Goda råd

Goda råd

Kvalitetsfoder - hitta rätt mat till just din katt

Att välja rätt foder för sin katt kan kännas som en hel vetenskap. Utbudet av olika sorters kattmat och rasfoder på marknaden är enormt, och den stora mängden information gör att det kan vara svårt att välja och att veta vilket foder som håller måttet. Dessutom spelar en mängd olika speciella behov in, såsom känslighet, allergier, aktivitetsnivå och päls- och hudproblem. Läs våra tips nedan som hjälper dig på traven att hitta kvalitetsfoder för just din katt!

Hur vet du om maten håller hög kvalitet?

Kvalitetskattmat innehåller mycket protein från kött och har alla näringsämnen din vän behöver. Dessutom innehåller många torrfoder naturliga ingredienser som förbättrar till exempel leder, päls och matsmältningssystem. Fett är viktigt för katter, så rätt mängd ska inkluderas i varje katts diet. Till exempel behöver kattungar och deras mammor mer fet mat än andra. Kvalitetskattmat innehåller även en nypa fibrer som stärker de goda bakterierna i kattens tarmar. Eftersom katter sällan känner sig törstiga och lätt blir uttorkade är det bra om du lägger till våtfoder eller färskfoder till kosten som komplement till torrfodret. På så sätt får din vän i sig vätska i ett smaskigt format!

Checklista för kattägaren på jakt efter kvalitetfoder!

 1. Hög kötthalt: Eftersom katter är köttätare är köttet den mest biologiskt lämpliga maten för dem. Katter som äter färsk- och våtfoder får automatiskt i sig mycket kött men om katten bara äter torrfoder bör du titta ordentligt på kötthalten. Högkvalitativt torrfoder innehåller mer kött än andra ingredienser, så det är ett bra tecken om köttkällan är det som listas först i innehållsförteckningen. Du bör undvika foder där vete, majs, ärtor, potatis etc. är den första ingrediensen.
 2. Köttkälla: Listar innehållsförteckningen "kyckling" eller "kycklingsmak/biprodukt från kyckling"? Biprodukter från fågel kan innehålla till exempel ben, slaktbiprodukter och outvecklade ägg. Dagens högkvalitativa torrfoder innehåller färskt kött, vilket gör maten ännu mer lättsmält och smaskig.
 3. Fett: Katter behöver rätt mängd fett. Kattungar och deras mammor behöver lite mer av det än vad andra gör.
 4. Näringsämnen: Om det står ”helfoder” på förpackningen betyder det att den ska innehålla alla nödvändiga näringsämnen. Kompletterande mat innehåller inte allt din vän behöver, så det kan bara serveras som ett ”tillbehör”. Numera kan du även hitta färskfoder som är helfoder, men om du väljer mer traditionellt färskfoder som är mer av ett komplement behöver du förmodligen lägga till några kosttillskott till din katts kost.
 5. Inga konstgjorda tillsatser: Kattmat regleras av foderlag, vilket innebär att det kan innehålla ett brett utbud av konstgjorda tillsatser som färger, smaker och förebyggande medel.
 6. Tänk på vattnet: Katter är ökendjur, så de känner inte av törst särskilt ofta. Vatten är dock viktigt för dem eftersom brist på det kan orsaka uttorkning och mycket allvarliga hälsoproblem. Ett enkelt och gott sätt att få i din katt vatten är att lägga till färsk- eller våtfoder till din katts kost.

Kvalitetsmat har en direkt inverkan på din katts hälsa!

Granska innehållsförteckningen när du köper foder

Tecken på att katten får rätt kost

Vad din katt äter är direkt kopplat till dess hälsa – därför är det så viktigt att välja rätt foder! Genom att ge din katt ett noga utvalt foder kan du hjälpa den att hålla sig i god form. Här är några tecken på att din katt mår bra:

 • Pälsen är glänsande och huden kliar inte.
 • Avföring består av fasta, små klumpar när maten har smält ordentligt.
 • Andedräkten stinker inte.
 • Ögon är klara och inte röda.
 • Katten är energifull och glad.

Om du känner dig osäker på vilket foder som passar just din katt, kom in till oss i butikerna så hjälper vi dig!