Goda råd

Goda råd

Julens faror för katten

Djursäkra julen!

Åh ljuva jul och härliga nyår – en tid för det ultimata myset. Dags att pynta, baka, tända ljus, laga julmat, baka julgodis, slå in paket och tända brasan – allt medan våra husdjur nyfiket tittar på och undrar vad som är på gång. Även om dessa decembersysslor ofta är något som hör årstiden till så kan dessa små förändringar i hemmet göra att våra husdjur lever farligt. Se upp för de vanligaste jul- och nyårsfällorna för din katt.

Jul med katt

Choklad

Se till att hålla choklad långt borta från din nyfikna vän. Katter tål nämligen inte teobromin, ett ämne som kommer från kakaobönan och som finns i framför allt mörk choklad. Tillräckliga mängder kan orsaka skakningar, kramper och till och med hjärtflimmer som kan orsaka livshotande tillstånd. Om du misstänker att din katt fått i sig choklad – kontakta veterinär omgående!

Växter med varning

  • Amaryllis
  • Hyacint
  • Julstjärna
  • Liljor

Lök

Många av våra delikatesser på julbordet innehåller lök, detta är giftigt för katter. Löken innehåller toxiner som kan skada de röda blodkropparna. Kontakta en veterinär om din vän fått i sig lök i någon form.

Russin (och vindruvor)

Russin (och vindruvor), som vi ofta har framme, är giftiga för katters njurar. Man vet inte vilken dos som krävs eller vilket ämne som leder till allvarliga sjukdomar hos djuren. Vet man om att katten har ätit russin eller vindruvor bör man kontakta en veterinär direkt.

Ljus och eld

Levande ljus och brasor hör den mörka årstiden till. Det ger både värme och mys. Det tycker även våra katter som inte tänker på risken att bränna sig. En kattsvans eller morrhår sveper lätt in i en ljuslåga och tar eld – och glöd i öppna spisar ger brännskador under tassarna. Se till att hålla koll på din vän och lämna aldrig eld obevakad.

Julens faror för katten

Paketsnören och julgransglitter

Julgransglitter och paketsnören förekommer i nästan varje hem runt jul. Katter tror gärna att det är roliga leksaker att tugga på. Men när snören och glitter kommer ner i magen kan tarmarna få allvarliga skador. Varje år måste katter åka till veterinär på grund av detta och ibland är skadorna så stora att de inte går att rädda. Kan ni strunta i glitter och snören? Eller ha det på platser i hemmet som katten inte kommer åt.

Resor

Vi är många som ger oss ut på vägarna under jul- och nyårshelgerna. Släkt och vänner ska besökas och våra husdjur får gärna följa med. Se till att ha en bra transportbur till din vän och göra resan säker. Läs mer om att resa med katt här >> 

Smällare och raketer

Oljudet av smällare och raketer väcker både ångest och skräck hos vissa katter. Rädslan i sig är inget farligt, men det blir lätt påfrestande för er båda. I din Arken Zoo-butik kan du hitta lugnande hjälpmedel. Det finns även receptbelagda preparat som din veterinär kan skriva ut efter hälsoundersökning.

Nu när du känner till julens faror kan ni göra ert allra bästa för att få en lugn och fridfull högtid. En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar vi på Arken Zoo!

Denna artikel är skriven och framtagen i samarbete med Vettris. Hitta din närmsta klinik på vettris.se. Produktlänkarna i artikeln är tips från Arken Zoo.