Goda råd

Goda råd

Så här borstar du tänderna på din katt

De flesta människor är väldigt noga med sin tandhygien och vet hur viktigt det är med friska tänder. För katter är det ingen större skillnad, de behöver också starka och friska tänder.
Vi vet att det inte är det enklaste att borsta tänderna på sin katt, katterna är snabba och det är ju inte helt enkelt att förklara för katten varför tandborstning är viktig. Men om vi hade kunnat förklara detta för våra små älsklingar så hade vi sagt att borstningen gör vi för att få bort tandsten på tänderna och därmed minska risken för att bakterier och tandsjukdomar uppstår.

 

 

Varför tandborstning?

Det absolut mest effektiva sättet för att motverka tandproblem och dålig munhälsa är att borsta tänderna på din katt. Tandborstning tar bort tandsten vilket minskar uppkomsten av bakterier och tandsjukdomar. Det allra bästa är att introducera tandborstning i tidig ålder då katten är ung och nyfiken på det mesta i livet. Men i många fall så är det inte så, utan katten har några år på nacken och det är inte försent att börja senare i livet heller. Tandborstning är bra oavsett när i livet man börjar.

Tandborstning steg för steg

Ingen katt är den andra lik, därför är det viktigt att tandborstningen av din katts tänder sker på kattens villkor. En del katter kan vara skygga och kanske inte alls accepterar att ens vara i ditt knä. Du som kattägare känner din katt bäst och vet vilken nivå ni ska lägga er på. Kom ihåg att aldrig vara stressad när det är dags för.

  1. Välj ett tillfälle när katten är lugn och avslappnad
  2. Börja med att klappa och kela med katten runt munnen och se hur han eller hon beter sig. En del kan vara helt orädda och tycka det är skönt, andra kan fräsa och då är det viktigt att ge katten utrymme. Försök istället att välja dina tillfällen noga när du försöker närma dig munnen exempelvis när ni ligger och gosar. Ge gärna godis så att katten kopplar upplevelsen till något positivt.
  3. När katten accepterar att du rör den runt munnen kan du testa att putsa tänderna med fingret eller nageln, se bara till att du putsar löst så inte katten upplever obehag. Om du känner att din katt kan vara något oberäknelig kan du istället testa med en tops för att ha händerna på ett litet avstånd från munnen. Gnugga försiktigt upp och ner på framtänderna, det är de som är lättast att komma åt. Om katten accepterar detta kan du sedan gå vidare och testa med en tandborste och tandkräm är framtagen för just katter. Vissa tandborstar har en trekants form som kommer åt mer effektivt och gör det enklare att borsta både insidan och utsidan av tanden. Det finns flera tandkrämer med god köttsmak som kan uppskattas mer än mintsmak, testa er fram efter er favorit. Se våra tandborstar och tandkrämer här >>
  4. Försök borsta tänderna längst bak om det går. Det är lite trixigare men det är bra att borstar alla tänder om det går. Lyft försiktigt bort kindhuden för att komma åt tänderna längst bak. Det är viktigt att du inte borstar för hårt utan låter tandborsten lätt glida över tänderna och tandköttet. Att försiktigt borsta tandköttet är bra för att motverka uppkomsten av tandsten och plack. Glöm inte att kela och berömma din misse som är duktig och låter dig ta hand på tänderna.

Om det inte går att borsta tänderna på min katt

Många katter accepetarar inte att man håller på med främmande saker i munnen och då ska man acceptera det. Man ska inte tvinga och hålla fast katten för att kunna borsta tänderna på den. Istället så rekommenderar vi att ta din katt till veterinären med jämna mellanrum för tandputs. Detta kan till exempel göras i samband med ett veterinärbesök av annan art. Hör med din veterinär vad som gäller. Veterinärer är professionella på att handskas med våra lurviga vänner och att ta bort tandsten på en katt kan på klinik göras under sövning om katten ändå ska sövas av en annan anledning.

För att förhindra uppkomsten av plack och tandsten kan du också använda Avital Avident Oral Pulver i kattens dricksvatten. Detta pulvret ersätter inte tandborstning utan ska ses som ett komplement eller för de katter som inte accepterar tandborstning så är det något som kan hjälpa till viss del.

Om själva tandborsten är det som irriterar din katt så kan du fortsätta med att använda en tops, fingret eller en fingertuta (en mjuk frottétuta som sätts på fingret) och gnida på tänderna. Det är bättre än att inte göra någonting alls. Kom ihåg att låta tandborstningen ta tid och gör det med din katt när ni båda är lugna och inte trötta eller stressade. Vårt tips är att varje kväll ha en kvällsrutin tillsammans med din katt där tandborstning ingår.

Ha en kvällsrutin med din katt