Goda råd

Goda råd

Resa med katt

Under vår och sommar reser vi i Sverige runt en hel del. Att resa bort under en period ställer dig som kattägare inför valet att ta med eller lämna katten/katterna hemma.

Vi har samlat lite goda råd som är bra att tänka på, hoppas vi kan hjälpa dig en bit på vägen!

Goda råd inför och under resan

  • För allas säkerhet, inklusive kattens, är ett gott råd att alltid använda kattbur vid transporter. Visst är det ingen katts dröm att färdas i en bur, men det är under en kort stund och det absolut säkraste. Se till så buren är stor nog för katten att stå upp och vända sig i. Sätt buren på golvet eller spänn fast den ordentligt med bilens säkerhetsbälte. Tips på bra burar för transport finns här!
  • Katter är territoriella så ett bra tips är att ta med filtar och leksaker som katten känner igen hemifrån, det gör så han eller hon känner sig lite hemma. Stressen som katten utsätts för i samband med resor kan göra att den kissar eller bajsar av nervositet så lägg gärna tidningspapper på botten som du för kattens bekvämlighet täcker över med älsklingsfilten.
  • Det finns hjälpmedel som verkar lugnande för stressade eller nervösa katter. Det kan exempelvis fungera att spraya Pet-remedy eller Feliway i buren innan avfärd.
  • Katter klarar sig många timmar utan mat, men vatten är jätteviktigt så katten inte torkar ut. Stanna och ge katten vatten då och då och ha gärna en vattenskål i bilen.
  • Undvik att ge katten mat strax innan ni ska ut och resa. Katter är djur som tyvärr lätt blir åksjuka.

Låta katten stanna hemma?

  • Katter är i högre grad än andra varelser bundna vid sin omgivning och kan i allmänhet reagera negativt om man flyttar dem. Så tänk gärna efter en gång extra innan du reser med din katt. Naturligtvis finns det undantag och vissa katter anpassar sig lätt till ny miljö.
  • Om du är borta korta resor och bestämmer dig för att lämna katten hemma kan det vara bra att installera en kattlucka så att katten själv kan bestämma när den vill gå ut och in. I dessa fall finns det flera smarta alternativ som du som bor i villa kan installera själv. 
  • Obs! Lämna endast katten hemma utan tillsyn kortare stunder. Är du borta mer än 12 timmar ska katten få tillsyn minst 2ggr per dygn. Ofta kan släkt, vänner eller grannar vara en god idé att ha som extra husse eller matte.
  • Om du åker ut och reser med din katt – ta hand om den, dig själv och dina medresenärer – kör försiktigt! Ska ni utomlands bjuder vi här på en bra checklista som är viktig att läsa innan avfärd: Utomlands med katt.

Checklista inför resa med katt