Du och din hund är ute på en härlig promenad, solen skiner och både du och hunden är på gott humör. Men plötsligt märker du att din hund stelnar till och stannar upp, huvudet sänks, kopplet sträcks och sedan kastar sig din hund fram och börjar skälla så att hela kvarteret hör det. Hoppsan, det var visst grannen som också var ute och rastade sin hund. ”Sluta skälla”, ”sitt”, ”du känner ju Fido” – du håller hårt i kopplet och försöker med det mesta men inget hjälper, snarare blir det bara värre. Du ser hur andra som också är ute och går tittar på er och undrar varför din hund är så aggressiv. Till slut ger du upp, försöker få med dig din hund åt andra hållet och börjar knata hemåt med humöret långt nere i skorna. Låter det bekant?
Hundmöten kan vara extremt laddade och ett jobbigt inslag på promenaden om din hund reagerar som ovan eller ännu värre. Ofta upplever hundägaren aggressivitet som ett mycket jobbigt problem och aggressivitet är även en av de vanligaste anledningarna vid omplaceringar. Det kan vara svårt för andra att förstå hur det känns att vara i en sådan situation och omgivningens reaktion är ofta skuldbeläggande, vilket inte hjälper varken dig eller din hund.
Hundar kommunicerar på ett komplext sätt med hjälp av vokaliseringar, rörelser och sin kroppshållning. I sin kommunikation är vissa hundar mer reaktiva än andra, dvs mer utåtagerande och syns och hörs mer, och kan reagera kraftigt vid möten med andra hundar. Vissa hundraser är avlade för att vara mer reaktiva än andra, detta gäller till exempel jakt- och vallhundar. En mycket reaktiv hund kan vara rädd, arg, osäker, ha ont eller varit med om en traumatisk upplevelse tillexempel. Aggressivitet är ofta ett avståndstagande beteende, ”kom inte hit”, ”håll ditt avstånd” och en rädd hund misstas ofta för en aggressiv hund. Vissa hundar kan också vara väldigt glada och nyfikna men vet inte riktigt hur dem ska bete sig vid eller hantera ett hundmöte.
Kopplet är ett vanligt hjälpmedel att kontrollera sin hund med och många hundmöten sker mellan hundar som är kopplade. Kan detta påverka mötet? Absolut, studier har visat att hundar som är kopplade och som möter andra hundar oftare uppvisar hotfulla beteenden än okopplade hundar. Kopplet kan göra att hunden känner sig mer sårbar när den ”sitter fast” men även att den känner sig mer självsäker nära sin ägare och om kopplet är spänt kan även hunden spänna sig.
Hur agerar du vid hundmötet? Går du bakom din hund eller går du mellan din hund och den andra hunden? Hejar du omedvetet på din hund genom att argt säga till den eller hjälper du den att hantera situationen? Låter du hunden få springa rakt fram till den andra hunden eller ger du din hund utrymme och går tex i en båge runt om det andra ekipaget?
Hur du agerar vid mötet spelar en väldigt stor roll och här nedan kommer tips på hur du kan underlätta mötet och hjälpa din hund att hantera situationen på ett bra sätt.
Känns det för övermäktigt? Ta hjälp!
Om du upplever att hundmötena känns övermäktiga, tveka då inte att ta kontakt med hundtränare som arbetar med positiv förstärkning. Det finns hjälp att få. Här nedan beskriver vi två träningssätt som är mycket hjälpfulla.
Ni är ute på promenad och din hund får syn på grannens hund Fido. Istället för att låsa sig och helt fokusera på den andra hunden så fokuserar sig din hund på att berätta för dig om vad som händer istället. Va, går detta? Jajamän, skvallerträning går ut på att hunden ska berätta för dig om vad som händer runtomkring er, den markerar och du belönar och förstärker beteendet. Denna träningsmetod kan även användas till andra störningsmoment såsom att jaga spännande vilt, läskiga brevbärare eller den retliga katten i grannskapet.
BAT eller Behaviour Adjustment Training är en träningsmetod som går ut på att hjälpa utåtagerande hundar att hantera en stressande situation, att återfå kontrollen över situationen och kommunicera med mindre signaler. Man arbetar mycket med att ge tillräckligt med avstånd till det som triggar, i det här fallet andra hundar, och sedan arbeta sig närmare triggern i hundens egen takt.
Hundmöten kan vara laddade och det är viktigt att förebygga och att träna på vardagslydnad och en god kontakt för att underlätta vid mötena. Bara din hund kan avgöra vilket avstånd den behöver för att känna sig trygg. Underlätta för din hund och undvik att utsätta den för situationer som den har svårt för att hantera.
Denna text är framtagen av Arken Zoos etolog.