Goda råd

Goda råd

Skaffa katt

Skaffa katt

Ska du få hem en kattunge, eller har det precis flyttat in en liten pälsboll hos dig? Stort grattis - då har du en lång, rolig och spännande tid framför dig tillsammans med din nyfunna vän!

Förbered hemmet för kattungen

Redan innan du får hem din kattunge kan det vara bra att tänka på ett par saker som gör att ditt hem blir tryggt och säkert för din katt. En kattunge är nämligen nyfiken och förstår inte alltid själv vad som är lämpliga leksaker och inte…

  • Förvara saker som kan vara farliga för katten utom räckhåll. Rengöringsprodukter, mediciner och andra preparat ska vara väl förslutna och på en plats där kattungen inte kan komma åt dem.
  • Undvik att ha småsaker framme som katten lätt kan svälja. Snören, hårsnoddar och linor av olika slag är inbjudande för en liten minitiger att leka med – men kan göra stor skada! Sväljer katten ett snöre eller liknande så kontakta din veterinär, snöret kan fastna i kattens mage.
  • Håll toalettlocket stängt så att kattungen inte ramlar ner i toaletten.
  • Se till att fönster är stängda eller säkrade så att katten inte hoppar ut av misstag.
  • Tänk på att flera krukväxter och blommor är giftiga eller irriterande för katten. En kattunge kan lätt få för sig att tugga på diverse växter i hemmet. Se särskilt upp med följande giftiga krukväxter och snittblommor: julros, oleander, änglatrumpet, ginst, liljekonvalj, liljor. Självklart ska du undvika giftiga växter även när din katt blivit vuxen – en katt vet inte själv vilka blommor som är tuggvänliga.

 

Färden hemåt

Du har längtat och väntat och plötsligt är den här – dagen då du äntligen ska få hämta hem din nya familjemedlem! Oavsett om ni ska resa långt, eller bara en liten bit, så är säkerheten och komforten under färden viktig. Ha inte kattungen lös i bilen – det kan bli farligt! Använd en transportbur och lägg in en mysig filt eller pläd till din kattunge. Buren får gärna vara av modell större, så att den passar din katt även som vuxen. På så sätt blir buren en trygg plats som katten är van vid att åka i när ni ska iväg på äventyr eller till veterinären.

Välkommen hem!

Ta det lugnt när ni väl är hemma. Tänk på att kattungen möter stora förändringar på en och samma gång: mamma och syskon är utom synhåll, nya dofter och intryck ska smältas. Det är förmodligen ett helt gäng som vill hälsa och klappa på den nya lilla figuren, men gå försiktigt fram.

Har du barn i familjen? Det är lätt hänt att barn blir lite extra entusiastiska när en ny bästis är på intåg; visa dem hur de ska hantera katten, och förbered dem i god tid på att välkomna kattungen på ett lugnt och sansat sätt. Prata med låg röst och låt kattungen undersöka omgivningen i sin egen takt – om den gömmer sig under soffan, låt den ligga där ett tag. Det finns gott om tid att umgås och leka framöver!

Få din katt att känna sig trygg

Eftersom det är en omvälvande upplevelse att komma till en ny familj är kattungen extra känslig i början. Det är inte ovanligt att den saknar sin familj - räkna med att den kan vakna på natten och jama. Det brukar vara lättare för kattungen att sova tryggt om den får ligga nära husse eller matte. Placera därför gärna kattungens sovplats nära er egen säng.

Vaknar katten kan du ta upp och prata med den lugnande samtidigt som du klappar mjukt. Feliway har produkter med lugnande feromoner som kan vara till hjälp den första tiden om katten känner sig otrygg. Ett annat sätt att lugna kattungen är att lägga en flaska med kroppsvarmt vatten inlindad i en duk nära kattungen, det ger känslan av att vara nära kattmamman.

Skaffa katt

Vad behöver kattungen?

Din nya familjemedlem behöver såklart mycket kärlek – men det finns ett par saker till som är bra att ha! Ge gärna katten en egen plats där den kan sova och vila sig på; en mjuk och skön bädd som du placerar på ett varmt och dragfritt ställe. Katten bör också ha egna skålar för mat och vatten. Det kan ibland vara problem att få katten att dricka tillräckligt med vatten, då är det bra att placera ut vattenskålar på flera ställen, eftersom katten då ofta dricker mer. Utmana gärna kissen genom att placera mat- och vattenskålarna på olika nivåer i hemmet – då får den söka sin föda och aktiveras under tiden!

När det gäller foder är det bra att till en början ge kattungen samma foder den fått hos uppfödaren. Den lilla magen är känslig för foderbyten, och mår bäst av att få ett speciellt anpassat kattungefoder av en och samma sort. Behöver du byta foder längre fram? Gör det långsamt och gradvis för att undvika att din katt får problem med magen. Fråga oss gärna om du behöver råd kring foderbyte eller läs vår guide för foderbyte här >>

Din katt behöver även en plats där den kan utföra sina behov: en kattlåda fylld med lämpligt kattströ. I början kan det vara bra med en låda med lite lägre kanter, så att kattungen lätt tar sig i och ur lådan. När kattungen blivit större är det praktiskt med en låda med tak - då slipper ni sand överallt och oönskade odörer. Den typen av låda ger även din katt lite avskildhet. Placera inte lådan i närheten av matplatsen. Läs gärna vår artikel om hur du får kattungen rumsren >>

För att spara på favoritfåtöljen och andra möbler, är det bra att investera i en klösmöbel. Välj gärna en hög modell med flera våningar och krypin om du har plats, katter tycker om att sitta högt upp och speja över omgivningen! Läs mer om katter och klösande här >>

Lek och aktivering

Ge din kattunge egna kattleksaker som den kan ha kul med, annars är risken stor att den väljer ut ett par av dina saker att leka med. Läs mer om aktivering av katter här.

Kika gärna på vår checklista för kattungeköpare för mer tips på vad som är bra att ha till din nya familjemedlem!

Tveka inte att höra av dig till oss om du undrar över något kring din katt, vi hjälper dig gärna med tips och råd! Vi är säkra på att du och din katt har en härlig tid framför er – lycka till!