Goda råd

Goda råd

Kattens pälsvård

 

När en katt slickar sin päls utsöndras ett naturligt skyddande fettlager. Om katten har kort päls klarar den oftast att hålla sig ren på egen hand och behöver därför sällan badas. Är din katt däremot långhårig kan den behöva lite hjälp med pälsvård, att bada den varannan månad kan vara en bra riktlinje. Ställer du ut med din katt behövs ytterligare pälsvård, då finns det ett stort utbud av pälsvårdsprodukter till din hjälp.

Har du en nakenkatt är det regelbundna bad som rekommenderas, så ofta som varje vecka. Det beror på att det fettlager som bildas inte absorberas av sig själv hos en nakenkatt, då blir katten istället klibbig.

pälsvård katt

5 tips om pälsvård:

  • Katter gillar varmt vatten – men inte hett!
  • Välj ett bra schampo och balsam avsett för just katter.
  • Gnugga inte för mycket när du torkar din katt med en handduk, katter får lätt tovor då. Efter handduken kan du föna kattens päls så den blir helt torr. Avsluta med att milt men noggrant gå igenom din katts päls med en borste
  • Det är viktigt att borsta din katt regelbundet, annars kan den få problem med hårbollar. Samtidigt som du borstar kan du passa på att kolla efter fästingar eller annan ohyra.
  • Ett sista råd är att vänja katten vid vatten då den är en kattunge, så kommer det underlätta för framtida bad!