Goda råd

Goda råd

Så får du katten rumsren

Katter är kända för sin renlighet, och innerst inne är en katt inte den som gärna skvätter på fel ställen. Har kissen väl förstått att lådan är en både fräsch och trevlig plats att utföra sina behov på, så kommer risken för oönskade olyckor att minimeras. Att få din katt att gå på kattlåda är inte särskilt svårt – så länge du har tålamod och tar del av våra goda råd kommer det att gå som en dans.

Tips på vägen mot en rumsren katt

  • Ge din katt valmöjligheter. Ha gärna flera kattlådor!
  • När katten är liten kan det vara bra att skaffa en kattlåda med lite lägre kanter, så att det är lätt att ta sig i och ur lådan.
  • Katter är renliga. Byt på lådan ofta!
  • Var öppen för förslag: prova dig fram vad det gäller kattsand, låda och placering.
  • Sätt din katt i kattlådan då och då, och beröm massor när den utför behoven på rätt ställe.
  • Sist men inte minst – ha tålamod, det kommer att gå!

Kattlådan

Det finns massor av olika kattlådor på marknaden – något för alla smaker. Fundera över om du vill ha en kattlåda med tak eller om du vill ha en helt öppen kattlåda. Kattlådor med tak är populärt eftersom det hjälper till att minska sandskvätt och ger katten mer avskildhet vid sina toalettbesök.

Placera kattoaletten nära där ni vistas – dock inte för nära kattens matplats eller sovplats – för att kattungen ska känna sig trygg att göra det den ska. Precis som människan är katten ett vanedjur – flytta därför inte kattlådan om du väl hittat ett bra ställe.

Vad gör man om katten inte vill gå på lådan?

Om du skulle märka att katten inte vill använda lådan, trots att du följt konstens alla regler vad gäller placering och val av låda - testa en annan kattsand, det hjälper ofta! En del katter kanske tycker att parfymerad sand sticker i nosen, medan andra tycker att för grova korn känns obehagligt mot de mjuka trampdynorna. Vissa katter vill inte dela toalett, då kan du behöva skaffa en till kattlåda.

Både kattungar och äldre katter kan råka ut för olyckor vid sina toalettbesök. Här finns luktborttagning om det skulle hamna urin på fel ställe >>

Kattsand

För att hålla kattens toalett fräsch behöver du kattsand, strö eller liknande produkt. Det finns ett antal varianter och du och din katt måste tillsammans komma underfund med vilken som passar er bäst.

  • Klumpbildande kattsand. Den suger upp kattens urin och bildar hårda klumpar som är lätta att ta upp med spade. Tack vare detta behöver du bara ta bort en mycket liten del av sanden när katten varit på toaletten och sanden räcker länge.
  • Träpellets. Ett miljövänligt alternativ till vanlig kattsand, eftersom träpellets och krossad träpellets är biologiskt nedbrytbara.
  • Kompostbar ströpellets. Miljövänligt, hög uppsugningsförmåga och nedbrytbar.
  • Kattsand av kiselpärlor. Inte klumpbildande, men suger upp urinen och motverkar att dålig lukt sprider sig.

OBS!
Var uppmärksam på om din katt plötsligt ändrar sitt beteende, som att den börjar kissa utanför lådan. Det kan bero på en rad medicinska orsaker. Kontakta i första hand din veterinär om din katt kissar på fel ställen.

Så blir katten rumsren