigt och kaninens anatomi och fysiologi är anpassad för att smälta denna typ av föda med hjälp av bakterier i tarmen.

Hö och gräs

Kaninens foderstat ska bestå till minst 80-90 % av högkvalitativt hö eller gräs. Den behöver ha fri tillgång (ad lib) till hö och den behöver äta större delen av dygnet. Om du har flera kaniner som hålls tillsammans så ska alla kaniner kunna äta samtidigt och gärna från en eller flera höhäckar. Vi har tex ekologiskt hö från Smily!

Bladgrönt

Sedan ska kaninen få helst tre olika sorters bladgrönt varje dag som man varierar. Mängderna man ger ska vara små och foderbyten ska ske långsamt. Exempel på bladgrönt som är både bra och gott för din kanin är blad och grenar från fruktträd, gräs, maskrosor, sallader av det grövre, mörkare slaget, färska örter samt små mängder av broccoli, spenat, kål, brysselkål och mangold.

Pellets

Pellets består av fullvärdig näring som innehåller allt din kanin behöver. Alla pelletsbitar ser ut och smakar likadant och därför kan din kanin inte selektera ut det allra godaste. Rekommendation är att ge 1 matsked pellets per 2 kg kanin om man tycker att kaninen behöver det, tex på vintern eller vid dräktighet/laktation. Vi säljer bla. pellets från Brit Animals och Versele-Laga.

Godis

Speciellt kaningodis ger man som belöning eller för att aktivera kaninen och ska ges någon gång då och då. Kaninen tycker oftast att det är väldigt gott med godis och vill äta mycket av det, men precis som vi människor, så mår den bäst av att bara få någon bit lite då och då.

Vatten

Kaninen ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Har man flera kaniner så rekommenderar vi att dem har flera drickflaskor så att alla kaniner kan få dricka sig otörstiga samtidigt om dem behöver.

Ett jobb för tänderna

Kaninens tänder växer ständigt. Det behöver dem göra för annars hade kaninen slitit ned sina tänder helt när den ätit av det fiberrika gräset. När vi har kaniner hemma så behöver vi tänka på att ge kaninen foder som hjälper till att slipa ned deras tänder lika bra. Grovt hö, fruktgrenar och gnagarpinnar fungerar bra att ge. Om tänderna blir för långa gör det väldigt ont på kaninen och den kan sluta äta och då behöver man åka till en veterinär för att få hjälp med att slipa ned dem. 

Kaninen knaprar pluttar – är det farligt?

Kaninen har två typer av avföring, de mörka runda små kulorna som vi ser och städar undan från buren och ett så kallat ”nattbajs” som är ljusare och blankare som kaninen äter upp meddetsamma. Att äta upp sitt eget bajs (koprofagi) gör kaninerna för att få ut så mycket som möjligt från sin svårsmälta mat. Nattbajset innehåller fortfarande mycket viktiga ämnen, vitaminer och bakterier som kaninen behöver till sin matsmältning. De mörka runda kulorna som vi ser, är det bajs som kaninen har processat i omgångar och inte behöver längre. 

Hur ska kaninen skötas om varje dag?

Varje dag ska kaninen kollas igenom så att den är frisk och inte skadat sig på något sätt. Undersök pälsen, öron, ögon, klor och tänder och känn igenom din kanin så att sår, svullnader eller liknande kan upptäckas i tid. Kaninens tänder och klor växer hela tiden och då behöver man kolla till dem ofta. En kanin med för långa tänder får snabbt problem med att äta och en mängd följdproblem kan då uppstå. Klipp klorna om dem börjar bli för långa. Har du en kanin med lång päls så behöver den pälsvård dagligen.

Städa buren dagligen från avföring, gamla grönsaker, fuktigt hö och bottenmaterial och fyll på med nytt bottenmaterial om det behövs. Varje dag ska kaninen få påfyllt med nytt högkvalitativt hö och drickflaskan ska diskas ur och fyllas på med färskt vatten. Fyll på drickflaskan så att den blir full, då kan du lätt se hur mycket din kanin druckit på en dag och om den helt plötsligt skulle börja dricka mycket mer eller mindre en dag.

Du hanterar din kanin genom att lyfta upp den med en hand under frambenen och den andra handen stadigt under kaninens bakdel. På så sätt ger du stöd åt kaninens långa kropp så att inte ryggen tar skada. Håll den sedan när kroppen så att kaninen har ett ordentligt stöd. Självklart ska man aldrig lyfta kaninen i öronen eller i nacken.

Vad ska kaninen ha att göra?

Det är viktigt att tänka på att din kanin behöver sysselsättning, dels i sin bur men även utanför. Kaninen hittar gärna på saker med dig - att gå på promenad, öva kaninhoppning, bli borstad eller mysa, all form av aktivitet gör att bandet mellan dig och din kanin blir starkare samtidigt som ni har det roligt och mysigt tillsammans.

Skutta

Bli inte rädd om din kanin helt plötsligt hoppar till och tar ett högt och långt skutt, springer snabbt hit och dit – det är oftast glädjeskutt och din kanin visar att den är glad. Din kanin behöver rastas varje dag, antingen inomhus eller tex i en stor rasthage utomhus. Annars kan du låta din kanin följa med dig på upptäcksfärd utomhus och till det behöver du en sele och ett koppel. När du lär din kanin att gå i sele ska du alltid börja med att vänja den vid enbart selen och när den vant sig vid selen kan du börja använda kopplet.

Leta mat

I det vilda spenderar kaninen en stor del av dygnet åt att leta mat (födosöka) och när vi håller kaniner som sällskapsdjur så behöver vi hjälpa till att tillgodose detta ”leta-mat-behov”. Tex kan du använda dig av höbollar och höhäckar som förlänger din kanins ättid. Låt din kanin arbeta för grönsaker och godis till exempel! Använd fantasin och både du och din kanin kommer ha jätteskoj

Umgås

Kaninen är ett socialt djur som lever i kolonier (många familjer) i det vilda och de räknas även som ett bytesdjur. Därför ska man helst hålla kaniner tillsammans i par eller i grupp. En kanin som hålls ensam är ofta väldigt stressad även om det kan vara svårt för oss att se. Kaniner tycker om att putsa varandra och att få vara nära varandra. De är mycket sociala djur och har ett rikt socialt språk. Umgås mycket med din kanin, gosa och borsta den så stärker ni relationen till varandra.

Gräva

I det vilda gräver kaninerna stora gångsystem under marken med smala gångar, hålor och tunnlar med flera in- och utgångar. Därför ligger det i kaninens natur att gräva, även när vi håller dem som sällskapsdjur. Låt din kanin få gräva utomhus, gärna i en sandhög, det brukar vara mycket uppskattat. Har man inte möjlighet att låta kaninen få vara utomhus kan man ha en låda med sand eller halm i som kaninen kan gräva i.

Berikning

Att berika till sin kanin är mycket viktigt och oftast mycket uppskattat. Låt din kanin få ha olika gömställen såsom tunnlar eller hus tillexempel och en platå eller hylla att sitta uppe på och spana. Göm grönsaker i toarullar eller under hö eller häng upp grönsaker i taket så att din kanin får sträcka på sig för att komma åt det goda. Bara fantasin sätter stopp - tänk bara på att inte ge kaninen något giftigt eller något den kan skada sig på!

Om kaninen blir sjuk eller börjar bete sig annorlunda

Upptäcker du att din kanin börjar bete sig annorlunda, slutar äta eller liknande så är det viktigt att ta kontakt med en veterinär snabbt. Kaninen, som är ett bytesdjur i det vilda, vill helst inte visa när den inte mår bra och bli ett lätt byte, därför är det viktigt att vara uppmärksam på avvikande beteende för att snabbt kunna ge kaninen rätt vård om den är sjuk eller skadad. Ju mer tid du spenderar med din kanin ju bättre lär du känna den och kan upptäcka sjukdomar i tid.

Till kaniner finns det även vaccinationsprogram som det kan vara klokt att se över. I Sverige har vi smittsamma virussjukdomar som tex myxomatos (kaninpest) som man kan vaccinera sin kanin mot.

Allra bäst är att föra journal över kaninen, dess skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan man snabbt upptäcka små förändringar om kaninen skulle bli sjuk och se till så att kaninen får rätt vård.