Goda råd

Goda råd

Resa utomlands med katt

Semesterdags? Låt katten följa med!

Självklart vill vi ha med oss våra husdjur på resan. Det är både roligt och spännande att ta med sin fyrfota vän på semester. Dessutom är det perfekt miljöträning för katten. Det finns en hel del saker att tänka på inför resan – oavsett om din katt ska följa med i bil eller på flyg. Därför är vårt allra bästa tips: planera i god tid!

Pass och vaccinationer

Om ni ska åka utomlands behöver din katt ha ett eget pass. Du måste inte ha ett foto på din vän i passet, men det finns en ruta där du kan klistra in en bild om du vill. Dessutom behöver ni följande:

  • ID-märkning i form av ISO-mikrochip eller tatuering. Tatueringar som enligt resedokument (EU-pass el. veterinärintyg) är gjorda före 3 juli 2011 är godkända som ID-märkning.
  • Vaccination mot rabies.
  • Eventuellt vaccin mot Leptosprios. Leptospiros är vanligt i södra Europa och kan i värsta fall smitta även människor.

De flesta veterinärer känner till reglerna för de vanligaste resmålen i Europa. Men kom ihåg att det är du som djurägare som är ansvarig för att ta reda på vad som gäller för resor till och från Sverige. Spana in jordbruksverkets hemsida för information om vad som gäller i olika länder.

Avmaskning

I kattens egna pass, som utfärdas av en veterinär, ska det finnas korrekt information om dess hälsotillstånd. Olika länder kräver olika vaccineringar, så kolla upp detta med din veterinär i god tid innan du reser. Om ni ska resa till vårt grannland Norge måste katten vara avmaskad mot dvärgbandmask. Ni köper tabletter på apoteket som ni tar med till veterinären som ser till att hunden får sina tabletter och för in detta i passet. Behandlingen gör ni inom en period på 24–120 timmar före avresa. Vid inresa till Sverige från vissa länder bör ni även applicera fästingprofylax.

Flyg

 

Ska ni ut och flyga? Tänk på följande:

  • Om du ska flyga med katten i kabinen behöver du en väska som ska rymmas under sätet framför.
  • Väskan måste vara så stor att den djuret kan stå upp samt vända sig i den. Kontakta flygbolaget för exakta mått och maxvikt.
  • Väskan ska vara gjord av kraftigt tyg men med god ventilation så att katten kan andas bra. Väskan ska också vara stängbar från utsidan samt vattentät.
  • Väger din katt mer än 8 kilo måste du i regel transportera den i bagageutrymmet. Kolla reglerna med flygbolaget du reser med. Då ska du även tillhandahålla vatten och foder om det är en längre resa.
  • Din katt kan få lugnande tabletter utskrivna av veterinär och då är det viktigt att testa dem innan avresa för att se att din katt inte blir illamående eller stressad av medlet. Du kan även testa att lägga en filt med en bekant doft i buren eller använda lugnande feromoner. Rådgör med din veterinär inför resan så kan ni komma fram till vad som passar din katt.

Bilresa

Det är ofta lägre tröskel till att ge sig ut på bilresa än på en flygtur. Och de allra flesta djur klarar av att åka bil utan bekymmer. Öva med katten redan när den är liten så brukar den vänja sig fint. Generellt är katter lite känsligare, dels för att de ofta reser mer sällan än hundar, men också för att de är mer känsliga för ljud och rörelser. Här finns en guide hur ni kan öva på bilåkning, steg för steg >>

Vi önskar er en trevlig resa och hoppas att semestern med er favoritvän blir underbar!

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på www.vettris.se