Goda råd

Goda råd

Löptik

Plötsligt märker du att din söta och snälla valp inte kan lyfta nosen från marken och att den börjar ignorera varje ord du säger. Den entusiastiska sötnosen som älskade alla skäller nu som en galning på förbipasserande och kissar på varje brevlåda. Vad är det som händer? Mest sannolikt sker en naturlig utvecklingsfas: din valp blir könsmogen.

Löpcykeln hos tikar

Beroende på individ och ras genomgår tikar sitt första löp ungefär mellan 6 och 15 månaders ålder och det varar ungefär 3–4 veckor, men detta varierar från hund till hund. Små hundar blir exempelvis könsmogna tidigare än sina större hundkamrater. Under en cykel förändras en tiks hormonstatus till fertil och hon kan bli dräktig om hon parar sig med en hanhund.

Några vanliga förändringar innan och under löpet:

 • Tiken kissar oftare än vanligt.
 • Tiken blir mer intresserad av lukter utanför huset och börjar markera sitt revir.
 • Vissa hundar blir ilskna och mer benägna att skälla.
 • Tiken kan vara lite frånvarande och svår att få kontakt med.
 • Hennes reproduktionsorgan börjar svälla och utsöndra små mängder blod.

Andra beteendemässiga förändringar kan också inträffa, beroende på individ. Visa medkänsla och tålamod med din hund. Dessa förändringar är oftast jobbigast för hunden själv. Perioden mellan löpcykler varierar stort mellan olika individer, men för de flesta tikar är perioden cirka sex månader.

Så tar du han dom din löptik

Att ta hand om en tik som löper

För att hunden ska kunna vistas inomhus utan att orsaka en massa fläckar på golv och möbler kan hon bära ett tikskydd som ska passa för just hennes storlek. För att absorbera blodet kan man lägga i en binda eller ett trosskydd. Bindan måste bytas efter några timmar och det är viktigt att tänka på hygien och hålla din hund ren. Kom ihåg att ta av tikskyddet när ni ska gå ut på promenad så att hon kan utföra sina behov normalt. Kolla in vårt sortiment här >>

Vad är en “fertil period”?

När en tik har löpt i ungefär 1–2 veckor minskar mängden och färgen av blodet och de svullna reproduktionsorganen återvänder långsamt till sitt ursprungliga tillstånd. Under en fertil period är tikarna speciellt villiga att para sig och kan börja visa dominans mot andra husdjur, möbler, leksaker eller hennes ägares ben. Denna period håller vanligtvis på i några dagar, men tiken kan vara villig att para sig i upp till 1-2 veckor. Uppfödare som vill para tiken bör ta henne till en hanhund under denna period.

Våra tips

 • Öva på att använda tikskyddet. Skaffa tikskyddet i förväg och öva med tiken att hon ska ha på sig det korta stunder som utökas långsamt. Glöm inte att belöna när hon har det på sig eller se till att distrahera henne med lek och gos om hon försöker ta det av sig.
 • Tänk på renligheten. Köp två par tikskydd så att du kan tvätta ett åt gången. Renlighet är grundläggande rättigheter för alla hundar.
 • Prova i butik. Personalen i alla Arken Zoos butiker hjälper dig gärna med att välja tikskydd i rätt storlek. Din hund kan prova tikskyddet om hon inte löper vid tillfället.
 • Simple Solution. Utrusta ditt hem med fläck- och luktborttagningsmedel. Simple Solution har rengöringsmedel som passar för nästan alla ytor och textilier som finns i ett hem, och de tar bort både fläckar och lukt mycket effektivt.

Tikskydd till löptik

Löpcykel i korthet:

 • Beroende på ras och individ löper tikar första gången vid en ålder av cirka 6–15 månader.
 • Före löpet förändras tikens beteende, och hon börjar markera sitt revir. Rasta hunden ofta.
 • Beroende på individen varar löpet cirka 3–4 veckor. Håll din hund kopplad utomhus.
 • Under löpcykeln sväller tikens reproduktionsorgan och börjar utsöndra blod, vilket innebär att du borde sätta på henne ett tikskydd.
 • Den fertila perioden, när tiken är villig att para sig, börjar efter 1–2 veckor i cykeln. Svullnaden i reproduktionsorganen och mängden utsöndring minskar, och utsöndringen blir ljusare i färg.
 • Ungefär två månader efter löpet upplever vissa tikar skendräktighet.
 • De flesta tikar går in i en löpcykel var sjätte månad. Varaktigheten och frekvensen av löpet varierar mellan olika tikar.