Goda råd

Goda råd

Kombinerad kost för katter

Genetiskt sett är katten fortfarande ett ökendjur, precis som sina förfäder. Därför är de dåliga på att känna av törst och dricker sällan särskilt mycket vatten. Katter ute i det fria får allt vatten de behöver från de smådjur de äter. Till exempel innehåller små gnagare cirka 70% vatten. Den vanligaste kosten för våra inhemska katter – torrfoder – innehåller väldigt lite vätska. Om katten bara äter torrfoder och är dålig på att dricka vatten riskerar den att drabbas av uttorkning och sjukdomar som kan komma av detta. Det enklaste sättet att förhindra dessa problem är att erbjuda din lilla tiger våtfoder eller färskfoder, som innehåller mycket vätska, i kombination med torrfoder.

En kombinerad kost innebär oftast att man kombinerar torrfoder och färskfoder i din katts dagliga kost, men i denna artikeln kommer vi också gå in på vad det innebär att kombinera torrfoder och våtfoder.

Kombinera färskfoder och torrfoder

Ibland kan en kost som bara består utav färskfoder kännas krånglig och svår att följa då det kräver en hel del kalkylering från matte eller husse. Då kan 50/50-modellen med färskfoder vara ett alternativ, det innebär att halva kattens kost består utav färskfoder och den andra halva består utav ett komplett torrfoder. För denna utfodringsmodell passar ett färskfoder som är benfritt, exempelvis Smaak färskfoder.

Smaak färskfoder

Tips! Servera torrfoderkulorna i en aktiveringsleksak för att ge din spinnande vän bra stimulering, att jobba för mat är ett naturligt beteende hos katter.

Kombinera våtfoder och torrfoder

Ett torrfoder av hög kvalité innehåller alla näringsämnen som din kompis behöver. Många torrfoder innehåller näringsämnen som främjar ledhälsan, matsmältningen eller huden. Katter som lever i det fria äter många gånger om dagen, och ett stort byte kan till exempel gömmas och delas upp på flera måltider. Därför är det inte farligt att låta matskålen med torrfoder stå framme hela tiden, så länge rätt portion har tilldelats. Varför ska man då kombinera torrfoder med exempelvis våtfoder? Jo, att kombinera torrfoder med ett högkvalitativt våtfoder till din misse har flera fördelar:

  • Våtfoder innehåller mycket vätska, katter som är ökendjur från början känner inte törst på samma sätt som oss människor eller deras hundkompisar. Därför är våtfoder ett smidigt och bra sätt att hjälpa katten få i sig vätska.
  • Alla katter är köttätare och deras optimala kost är en gnagare; som består av mycket vätska, mycket kött och lagom mycket fett – precis som ett våtfoder av hög kvalité.
  • Många missar gillar även våtfoder för dess goda smak och doft. Våtfoder innehåller mindre kalorier och många kräsna katter föredrar våtfoder. Läs mer om kräsna katter här >>

Kombinerad kost för kattungar

En kattunge kan också utfodras med en kombinerad kost, antingen med färskfoder och torrfoder eller våtfoder och torrfoder. Att servera torrfoder i en aktiveringsleksak är ett bra knep för att aktivera din minitiger. Det kan vara bra att ha i åtanke att en kombinerad kost kräver en del kalkylering för den växande kattungen. För att vara säker på att kattungen får i sig tillräckligt med kalcium och andra viktiga näringsämnen kan det vara bra att komplettera med kosttillskott. Du hittar våra kosttillskott här >>

Helfoder eller kompletterande foder

Enligt lagen måste det på foderförpackningar anges om fodret är ett helfoder eller ett kompletterande foder. Helfoder fyller som sådana kattens dagliga behov, medan kompletterande foder inte innehåller alla näringsämnen katten behöver och därför måste serveras i kombination med till exempel torrfoder.

Att byta din katts kost

Katter är kända för sina kulinariska preferenser så ny mat kan få den kräsna katten att rynka på nosen. Genom att blanda den nya maten med din misses favoritmat under flera dagar så kan du vänja din minitiger vid den nya maten. Doften, konsistensen och smaken kommer sakta men säker att kännas igen av din pälsking. Här kan du läsa mer om hur du byter foder till din misse >>

Kombinerad kost för katt