Goda råd

Goda råd

Promenad med katt

En promenad med din katt utomhus är bra för kattens stimulering. Använd inte halsband till din katt utan välj en sele som sitter bekvämt och som inte stramar åt.

I början kan katten vilja backa ur sin sele när den är ovan. Därför är det viktigt att bara ha på selen under korta stunder och belöna katten mycket. Öva med selen på en liten stund varje dag under 1–2 veckors tid. I slutet av träningen kan du börja vänja katten med att vara kopplad till ett koppel.

När din katt vant sig vid selen och kopplet kan ni börja gå runt i koppel tillsammans inomhus hemma. Viktigt här med positiv energi och beröm samt att inte låta katten göra något den inte vill göra. Ha i åtanke att det inte är en hund du ska lära att gå i koppel som kommer att gå fot med dig – katten kommer att vilja välja vilken väg ni ska gå. Därefter är ni redo för att ta steget ut i naturen.

Det kommer att vara många nya intryck för katten så välj en lugn plats i trädgården eller i en del av en park där ni kan vara ensamma. Om katten blir rädd av att vara utomhus ta in den igen och prova vid ett annat tillfälle. Annars var ute en kort stund och utöka successivt tills nästa promenad.

Positiv förstärkning är nyckeln till att vänja din katt vid koppel. Belöna din fyrbenta vän varje gång hen beter sig bra, när hen låter dig sätta på selen medan du tränar hemma, när hen går i koppel tillsammans med dig etc. Att belöna varje gång katten gör som du önskar kommer att uppmuntra den till att vilja gå ut på promenad igen. Ni kommer att få många fina stunder medan ni tillsammans utforskar det nya området.