Goda råd

Goda råd

Koppelträning

Koppelträning hund

Hunden drar i kopplet när ni är ute på promenad, du får ont i handen och armen, du rycker till i kopplet för att hunden ska förstå att den inte ska dra, två sekunder senare så drar hunden likväl och du känner att frustrationen byggs upp och sådär håller ni på och du undrar varför den inte lyssnar. Puh! Känner du igen dig?

Koppelträna din hund


Koppelträning kan vara ett laddat ämne och en hund som går fot och fint med ett koppel är något som man behöver öva på att för att bli duktig på, och det gäller både för dig och din hund. Ni är ju trots allt två om dragkampen, en i varje ände, och det är dags att börja se kopplet som något som leder din hund istället. Här kommer tips på hur ni kan koppelträna på ett trevligt sätt, och du kom ihåg, börja träna tidigt med din valp!

Innan du börjar koppelträna hunden

 • Rätt tillbehör: Bekväm sele eller halsband, här kan ni välja och vraka bland vårt stora utbud och hitta en sele eller ett halsband som passar just din hund. Halsbandet eller selen får inte skava, strypa eller dra åt. Ett längre nylon- eller läderkoppel brukar fungera bäst och undvik flexi-koppel vid träningen, du vill ju ha hunden nära dig och inte 3 meter framför eller åt sidan. Ni är alltid välkomna in i våra butiker för att prova ut rätt tillbehör!

(Just det, skippa mobilen och hörlurarna, det är fullt fokus på er och er relation nu).

 • Rätt sinnesstämning: Innan ni börjar koppelträningen utomhus, se till att ni har skapat rätt förutsättningar för att underlätta promenaden. Om din hund är stressad, uppe i varv eller rädd tex så finns en stor risk att koppelträningen inte kommer att gå smidigt. Låt din hund få leta godis (mat lugnar) eller gör några kontaktövningar så att ni förbereder er för koppelträningens samspel.

Detsamma gäller för din sinnesstämning - hårda ord, ryck i kopplet, banningar och allt annat otrevligt hör inte hemma under koppelträningen eller i någon annan situation med din hund för den delen. Är du sur, irriterad eller på dåligt humör? Skippa att träna med din hund då din hund kommer känna av detta. Träna när både du och din hund är på bra humör, då har ni goda förutsättningar för en trevlig stund.

Hur får jag hunden att gå fint i kopplet?

 • Belöna önskade beteenden: i det här fallet är ett slakt koppel vad du önskar, se då till att belöna hunden när kopplet är slakt och inte när hunden drar eller definitivt inte när hunden börjar dra. Vad menas då med att belöna? Det beror helt på vad hunden uppfattar som en belöning. Har du en matmotiverad hund, en kräsen hund, en hund som inte tycker om leksaker eller en hund som älskar bollar? Du vet bäst vad din hund älskar, utnyttja det (om du inte vet så får ni prova er fram). Så se till att ha påsen med favoritgodiset, favoritleksaken eller dina roligaste moves redo, så att du kan belöna din hund och visa att du är det roligaste som hänt på väldigt länge. Det ska vara kul att vara nära! Här hittar du vårt sortiment av godis och leksaker.
 •  
 • När hunden drar: Om nu hunden skulle dra i kopplet, vilket med största sannolikhet kommer hända, vad ska du göra då? Stå. Helt. Still. Rör dig inte ur fläcken, hur stark din hund än är. Var konsekvent. Låter du hunden få dra dit den vill i detta läget kommer den bli enormt belönad och det är det sista vi vill, för då kommer den försöka och upprepa tills det går nästa gång. Återigen, var konsekvent och stå på dig och ignorera att hunden utför ett oönskat beteende. Vänta tills kopplet blir slakt (se till att ha packat ned ordentligt med tålamod för detta) och börja sen gå åt det håll du vill (inte det håll hunden vill). Belöna, belöna, belöna när din hund gör rätt! Visst känns det lättare att börja träna detta när hunden är en valp och inte väger 30 kg?
 •  
 • Uppmärksamhet och följsamhet: Ta tillfället i akt vid varje väg ni korsar, bäck ni går över, grindar som ska öppnas och stängas – stanna, be hunden att vänta, du går/smyger fram och kollar läget, stämmer av att kusten är klar, det är du som ska speja och hålla koll, inte hunden. Här skickar du signaler till din hund att det är matte/husse som ansvarar för att ni är säkra och att det är tryggt och roligt att vara nära. När kusten är klar kallar du på din hund och ni kan fortsätta promenaden. Genom att göra så här kommer hunden att bli mer uppmärksam och följsam samt att börja ändra sin inställning till matte/husse (hen verkar ju vara helt fantastisk ändå), det är ju riktigt spännande och tryggt på samma gång att vara nära!
 •  
 • Tempo, pauser och variation: Vilken är din hunds normala tempo? Försök följa samma, korta eller förläng steget men spring inte. På så sätt ökar ni förutsättningarna ytterligare för en lyckad träning.

Bygg upp relationen med din hund - att gå på promenad med dig ska vara roligt!


Brukar ni bara gå och gå och gärna på samma runda? Variera er, stanna upp, var rolig, mys, leta godis i något högt gräs någonstans, vik av från den vanliga stigen, sätt er på en bänk och sup in atmosfären. Hjälp din hund, fastnar det ett löv i pälsen på promenaden som stör din hund, då är du snabbt framme och tar bort det. Promenaden ska inte betyda fullt ös eller att enbart ta sig mellan den ena kissfläcken till den andra, det kan även betyda en mysig kelstund, att leta godis eller varför inte ta tillfället i akt att vinna pris för Årets matte/husse genom att du ”hittar” favoritleksaken mitt ute i skogen framför din hunds ögon - wow! Det här kommer boosta er relation och få din hund att se dig i ett annat ljus – en ledare som inte tagit ledarskapet utan som faktiskt förtjänar det.

Här har vi faktiskt mycket att lära av våra hundar, de lever i nuet och vi oftast i dåtid eller framtid eller en väldigt stressad nutid. Passa på att stanna upp och njuta av nuet med din hund!

 • Ögonkontakt: Går hunden hellre med nosen i backen, har stenkoll på hunden 300 meter bort eller totalt ignorerar dig när du söker kontakt med den? Då kan det vara läge att öva på ögonkontakten. Belöna snabbt så fort din hund söker din kontakt, om den vänder sig om och tittar dig i ögonen, belöna. När hunden söker din kontakt, vänd dig om och låt hunden få gå runt dig och söka din kontakt, belöna. Ganska snabbt kommer din hund förstå att, ah det händer spännande saker och jag blir belönad när jag söker matte/husses kontakt, det var ju kul och det här känns bra!
 •  
 • Vad händer när du rycker i kopplet, blir arg på din hund och hårda ord forsar ur munnen? Hunden vill längre från det obehagliga à drar i kopplet. Hunden lär sig även att det är obehagligt att vara nära, det gör ju ont à drar i kopplet. Relationen mellan er försämras, det är inte trevligt att vara nära någon som skäller på en och gör en illa. Det är ju hos matte/husse som hunden ska kunna känna sig trygg och omhändertagen. Hunden lär sig oftast också vad som är obehagligt, men inte vad du vill att den ska göra istället, för det har du inte förklarat för den.

Det här förhållningssättet till sin hund bygger på dominans, ”du ska göra som jag säger, annars…”. Ett annat förhållningssätt (som stöds av vetenskapen) är att bygga relationen på ledarskap istället, ”om du väljer att följa mig, så kommer jag se till att du har det bra”. I det första förhållningssättet har man tagit sig rätten, i det andra har man förtjänat den. Vilket förhållningssätt till din hund väljer du?

Om du känner att koppelträningen är övermäktig, se till att ta hjälp från en hundtränare som arbetar med positiv förstärkning, för ni vill ju ha en trevlig relation och trevliga stunder tillsammans.

Vi önskar er lycka till och tveka inte att höra av er eller titta inom butiken för fler råd!