Goda råd

Goda råd

Hur funkar kattluckor?

Under våren och sommaren ökar vårt resande och som kattägare ställs man då ofta inför valet att ta med sig sin katt på resan  eller lämna den hemma. Eftersom katter är territoriella djur som trivs på hemmaplan kan det vara bra att överväga att låta katten stanna hemma.

Väljer du att ta med katten i bilen kan vi ge dig bra tips här. Fortsätter du läsa här delar vi med oss av tips kring kattluckor, som är ett bra alternativ både när du är bortrest under kort period eller helt enkelt vill slippa öppna och stänga dörrar för din katt samtidigt som du ger den utrymme till att fritt springa runt både ute och inne.

Vad finns det för olika lösningar?

Kattluckor är en mycket bra lösning som funnits under lång tid. Som allt annat har även kattluckor utvecklats en hel del och består idag ofta av en ram som monteras i en dörr eller vägg, en lucka för in- och utpassering samt ofta även en låsmekanism av något slag. Det finns många alternativt som hjälper dig att hålla ovälkomna gäster på utsidan, trots luckan. Kattluckor finns nuförtiden med magnetlås, lås som öppnas med infraröda signaler samt lås som läser av det chip som katter kan ha inopererade under huden.

Enklare kattluckor

En enkel form av kattlucka fungerar genom att katten trycker upp den med nosen när den passerar, den är bara låst när du själv låst den. En teknisk utveckling på denna enklare variant är en kattlucka med fyrvägslås, som du kan ställa in på helt upplåst, helt låst eller välja endast inpassering respektive utpassering. Finns också luckor som du kan tidsinställa så den bara är öppen när du önskar. Se alla våra kattluckor här.

Mer avancerade kattluckor

Vill du ha en mer avancerad version av kattlucka finns det exempelvis luckor som har tillhörande halsband med magnetnyckel eller infraröd nyckel som gör att kattluckan endast öppnar sig om din katt är i närheten. Om du är orolig för att din katt kan tappa halsbandet tar du det ett steg längre och väljer en kattlucka som kan läsa av kattens inopererade chip. Denna lucka öppnas endast för just din katt och har en mängd olika funktionaliteter. Om du köper en kattlucka för microchip, glöm inte att kolla så att den fungerar med just din katts microchipkod. Här kan du bekanta dig med Petporte kattlucka med microchip

Att tänka på innan du skaffar kattlucka

Bra saker att tänka på innan man installerar en kattlucka är eventuella kalldrag och oönskade smågäster. Att få det helt vindtätt med kattlucka är inte lätt, men ett bra tips är att ha kattluckan i källaren. Exempel på bra kattlucka mot just vinddrag är Swing 11 som har ett vindstopp som håller mycket av vinden ute. Katter som gärna springer ut och in och har fri passage genom luckan kan gärna ta med sig oväntade gäster till hemmet, såsom smågnagare och fåglar. Byten som hussar och mattar gärna lämnar kvar där ute. Inte sant?

Men även om du bör tänka på dessa saker innan installation anser de flesta att fördelarna med kattluckorna väger över. Det ger dig en avlastning som slipper springa och öppna och stänga titt som tätt samtidigt som det faktiskt ger din underbara katt en så mycket större frihet att göra det den vill, när den vill.