Goda råd

Goda råd

Kattunge - vad ska den äta?

Det finns många olika utfodringssätt och nästan varje kattägare har sin egen åsikt om hur man ska mata katter. Vilken riktning du än följer behöver din kattunge balanserat helfoder till stöd för tillväxten. Helfoder finns i torr och våt form.

Hur väljer jag ett lämpligt foder åt min kattunge?

Att det finns så många olika foder för kattungar kan förvirra även en erfaren konsument. Utbudet är brett och kattmat finns både i specialaffärer och i dagligvarubutiker. När du väljer mat åt din kattunge, kontrollera alltid att produkten är ett helfoder. Kolla även följande på innehållsförteckningen:

  • Kötthalten – hög kötthalt är ett kännetecken på kvalitativ kattmat. Proteinhalten ska vara hög och den huvudsakliga proteinkällan bör vara kött.
  • Fetthalten – kattungens mage är liten, men energiförbrukningen stor. Därför behöver den rikligt med fett i födan. Fett är på många sätt nödvändigt för kroppen.

Din lilla kisse är i grund och botten ett rovdjur, och dess kropp fungerar optimalt när maten innehåller tillräckligt med animaliskt protein. Detta får katten i sig genom att äta kött. Högklassigt, komplett foder som är avsett särskilt för kattungar är ett enkelt och tryggt val. Sådant foder innehåller allt som din kattunge behöver: kött, energi samt rätt mängd vitaminer, mineraler och spårämnen. Uppfödaren skickar oftast med foder som din kattunge är van vid. Om du vill förändra kattungens diet, gör det först när kattungen har installerat sig i sitt nya hem och låt det ta tid. Läs mer om hur du byter foder till katt här >>

Två bra exempel på foder med hög kötthalt och fetthalt som är anpassat för kattungar och deras behov är Purenatural Kitten och Nutrima Care Kitten.

Kattungar har andra behov än vuxna katter

Foder för kattungar har ett högt energiinnehåll, eftersom en liten kattunge behöver nästan fem gånger så mycket energi som en vuxen katt. I komplett foder som är särskilt utformat för kattungar har man också tagit hänsyn till det faktum att kattungar behöver mer protein, vitaminer samt kalcium och andra mineraler än vuxna katter. När kattungen har börjat känna sig hemma bör du vänja den vid variation. Om man senare måste ändra på kattens diet på grund av exempelvis en sjukdom, kan det vara väldigt svårt om den har vant sig vid en alltför ensidig kost. Om avföringsmängden är liten visar det att näringen tas upp effektivt och kattens kropp kan utnyttja maten. Läs mer om varför en katt kan vara dålig i magen här >>

Vill du ha pålitlig hjälp vid matvalet?

Arken Zoo's personal känner väl till katters näringsbehov och kan hjälpa dig välja bra mat åt din kattunge. Varje katt är en individ och matvalet börjar med att kartlägga din katts behov. I våra butiker får du alltid personlig service och stöd så att du på bästa sätt kan ta hand om din misse. Du kan också fråga vår kundservice via mail, chatt eller telefon så kan de hjälpa dig att hitta ett bra kattungefoder för just din kattunge.

Kattunge - Vad ska den äta