Goda råd

Goda råd

Hund som har diarré eller är lös i magen

Hundar blir ofta lösa i magen, det kan vara allt från lite lös avföring till kraftig diarré. Det är i de allra flesta fall inte farligt men ibland kan det röra sig om allvarliga tillstånd som kräver intensivvård.

Varför blir hunden lös i magen?

Ofta är anledningen inte särskilt farlig, som att hunden ätit exempelvis avföring eller annat som kan rubba tarmfloran, eller helt enkelt ett foderbyte där tarmen inte är van att bryta ned vissa nya ämnen. Ovanstående orsaker till lös mage eller diarré brukar inte leda till något längre sjukdomsförlopp eller risk för hundens hälsa. Tyvärr finns det andra mer allvarliga orsaker till att hunden blir lös i magen och det krävs ofta veterinärbesök för att fastställa orsaken i dessa sammanhang. Det kan röra sig om virus eller bakterier som till exempel salmonella, cancer i tarmar eller andra allvarligare sjukdomar som ger diarrésymptom. Dessa allvarliga orsaker är dock mindre vanliga.

Besöka veterinär?

Verkar hunden inte sjuk eller må dåligt i övrigt så klarar man sig som regel utan veterinärbesök. Eftersom valpar är känsliga och snabbt kan bli dåliga bör du som försiktighetsåtgärd kontakta veterinär om din valp är yngre än ett halvår. Var uppmärksam på avföringen, finns det blod i avföringen bör du kontakta veterinär. Likaså om hunden inte blir bättre efter 3–4 dagar av din egen behandling.

Behandling av diarré och lös mage

Om du inte går till veterinären måste du själv behandla hunden. Samma regel om skonsam kost för människor vid lös mage gäller för hundar. Maten du ger din hund ska vara lättsmält. Här kommer några tips:

 • Köp speciellt dietfoder för att säkerställa att din vän får den näring den behöver i ett lättsmält format. Ett bra foder som du hittar hos oss är exempelvis Purenatural som finns i olika varianter för känsliga hundar, olika åldersspann samt spannmålsfritt.
 • Koka ris och ge tillsammans med lite kokt kyckling eller kokt vit fisk.
 • Denna kost ska ges i små portioner 5 eller fler gånger per dag så att tarmen inte behöver jobba så mycket åt gången.
 • När du märker att hunden blir bättre och att diarrén minskar så går du successivt över till normalt antal utfodringar, låt denna övergångsperiod ta ca 5–7 dagar.
 • Efter detta börjar du successivt att blanda i hundens ordinarie foder till dess att hunden bara äter detta, denna övergångsperiod bör också ta ca 5–7 dagar.
 • Använder du speciellt dietfoder kan du låta hunden äta detta till dess att det tar slut.
 • Glöm inte att hunden ska ha tillgång till vatten under hela tiden.

Här har vi samlat Arken Zoos skonsammaste hälsoprodukter som hjälper att förebygga och behandla lös mage och diarré hos din hund >>

Kräkningar

Om hunden är lös i magen och dessutom kräks så bör du avvakta med att ge någon mat alls till dess att kräkningarna slutar. Låt det gå upp till ett dygn innan du ger mat enligt beskrivningen ovan. Tänk även på att:

 • Se till att hunden får tillräckligt med vätska, ett bra riktmärke för ett dygns vätskebehov är 0,7 deciliter vatten per kilo kroppsvikt.
 • Portionera ut vattnet så att hunden inte kräks på grund av för hastigt vätskeintag.
 • Ge vatten i små doser – cirka 1–2 cl åt gången beroende på storlek på hunden.
 • Om hunden inte slutar kräkas efter ett dygn bör du kontakta veterinär.

Förebygga att hunden blir lös i magen

Om hunden har en välfungerande tarmflora minskar risken att den blir lös i magen. Här har fodret stor påverkan då rätt näring och en bra balans av fibrer ger en friskare hund med tåligare tarmflora. Det är även bra att hålla koll på vad din hund stoppar i munnen när ni är ute på promenad.
 

 

Fråga oss om foder, vi hjälper dig gärna! Spana även in våra bästa tips för att hitta rätt kvalitetsfoder till din bästa vän här>>