Goda råd

Goda råd

Hundens munhälsa

Din hunds munhygien är viktigare än du tror. Ta för vana att titta din hund i munnen med jämna mellanrum! Tandproblem och problem med munhälsan är vanligt hos hundar och svåra att upptäcka. Problemen syns inte på utsidan och en del hundar gapar ogärna på beställning.

Tecken på att något är fel i hundens mun

Vanliga symtom på mun- och tandproblem hos hund:

 • Tar lång tid på sig att äta eller har nedsatt aptit
 • Sväljer maten utan att tugga eller tuggar bara på ena sidan
 • Vill inte äta torrfoder/hård mat/tuggben/godis
 • Luktar illa ur munnen och dreglar
 • Kliar sig runt munnen, gnuggar käken mot golvet eller möbler
 • Klapprar med tänderna
 • Tandfraktur

Många hundar fortsätter dock att äta precis som vanligt, trots att de har ont i munnen eller tänderna. Tandvård för hundar behöver inte vara något besvärligt - gör det till en daglig rutin, precis som din egen tandborstning! Vänj hunden redan som liten valp att låta dig undersöka mun och borsta tänder.

Vad händer när hunden äter?

Matrester fastnar mellan hundens tänder och i matrester trivs bakterier som äter sig ner mellan tand och slemhinna. Detta resulterar i tandsten och så småningom tandlossning. Hur lång tid det tar beror på hur tänderna är placerade, djurets salivsammansättning och kost. Ju värre problemet blir desto ömmare och mer inflammerat blir tandköttet.
Tandköttsinflammationer, tandsten och tandlossning hos hund beror på bakteriebeläggningar i munnen och går att förebygga och bota med rengöring. Andra sjukdomar kan vara medfödda eller drabba hunden redan som valp.

Bra att veta om hundens tänder:

 • Tänder är hudorgan som går att jämföra med hår och klor
 • Varje tand har en nerv som gör den smärtkänslig
 • Hundar har två tanduppsättningar: mjölktänder och permanenta tänder
 • Mjölktänderna lossnar vid 4–6 månaders ålder och ersätts av permanenta tänder
 • När hundar är mellan 1,5 och 2 år sluter sig tandens rotspetskanal. Innan detta är tänderna skörare, så undvik att apportera tunga saker eller ge för hårda ben
 • Gå alltid till veterinär för att dra ut mjölktänder som inte lossnar, annars kan felbett och förträngningar leda till inflammation och tandsten
 • Gå helst till veterinär och undersök din hunds tänder en gång om året, då upptäcker ni eventuella skador, tandsten och felbett i tid och kan åtgärda innan det börjar göra ont

Tandsjukdomar hos hund

Eftersom många hundägare har svårt att undersöka sina hundar i munnen upptäcks tand- och munhålesjukdomar ofta sent. Tecken på att något är fel kan vara om din hund väljer mjukt foder framför hårt, om hunden slutar bita på pinnar och tuggben eller om den tuggar mer på ena sidan. Det senare kan du se på att hunden håller huvudet snett när den tuggar.

Förebygg problem med tänderna

Vad kan du själv göra för att förebygga tandsjukdomar hos din hund? Förutom ett årligt besök hos veterinären kan du själv undersöka hundens mun. Du kan även bistå med enkel tandhygien som tandborstning och tuggben som är bra för tänderna. Att dagligen borsta tänderna på din hund är det allra bästa för att förebygga tandproblem. Att tugga på saker hjälper också till att hålla tandstenen borta, men det ersätter inte tandborstning. Ge hunden torrfoder men undvik allt för hårda märgben eftersom de kan skada tänderna.

Testa även:

 • Specialfoder som förebygger tandsten, till exempel Nutrima Dental.
 • Avital Avident som stärker munnens naturliga immunförsvar och förebygger problem som infektioner i tandköttet, plack och tandsten
 • Avital Avident Tandkräm som hjälper till att hålla hundens tänder rena

Tips!
Kombinera flera positiva åtgärder. Borsta tänderna en gång om dagen, ge torrfoder och låt hunden tugga på ett ben då och då. Om hunden ändå får tandsten och/eller inflammerat tandkött så se till att det åtgärdas tidigt.

Vad gör veterinären?

Vid en tandundersökning kontrollerar veterinären hundens bett och identifierar eventuella bettfel. Man räknar tänderna och undersöker varje tand var för sig. Därefter mäter man fickdjupet i tandköttet för att se om skador finns. Precis som för oss människor måste tänderna röntgas. En tand kan se helt frisk ut när man tittar på kronan men ibland upptäcker man problem vid röntgen.

Professionell tandrengöring (PTR) innebär att all plack och tandsten avlägsnas. Tandsten avlägsnas ofta med hjälp av handinstrument och s.k. ultraljudsscaler varefter tanden poleras. Tänder som sitter för trångt för att möjliggöra rengöring kan behöva tas bort.

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris här >>