Goda råd

Goda råd

Skötselråd hamster

Så tar du hand om din hamster

En hamster, en liten lurvig pälsboll som får hjärtat att smälta - visst är hamstrarna alldeles ljuvliga? Att få hem en alldeles egen dvärghamster eller guldhamster är ofta en dröm som går i uppfyllelse, och ni har en spännande tid framför er! För att din hamster ska må bra hela livet och för att du och din vän ska kunna ha roligt tillsammans så är det jätteviktigt att ge sin hamster rätt sorts omvårdnad och att tillgodose dess naturliga behov. Här kommer råd om hur du sköter om din lilla pälsboll!

Vad ska jag tänka på innan jag skaffar en hamster?

Först och främst: är du redo för ansvaret det innebär att ta hand om en liten hamster? Din hamster lever förhoppningsvis upp till tre år och under denna tid ska hamstern ha daglig omvårdnad och tillsyn. Hamsterburen ska städas åtminstone en gång i veckan och man behöver ordna med passning av hamstern om man ska åka bort. Även om man själv är sjuk eller trött så behöver hamstern tas om hand. Om hamstern blir sjuk så måste man åka till veterinären, och man får vara beredd på att lägga ut för veterinärkostnaderna. Om man skulle bli allergisk eller kanske till och med inse att man tröttnat på sin hamster så behöver man se till att den kan få komma till ett nytt bra hem. Ofta är det kanske barnen som vill ha en hamster, men trots detta så är det alltid en vuxens ansvar att se till att hamstern mår bra. Allt detta behöver man tänka på innan man skaffar en hamster, för att det ska bli så bra som möjligt både för dig och för den lilla lurviga kompisen!

Guldhamster eller dvärghamster?

Beroende på vad det är för sorts hamster man vill ha så ska man hålla dem lite olika. Den vanligaste hamstersorten är guldhamstern (Mesocricetus auratus), det som är viktigt här att veta är att den ska bo ensam då den är väldigt territoriell. Sedan finns det fyra olika sorters dvärghamstrar (Rysk vintervit/sibirisk, Campbells, Roborowskis och Kinesisk) och dessa hamstrar bör bo i par eller i grupp. En ensam dvärghamster kan bli mycket stressad, även om vi inte kan se det med blotta ögat. Så väljer du en dvärghamster så var beredd på att du måste ha minst två, om det inte finns särskilda skäl till att just din hamster inte bör bo tillsammans med andra. Läs mer om Jordbruksverkets bestämmelser kring gnagare här.

Dock är det så som med alla djur - att alla individer går inte ihop med alla. Oftast är det lättast att sätta samman unga individer än äldre och i många fall trivs hona och hane bäst ihop, men då kan det hända att det blir tillökning i den lilla familjen. När man håller flera djur tillsammans så är det viktigt att se till att de har gott om utrymme och eftersom de befinner sig på en begränsad yta så är det viktigt att de inte behöver slåss om resurser. Se därför till att de har flera viloplatser, mycket berikning och att alla kan äta och dricka samtidigt utan att bli störda. Vill man endast ha en hamster så rekommenderar vi att ha en guldhamster som kompis.

Innan man kommer hem med sin hamster så är det viktigt att se till att buren och alla tillbehör har ställts iordning. Det är väldigt stressande för hamstern att transporteras och byta miljö och om man kan göra detta så smidigt som möjligt så är det bra. Tänk på att välja ett bra ställe att ha buren på, man ska undvika drag, att det är för varmt/kallt eller för stimmigt. Hamstern tycker om att vara vaken på natten, när vi vill ha lugn och ro, så att ha buren bredvid sängen kan istället störa din sömn.

Hamsterns ursprung

Hamstrar härstammar från olika delar av mellanöstern och Asien. De lever i karga klimat och gräver gångar under jorden där de bor i olika bohålor och tunnelsystem. Den är ett bytesdjur och har många fiender som gärna vill få sig en liten munsbit. Därför är hamstern aktiv på natten då den i skydd av mörkret kan ägna sig åt att leta mat. I klimatet där den bor är det ont om mat och hamstern får springa långa sträckor för att hitta mat, ibland upp till en mil. Det är även därför dem hamstrar, de plockar på sig de godsaker de kommer över i sina kindpåsar och sen springer dem hem och lägger maten i ett förråd.

Hur ska hamstern bo?

Eftersom hamstern i det vilda bor i tunnlar och bohålor under marken behöver vi efterlikna det även när vi håller dem som sällskapsdjur. Studier har visat att hamstrar som hålls i utrymmen med en minst 40 mm djup ströbädd uppvisar färre beteenden som att gnaga på gallret och att springa i hjul än hamstrar som har tillgång till en ströbädd som är grundare än 40 mm. Hamsterburen ska även vara tillräckligt stor, rymningssäker och där får inte finns något som hamstern kan skada sig på. Helst vill man inte ha en för hög bur så att hamstern kan klättra upp och ramla ner. Även här är det lagstadgat hur stort hamstern minst måste ha. Längst ned i artikeln finner du länken till den föreskrift som gäller när man håller hamster som sällskap*. Till buren behöver man även ha ett bra strömedel som kan vara spån, halm eller alspån tex. Tänk på att hamstrar med lång päls kräver pälsvård och att det gärna fastnar spån i pälsen och då är halm eller alspån bättre att använda istället.

Att aktivera en hamster

Då hamstern är så aktiv så är det viktigt att se till att den får mycket motion. En lekhage fungerar utmärkt att rasta hamstern i och fyll på med massa leksaker i hagen. De vill gärna ha tillgång till rör och tunnlar, saker att hoppa upp på, krypa under och gnagmaterial. En massa saker att göra behöver hamstern även ha i sin bur när den inte kan vara ute. Förutom de saker som vi nämnt ovan så är ett hamsterhjul att springa i ett vanligt tillbehör. Även här har studier visat att hamstrar värderar hjulet mycket högt. Kommer du ihåg att vi skrev att hamstern kan springa upp till en mil på en natt! När hamstern springer i hjulet så springer de i en onaturlig ställning och därför behöver hjulet vara tillräckligt stort för att hamstern inte ska behöva kröka sin rygg onaturligt mycket.

Inred hamsterns bur

Hamstern behöver ha en bolåda med mysigt bäddmaterial som den kan gosa ned sig i och sussa gott i. Testa att lägga blad med toapapper i buren och vänta och se vad hamstern kommer göra med dem! Förresten, kom ihåg att inte väcka en hamster som sover gott, oftast blir den väldigt rädd och kan bitas, och det kan vi intyga gör ont i fingret.

De flesta hamstrar brukar även uppskatta en toalett med sand i och ibland vill dem hellre använda sandlådan till att sandbada i. Oftast vill hamstern kissa på ett speciellt ställe i buren medan den kan bajsa lite överallt i buren. Medan tiden går kommer du att lära känna din hamster så att du vet vad den tycker om och uppskattar.

När strömaterialet börjar bli smutsigt och lukta illa så är det dags att städa buren. Då passar det perfekt att sätta över hamstern i lekhagen medan du rengör buren. Tänk på att spara det strömaterial som inte är nedsmutsat, på så sätt sparar du på miljön och när du återanvänder det så kommer buren dofta bekant av hamsterns lukt igen och den blir inte lika stressad. Ibland kan burbotten behöva diskas för att få bort kissfläckar. Fyll sedan på med nytt strömaterial. Släng aldrig ut allt av hamsterns bäddmaterial heller, utan spara så mycket som går och fyll sen på med nytt. Berika buren igen med leksaker, saker att gnaga på, gömma sig i och springa genom.

Vad ska min hamster äta?

  • Hamstern ska ha fri tillgång till mat och helst pellets som består av fullvärdig näring som innehåller allt din hamster behöver. Fodret ska innehålla minst 16 % protein, max 4-5 % fett och sedan alla viktiga mineraler och vitaminer. Det som är så bra med pellets är att alla bitar ser ut och smakar likadant och därför kan din hamster inte selektera ut det allra godaste som brukar vara det fetaste eller det med mest socker i.
  • Utöver pellets kan man ge hamstern små mängder av de flesta grönsaker, frukt, kokt kött, ost och ägg. Att ge hamstern en mjölmask då och då brukar uppskattas mycket! Man kan även ge små mängder med magra fröer, då kan hamstern skala, öppna och trixa med dessa vilket ger hamstern stimulans.
  • Hamstern ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Har man flera dvärghamstrar så rekommenderar vi att dem har flera drickflaskor så att alla kan få dricka sig otörstiga samtidigt om dem behöver.
  • Eftersom hamstern är ett hamstrande djur så samlar den mat som ibland hinner bli dålig innan hamstern hinner äta upp den. Därför måste man hålla koll där hamstern har sitt lager och slänga mat som ruttnat eller luktar illa.
  • Hamstern mår inte bra av mat med högt innehåll av socker, fet, kryddad eller salt mat, avokado eller lök tillexempel. Man brukar även undvika att ge hö till hamstrar då de kan försöka hamstra detta och då kan hårt och vasst hö fastna eller sticka hamstern i munnen.
  • Hamstern är till skillnad från kaninen och marsvinet en allätare (omnivor). I det vilda äter hamstern mestadels vegetabilier som frön, nötter, spannmål, frukt och grönsaker men även mindre djur såsom maskar och insekter.
  • Hamstern är en gnagare där deras framtänder växer hela livet. De behöver därför ha tillgång till gnagmaterial som kan vara speciellt avsedda fröstänger eller pinnar och grenar från fruktträd till exempel.

Hur får jag hamstern tam?

Hamstern är ett bytesdjur och därför är det klokt av den att vara försiktig och rädd om sig. Du behöver visa att du inte är farlig utan tvärtom, hamstern kan vara trygg hos dig och du tar hand om den. Det är allra lättast att tämja hamstern när den är liten och när hamstern fått vänja sig vid sitt nya hem i några dagar så är det dags att börja göra den tam.

När hamstern är vaken och springer runt i sitt nya hem kan du försiktigt öppna burgallret och sticka in handen och lägga den med handflatan upp på burgolvet. Ha gärna något smaskigt i handen som hamstern tycker om, tex lite grönsaker, frukt eller frö. Detta gör hamstern nyfiken och kommer närma sig din hand. Sitt helt stilla och låt hamstern komma fram, lukta på din hand och se om den vågar sträcka sig fram för att plocka någon godsak. Hastiga rörelser gör hamstern rädd så undvik det och var bara helt stilla. Öva på detta några gånger om dagen. Efterhand kommer hamstern att känna sig mer och mer trygg tills den tillochmed vågar gå upp i din hand, låt den få vara där. När hamstern är trygg med att sitta i din hand kan du börja stryka den försiktigt över ryggen när den äter, då vänjer den sig vid din beröring samtidigt som den nöjt tuggar på något gott. Du kan försiktigt börja kupa din hand runt hamstern och till sist kan du lyfta upp den.

Tänk på att sitta ned på golvet för hamstern kan snabbt och lätt ta ett skutt och är man inte beredd på det så kan hamstern skadas om den faller till golvet. Nu börjar hamstern förstå att det är ganska roligt att vara nära och den kan börja klättra på dig och undersöka dig. Kanske vill den gömma sig i ditt hår, i luvan eller fickan på myströjan, där är det varmt och gott. Att ligga och sova nära dig och känna dina hjärtslag är lugnande för den lilla hamstern, och så mysigt! Att träna på hanteringen är viktigt, det stärker er relation och gör hamstern mindre stressad.

Vad gör jag om hamstern inte mår bra?

Eftersom hamstern är ett bytesdjur så vill den inte visa att den mår dåligt, då blir den snabbt ett byte för ett hungrigt rovdjur. Därför måste hamstern ses till varje dag och kollas igenom, då kan man snabbt upptäcka om hamstern är sjuk eller beter sig annorlunda, så att man kan ta den till veterinären. Hamstern är nämligen ganska känslig och den är speciellt känslig för stress. En frisk hamster har ögon som är blanka och inte rinner, pälsen är sidenglänsande och tät, kroppsformen är jämnt spolformad, nosen ska vara torr och den ska vara uppmärksam och pigg.

En sjuk hamster kan visa tecken på att ögonen är infekterade och hopklibbade, nosen är fuktig, den har en päls som är tovig och matt, kroppsformen är insjunken vid flankerna, den har knutor i eller under huden, området kring analöppningen är kladdigt eller så är hamstern apatisk och ointresserad.

Om du är orolig över din hamsters hälsa, ta då kontakt med din veterinär så fort som möjligt. Våra veterinärer på Vettris-klinikerna runtom i landet hjälper er om din hamster blir sjuk.

Gnager din hamster på burgallret, vandrar fram och tillbaka eller klättrar frenetiskt på burväggen eller taket? Hamstern är starkt motiverad till att röra på sig och om den inte får göra det så kommer den hitta på andra saker som hjälper den att få utlopp för detta beteende. Kan du känna igen dig om du suttit stilla inomhus hela dagen, till slut kryper det i kroppen! Så hjälp hamstern att få utlopp för sitt behov av att röra på sig, se till att den har möjlighet att gräva gångar, låt den få komma ut i rasthagen och springa av sig över, genom och under roliga leksaker och tillbehör. Om du har ett rum eller en inhägnad plats i huset som är ”hamstersäkrad” så kan hamstern få komma ut och springa där. Ge hamstern meningsfulla saker att göra och du ska se att den kommer att bli mer harmonisk och balanserad.

Lycka till med din älskade lilla vän och kom in till oss för fler råd och tips!

*Det är varje djurägares skyldighet att veta vilka regler som gäller för just det djurslaget som man håller. Här finner du länken till Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2014:17) om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby; Saknr L 80.

http://www.jordbruksverket.se/download/18.1634dca615036416d891a056/1444025871136/2015-034.pdf

Denna artikel är framtagen av Arken Zoos etolog.