Goda råd

Goda råd

Julens faror för hunden

Djursäkra julen!

Åh ljuva jul och härliga nyår – en tid för det ultimata myset. Dags att pynta, baka, tända ljus, laga julmat, baka julgodis, slå in paket och tända brasan – allt medan våra husdjur nyfiket tittar på och undrar vad som är på gång. Även om dessa decembersysslor ofta är något som hör årstiden till så kan dessa små förändringar i hemmet göra att våra husdjur lever farligt. Se upp för de vanligaste jul- och nyårsfällorna för din hund:

Choklad

Hundar vill gärna äta choklad, men det betyder inte att de borde. De tål nämligen inte teobromin, ett ämne som kommer från kakaobönan och som finns i framför allt mörk choklad. Tillräckliga mängder kan orsaka skakningar, kramper och till och med hjärtflimmer som kan orsaka livshotande tillstånd. Fresta inte hunden, ställ bara fram choklad om du håller koll på den. Och om du misstänker att hunden fått i sig choklad – kontakta veterinär omgående!

Växter med varning

  • Amaryllis
  • Hyacint
  • Julstjärna
  • Liljor

Lök

Många av våra delikatesser på julbordet innehåller lök, detta är giftigt för hundar. Löken innehåller toxiner som kan skada de röda blodkropparna. Kontakta en veterinär om din vän fått i sig lök i någon form.

Russin (och vindruvor)

Russin (och vindruvor), som vi ofta har framme, är giftiga för hundars njurar. Man vet inte vilken dos som krävs eller vilket ämne som leder till allvarliga sjukdomar hos djuren. Vet man om att hunden har ätit russin eller vindruvor bör man kontakta en veterinär direkt.

Jul med hund

Ljus och eld

Levande ljus och brasor hör den mörka årstiden till. Det ger både värme och mys. Det tycker även våra hundar som inte tänker på risken att bränna sig. En hundsvans sveper lätt in i en ljuslåga och tar eld – och glöd i öppna spisar ger brännskador under tassarna. Se till att hålla koll och lämna aldrig eld obevakad.

Paketsnören och julgransglitter

Julgransglitter och paketsnören förekommer i nästan varje hem runt jul. Hundar tror gärna att det är roliga leksaker att tugga på. Men när snören och glitter kommer ner i magen kan tarmarna få allvarliga skador. Varje år måste hundar åka till veterinär på grund av detta och ibland är skadorna så stora att de inte går att rädda. Kan ni strunta i glitter och snören? Eller ha det på platser i hemmet som hunden inte kommer åt.

Resor

Vi är många som ger oss ut på vägarna under jul- och nyårshelgerna. Släkt och vänner ska besökas och våra husdjur får gärna följa med. Se till att ha en bra transportbur till din vän och göra resan säker. Läs mer om att ta med hunden i bilen här >>

Smällare och raketer

Oljudet av smällare och raketer väcker både ångest och skräck hos vissa hundar. Rädslan i sig är inget farligt, men det blir lätt påfrestande för er båda. I din Arken Zoo-butik kan du hitta lugnande hjälpmedel ), såsom Thundershirt eller feromoner från Adaptil. Det finns även receptbelagda preparat som din veterinär kan skriva ut efter hälsoundersökning. För vissa hundar räcker det dock med att spela musik eller ta en biltur. Läs mer om vad du kan göra i vår artikel här >>

Nu när du känner till julens faror kan ni göra ert allra bästa för att få en lugn och fridfull högtid. En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar vi på Arken Zoo!

Denna artikel är skriven och framtagen i samarbete med Vettris. Hitta din närmsta klinik på vettris.se. Produktlänkarna i artikeln är tips från Arken Zoo.