Goda råd

Goda råd

Kattungens första jul

För många kan jultider vara det perfekta tillfället att välkomna en ny familjemedlem. En kattunge ska dock aldrig vara en julklapp, utan måste vara ett noggrant övervägt beslut som hela familjen är med på. När det stora beslutet har fattats, läs den här artikeln för att göra din nya väns jul så fantastisk som möjligt!

Minska på stressen

Att flytta till sin nya familj är en stor förändring i en liten kattunges liv och den behöver tid att vänja sig vid allt det nya i hemmet. Därför är det bra om man inte bjuder hem gäster de första dagarna. Om kattungen har flyttat in bara några dagar före jul kan det vara bäst om ni håller firandet lite mindre och gör hemmet så stressfritt som möjligt (vilket innebär att du nu har en bra ursäkt för att städa mindre och tillbringa mer tid med bara de närmaste). Fler tips för de första dagarna med din nya kattunge kan du hitta i kattungeguiden.

TILL KATTUNGEGUIDEN

Ett säkert firande

Traditionellt julfirande har många farliga element för husdjur, inte minst för små kattungar som är nyfikna på att smaka och leka med allt. Presentsnören, barnleksaker, julmat eller -godis, växter och blommor, tända ljus, glasprydnader – ja, listan bara fortsätter. Se till att vara medveten om de vanligaste riskerna före julafton och håll ett öga på din vän så att ni båda kan njuta av julen.

LÄS MER OM JULENS FAROR

Julmiddagen

Mycket julmat och julgodis för oss människor är skadliga för husdjur – vissa kan till och med vara livsfarliga. Julstressen i sig kan orsaka diarré hos kattungen, inte minst om din vän råkar få i sig något olämpligt. Vanligtvis är de flesta medvetna om att människomat inte är bra för djuren, men påminn gärna gästerna att inte mata kattungen, oavsett hur svårt det kan vara att motstå ett gulligt ansikte.

Tips: Var förberedd med hälsotillskott som är lämpligt för kattungar, såsom Avital Flora.

Julklappstips till kattungar

Den bästa presenten du kan ge till din nya vän är naturligtvis din tid och närvaro, men många katter älskar också att delta i presentöppningen. Kom bara ihåg att hålla koll på kattungen så att den inte försöker svälja presentsnören, pappersbitar eller barnleksaker.

Presentidéer till kattungar:

  • Hälsosam mat är en gåva som påverkar din väns välmående, även på lång sikt.
  • Aktiveringsleksaker: kattungar älskar att arbeta för maten. Börja med enklare aktiveringsleksaker och byt till svårare allt eftersom din vän växer.
  • Något att tugga på, som leksaker eller godis som är lämpligt för kattungar.
  • Ett klösträd för att uppmuntra kattungen att klösa på trädet istället för soffan.
  • Egna leksaker som din kattunge kan leka med, så att den inte är lika angelägna om att stjäla dina saker. Kom också ihåg att hålla dina barns leksaker utom räckhåll.

Förberedelser för nyårsafton

Många djur är livrädda för fyrverkerier, så det finns en del saker du kan tänka på när du ska fira din första nyårsafton med kattungen.

  • Förbered dig genom att införskaffa lugnande produkter som passar kattungar (som Adaptil eller Feliway) utifall att. Dessutom kan aktiveringsleksaker eller några andra trevliga aktiviteter distrahera din vän från ljudet av smällare.
  • Du bör helst inte ta med din kattunge utomhus alls mellan 27 december och 1 januari, på grund av risken för smällare och raketer.
  • Lämna inte din kattunge ensam kring nyår, även om den verkar avslappnad.

Det kan vara så att din kattunge visar sig vara helt obrydd när det kommer till fyrverkerier, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra och se till att din nya vän får en så lugn första nyårsafton som möjligt.