Goda råd

Goda råd

Överviktig hund

Det är av välvilja man vill överösa sin hund med både kärlek och godsaker. Det första kan man aldrig få för mycket av men ibland kan det bli för mycket av det andra, precis som för oss människor.

Övervikt leder till hälsoproblem

Övervikt är ett ökande problem för både människor och djur. Som veterinär lägger man ingen värdering i hur patienter ser ut, däremot finns det starka kopplingar mellan övervikt och hälsoproblem.

Övervikt hos hund kan leda till:

 • Högre påfrestning på ben och leder ökar risken för korsbandsskador och kroniska ledproblem.
 • Övervikt kan leda till diabetes.
 • Fel livsföring påverkar andningsvägar och cirkulation negativt.
 • Hunden kan få problem med hud och päls.
 • Övervikt leder till sämre immunförsvar.

Förutom dessa hälsoproblem leder övervikt även till ett sämre liv för hunden; din hund orkar inte röra på sig på samma sätt som normalviktiga hundar, och den får det svårare på sommaren eftersom övervikt försämrar värmeregleringen. Tiden tillsammans med din hund riskerar också att förkortas eftersom överviktiga hundar har en kortare förväntad livslängd.

För mycket mat kan leda till övervikt hos hund

Kost och måltider

Felaktig kost och för lite motion är ofta orsaken till övervikt hos hundar. Det finns effektiva dietfoder hos din veterinär speciellt framtagna för viktreducering. Personalen i din Arken Zoo-butik eller Vettrisklinik kan hjälpa dig att räkna ut dygnsbehovet för just din hund. Ge inte mer mat per dygn än den rekommenderade mängden och fördela maten på flera mindre portioner under dagen. Det finns specialfoder som fokuserar på att hjälpa din hund att gå ner i vikt. Nutrima Weight Balance är ett sådant foder av hög kvalité och god smak.

Aktivitet

Börja långsamt med konditionsträning. Gå längre och snabbare promenader eller börja med långsam cykling. Om din hund inte hänger med när du ökar tempot så kontakta din veterinär för en hälsokontroll.

Tips för att hjälpa din hund att hålla formen 

 • Rutiner. Du som ägare bör sätta upp goda rutiner för utfodring och motion; i det här fallet förstår inte djuren sitt eget bästa.
 • Håll koll på mängden. Oavsett vilken diet man följer eller vilken fodertyp man ger är det viktigt att inte överskrida den rekommenderade mängden per dygn i förhållande till hundens storlek.
 • Undvik människomat. Människomat innehåller ofta alldeles för mycket kalorier för våra hundar. En vanlig kaloribov är att man bjuder små bitar vid köksbordet eller tv-soffan som sammanlagt kan bli en ganska stor mängd under ett dygn.
 • Belöningsgodis med måtta. När du ska belöna din vän med godis eller tuggben behöver det inte vara flera stycken samtidigt och du ska välja tillfällena med omsorg. Träning är kul och godis är ofta en motivator, men det är inte en måltid. 
 • Långsam måltid. Servera maten i aktiveringsleksaker eller slow feed matskål. Det stimulerar måltiden och gör den både längre och roligare.
 • Väg hunden med jämna mellanrum. I våra butiker samt på Vettris veterinärkliniker finns specialkonstruerade vågar och vi hjälper dig gärna att väga din hund.

Denna artikel är framtagen tillsammans med Vettris