Goda råd

Goda råd

Kombinerad kost för hundar

En kombinerad kost innebär oftast att man kombinerar torrfoder och färskfoder i din hunds dagliga kost, men i denna artikeln kommer vi också gå in på vad det innebär att kombinera torrfoder och våtfoder.

Kombinera färskfoder och torrfoder

Ibland kan en kost som bara består utav färskfoder kännas krånglig och svår att följa då det kräver en hel del kalkylering från matte eller husse. Då kan 50/50-modellen med färskfoder vara ett alternativ, det innebär att halva hundens kost består utav färskfoder och den andra halva består utav ett komplett torrfoder. För denna utfodringsmodell passar ett färskfoder som är benfritt, exempelvis Smaak färskfoder. Kalcium skulle hunden få i sig via ben vid en kost med endast färskfoder, det får hunden nu i sig genom ett komplett torrfoder. Torrfodret och färskfodret kan med fördel serveras vid samma måltid.

Smaak Färskfoder

Kombinera våtfoder och torrfoder

Ett torrfoder av hög kvalité innehåller alla näringsämnen som din kompis behöver. Många torrfoder innehåller näringsämnen som främjar ledhälsan, matsmältningen eller huden. Varför ska man då kombinera torrfoder med exempelvis våtfoder? Jo, att kombinera torrfoder med ett högkvalitativt våtfoder till din vovve har flera fördelar:

  • Högklassigt våtfoder har vanligen hög kötthalt och passar därför utmärkt för hundar, som har en köttätares matsmältning.
  • Köttrikt våtfoder är ett mer kalorisnålt alternativ och passar även kräsnare vovvar! Läs mer om vad du kan göra om du har en kräsen hund här >>
  • Under sommaren är våtfoder bra att ge till din hund för att den ska få i sig vätska genom maten också.

Visste du att…

Våtfoder är ett bra alternativ att ge till din vovve när ni är ute och reser, det är smidigare att utfodra och bära med sig.

Kombinerad kost för valpar

En valp kan också utfodras med en kombinerad kost, antingen med färskfoder och torrfoder eller våtfoder och torrfoder. Att ha torrfoder som en del utav valpens kost är bra då torrfoderpellets kan användas som belöning vid valpträning eller serveras i en aktiveringsleksak. Det kan vara bra att ha i åtanke att en kombinerad kost kräver en del kalkylering för den växande valpen. För att vara säker på att valpen får i sig tillräckligt med kalcium och andra viktiga näringsämnen kan det vara bra att komplettera med kosttillskott. Du hittar våra kosttillskott här >>

Helfoder eller kompletterande foder

Enligt lagen måste det på foderförpackningar anges om fodret är ett helfoder eller ett kompletterande foder. Helfoder fyller som sådana hundens dagliga behov, medan kompletterande foder inte innehåller alla näringsämnen hunden behöver och därför måste serveras i kombination med till exempel torrfoder.

Att byta din hunds kost

Att lägga till våtfoder, färskfoder eller torrfoder till din hunds kost går ofta smidigt om det nya fodret adderas stegvis. Här kan du läsa mer om hur du byter foder till din vovve >>

Kombinerad kost för hund