Goda råd

Goda råd

Kattens kost

 

En katt är ett köttätande rovdjur. Det är ibland lätt att glömma bort eftersom katten för många framförallt är ett sällskapsdjur. Om man öppnar munnen på en katt ser man dock snabbt att kattens tänder inte är till för att tugga vegetabilisk föda, snarare är de skapta för att fånga och döda smådjur med.

Köttätare och biologi

Köttätare har ofta förhållandevis korta tarmsystemet. Kattens tarmsystem är drygt 1 meter, att jämföra med människans som är cirka 7 meter. Dessutom har katten en mycket liten magsäck vilket gör att den äter små bitar men ofta, upp till 20 gånger per dag. Det är många kattägare som tror att katten inte gillar sitt foder eftersom den inte äter upp allt på en gång, men förklaringen är alltså att katten gärna äter lite åt gången. Om katten gillar fodret den får beror inte på smaken i sig, katter har outvecklat smaksinne. Däremot har de ett mycket fint luktsinne, det är främst doften som avgör vad katten gillar. Katter kan också vara känsliga för form och storlek på sin mat. Därför kan man ibland se att katten väljer ut vissa bitar ur fodret men ignorerar andra.

Vikten av animaliska proteiner

Som köttätare överlever katten inte utan animaliska proteiner. Man räknar med att en katt som inte får protein från kött, fisk eller fågel dör inom 3–5 månader. Detta på grund av att kattens matsmältningssystem bara kan tillgodogöra sig animaliska proteiner. Därför har alla bra kattfoder en hög andel protein från djurriket. I ett kattfoder måste det också finnas det för katten så livsnödvändiga ämnet taurin. Taurin är en aminosyra som är särskilt viktigt för organ som ögon och hjärta. Ämnet finns naturligt i kattens bytesdjur, exempelvis möss.

Historia spelar roll

Katter är präglade av sitt ursprung från torra och varma trakter där det är viktigt att hushålla med vatten. Därför är kattens urin starkt koncentrerat vilket tyvärr har som bieffekt att risken för kristallbildning och urinvägsproblem ökar. För att minska risken för urinvägsproblem är det viktigt att se till att katten får i sig tillräckligt med vatten. Ett enkelt sätt är att ha flera vattenskålar och att sprida dessa i hemmet. Vattnet ska inte stå bredvid fodret eftersom katten sällan dricker och äter på samma ställe.

Övervikt hos katt

Ett problem som blir vanligare bland både människor och katter är övervikt. Övervikt är inte bara tråkigt för katten eftersom den orkar mindre och blir slöare, det är också hälsofarligt och ökar risken för ledproblem, diabetes, hjärtsjukdomar och mycket annat. Läs mer om övervikt hos katter här >>

Ta väl hand om din katt – se till att den äter ett bra foder, att den får i sig tillräckligt med vätska och att den inte väger för mycket. Då kommer du få en lång och härlig tid tillsammans med din katt!

Kattens kost