Goda råd

Goda råd

Kräsen katt

Har du en katt som är lite för fin för sin mat? Som makar sig fram till matskålen och nosar lite för att sedan gå därifrån med en anklagande blick på dig? Är din katt stolt medlem i gastronomiklubben och låter dig slänga orörd mat varje dag? Det finns ofta naturliga förklaringar till den här typen av beteende! Vi måste se till katternas naturliga relation till mat, och lära av den.

Kattens sinnen, har de med maten att göra?


Ta en titt på kattens ögon

Katter har ett väldigt bra mörkerseende då de är nattaktiva djur. Det är helt naturligt för dem att röra sig, jaga och äta i mörker. Detsamma gäller huskatter. När vi går och lägger oss för natten är det dags för minitigrarna att aktivera sig med leksaksmöss och matskålar.

Visste du att det är naturligt för vissa katter att äta på natten?

Den gulliga nosen är känsligare än du kan tro

Kattens nos är ett superkänsligt instrument som hjälper katten att identifiera dofter med extrem precision. Därför kan katten snabbt, bara via lukten, avgöra om maten du erbjuder är god nog att äta. En smutsig skål eller en skål som tvättats med fel diskmedel kan vara tillräckligt för att en misse ska dissa maten.

  • Ibland kan en katt glatt glufsa i sig samma mat som den avvisat dagen förut. Det kan ha att göra med hur ren matskålen är, eller att det dagen innan låg något på diskbänken som luktade illa.
  • Öppnade matförpackningar tar lätt lukt av annan mat i kylskåpet. Därför har vissa katter svårt att äta mat som stått i kylen.

Titta i munnen på den kräsna katten

En katts tänder är som krokar som håller fast bytet. Att äta kött är inget problem, tvärtom. Till skillnad från växtätare behöver katten knappt tugga sin mat, matsmältningssystemet hanterar enkelt större köttstycken. Tänderna är snarare till för att riva i kött.

  • Många katter gillar mat med tuggmotstånd. Erbjud till exempel rått kött.
  • Om en katt som tidigare haft normal aptit börjar bli kräsen så bör du kolla upp munhälsan. Läs mer om det här.

Du har säkert känt att kattens tunga är sträv som sandpapper. Perfekt för att rengöra pälsen (och ditt ansikte). Den sträva tungan kan separera köttet från benen på små bytesdjur (kanske något att försöka undvika att tänka på nästa gång din katt oskyldigt rengör ditt ansikte). Tungan är även försedd med känsliga smaklökar som gör att katten enkelt kan avgöra om maten är lämplig att äta eller ej.

  • Kylskåpskall mat är inte gott. Katter föredrar färsk mat som håller rumstemperatur upp till 35 grader (som en nyfångad mus).

Kattens lilla mage

Kattens mage är liten och rymmer ungefär 10 ml mat åt gången. Därför föredrar de flesta katter att äta små portioner ofta. Katterna tömmer sin mage mellan måltiderna. Den mest lämpliga maten för katter är lättsmält. Med andra ord, mat full av protein. Portionsstorlek en varierar förstås från katt till katt, men en katt behöver inte bli proppmätt vid varje måltid. Om kattens avföring är torr och hård saknas vatten i kosten. Se till att katten dricker mer vatten eller ge mer våtfoder.

Kattens jaktbeteende

Alla katter, oavsett inne- eller utekatt behöver möjlighet att stimulera sitt jaktbeteende. Dessa nedärvda beteenden försvinner inte för att katten är tam . En katt som får aktiveras genom till exempel aktiveringsleksaker mår bättre. Jaktlekar är en bra träning och kan även förbättra aptiten. Läs mer om aktivering av katt här.

Titta, jaga, attackera, fånga, döda, äta

Jaktbeteendet består av fem element som slutar med att katten får nöjet att äta sitt byte. Att få gå igenom hela kedjan är tillfredsställande för katten. Det frigör serotonin och dopamin i hjärnan och ökar välbefinnandet. En utekatt får ofta utlopp för detta på sina äventyr, och även om den inte alltid lyckas fånga bytet är jakten ett nöje. En innekatt däremot, är ofta garanterad att fånga sitt byte. En leksaksmus är minst lika tillfredsställande att jaga och ”döda” som en riktig. Som en avslutning kan du ge katten lite mat efter avslutad jakt, då blir hela kedjan komplett.

Vanligaste anledningarna till rynkad nos:
 

Katten får för mycket mat

Det kan vara så enkelt att din kräsna katt inte är hungrig. Testa att göra mindre portioner och upprätta ett matschema, det brukar hjälpa.

Du kan även testa att helt ta bort matskålen. Mata istället katten genom aktiveringsleksaker. Det är som sagt naturligt för katten att få jobba för att få mat. Till en början kan katten behöva lite hjälp och uppmuntran för att komma igång med aktiveringslekar, men när den lärt sig vill den ofta inte göra annat.

Köket är öppet dygnet runt

Även katter behöver mattider. Många kräsna djur lever i en aldrig sinande buffé av foder. När det alltid finns mat tillgänglig blir de gastronomiska minitigrarna kräsna och börjar avvisa vardagsmaten. Om du ser till att det inte alltid finns mat tillgänglig, blir den mer värdefull för katten. Testa att dela upp en dags mat på 3-4 matstunder. Som frukost, lunch och middag för oss människor. Lämna maten framme i 30 minuter och ta därefter bort den.

Först kanske katten blir förvirrad av omställningen. Men alla kan lära sig leva med ett matschema. Katten ska såklart inte tvingas till fasta, men kom ihåg att i naturen har vildkatterna inte fri tillgång till mat. Det finns foderautomater som är bra hjälp för att hålla mattiderna.

Smutsiga skålar och fel diskmedel

Som du kunde läsa i början av artikeln är kattens nos superkänslig. Den upptäcker snabbt om skålen är dåligt diskad eller om du använt ett starkt doftande diskmedel. Det kan räcka för att katten ska vända på tassen och avvisa maten.

Diska mat- och vattenskålen efter varje måltid. Använd helst ett milt eller oparfymerat diskmedel och skölj noga. Katter är renliga och känsliga djur, det är egenskaper de behövt för att klara sig i det vilda.

Katter föredrar att ha vattenskålen på ett annat ställe än matskålen. Se till att ha flera vattenskålar runtom i hemmet, alltid med färskt och rent vatten förstås.

Fel sorts skål

Föredrar du att äta middag på finporslin eller direkt ur pizzakartongen? Det finns lika många åsikter som människor om vad som är godast. Detsamma gäller för katter. Vissa kanske föredrar en djup keramikskål medan andra gillar en större metallskål. Samma sak med vattenskålar, vissa vill ha ett högt glas som de kan sticka ner huvudet i medan andra vill ha en stor skål.

De olika materialen känns olika under tungan och doftar olika. Plastskålar har en tendens att absorbera lukter från mat så de är sällan poppis. Prova er fram och se vad din katt gillar bäst.

Olämplig mat

Somliga foder kan leda till magproblem för vissa katter. Alla missar är ju olika, precis som vi människor. När katten ratar maten kanske det inte är för att den är kräsen, utan för att den faktiskt får ont i magen om den äter. Magproblem kan märkas på till exempel avföringen, som då blir lös och luktar starkt. Vissa katter kräks, tappar extra mycket päls och får problem med huden. Om detta drabbar din katt bör du förstås alltid gå till veterinären, men det kan också vara en idé att byta foder.

En katt behöver mat med mycket vätska och mycket protein. En balanserad färskfoder diet är det optimala för de flesta katter. Men det passar inte alla katter, eller deras ägare. Då är det viktigt att välja foder med högt köttinnehåll. Om ni föredrar torrfoder bör du komplettera det med våtfoder för att vara säker på att katten får i sig tillräckligt med vätska. Torrfoder går även blöta upp i lite ljummet vatten.

Kvaliteten på kattmat varierar oändligt mycket. En katt som får högkvalitativt foder äter ofta med god aptit, men gärna mindre portioner. Det är när maten innehåller dåligt med näring som kräsenhet och andra symtom oftast visar sig.

Vår butikspersonal hjälper dig gärna att hitta ett lämpligt foder för just din katt.

Van vid lågkvalitetsmat

Foder av låg kvalitet innehåller ofta smaksättningar. Katter som har blivit vana vid detta kan te sig skeptiska mot nyttigare mat. Tänk dig själv att byta en diet full av godis, läsk och snabbmat mot sallad, frukt och fullkorn. Det kan kännas motigt i början. Pröva er fram och använd råden om matschema som vi skrivit om tidigare i artikeln. Tänk på att foderbyten ska ske långsamt och över tid för att den känsliga tarmfloran ska få tid på sig att ställa om sig. Ca 10-14 dagar tar ett normalt foderbyte.

Provat färskfoder? 

Har du testat att gå över till färskfoder från tex torrfoder eller våtfoder och katten rynkar på nosen och går därifrån? Det är vanligt att katter är misstänksamma mot färskfoder om de är uppfödda på och vana vid att få torr- eller våtfoder. Färskfoder både luktar och smakar annorlunda och det kan få katten att bli skeptisk. Fördelarna med färskfoder är många så ge inte upp om du vill att dina katter ska äta mer naturligt. Testa att lägga lite färskfoder vid sidan om kattens vanliga foder för att den ska vänja sig vid lukten och smaken. Sedan kan man blanda ut en ytterst liten mängd färskfoder i fodret och efterhand när katten accepterat detta kan man börja öka på mängden.

Störd mitt i maten

En stressad katt förlorar lätt aptiten. Kanske undviker katten matskålen för att andra husdjur stör när den äter? Eller finns det kanske barn i familjen som inte låter katten vara i fred när det är matdag? Känsliga katter kan även störas av musik eller radio som skvalar nära matskålar. Det krävs ganska lite för att en känslig katt ska strunta i att äta, även om den är hungrig.

Här är det din uppgift att se till att missen kan få äta i lugn och ro. Du kanske måste vara uppfinningsrik? Finns det möjlighet att sätta kattens matskål lite högre upp så att barn eller andra husdjur inte når? Är det en annan katt som stör kanske de båda missarna får äta i varsitt rum med stängd dörr? Gör ditt bästa för att se till att din katt får middagsfrid. Det är viktigt att tänka på att alla djur i hushållet ska kunna äta ostört samtidigt.

Hälsoproblem

Om din katt har haft dålig aptit en längre tid och dessutom börjar gå ner i vikt är det läge att gå till veterinären. Katten kan ha ont, till exempel i tänder eller tandkött.

Slutligen

Var inte orolig! Det är vanligt att katter är kräsna. Anledningarna kan vara många men de flesta går tillbaka till kattens artspecifika beteende. Testa våra tips, och om din katt fortfarande vägrar äta vad den serveras, så gå till veterinären eller fråga om råd i någon av våra butiker. Vi älskar ju våra katter och vill att de ska må bäst.

Snabba tips för dig med kräsen katt

  • Gör ett matschema
  • Byt matskål
  • Byt foder
  • Se till att katten har lugn och ro när den äter