Goda råd

Goda råd

Hund som är dålig i magen

Hunden kan inte berätta för dig hur den mår, men en relativt bra indikator på hundens hälsa är faktiskt avföringen. Läs här vad du kan dra för slutsatser!

Avföringen berättar vad matskålen innehåller och hur tarmarna mår

 1. Våt och lös avföring en längre tid betyder att det är bäst att besöka veterinären. Orsaken kan nämligen vara något annat än olämplig mat och kan kräva behandling. Diarré kan också orsaka uttorkning. Läs mer om diarré här >>
 2. Stora, lösa och illaluktande högar är ofta ett tecken på att hunden äter mat av dålig kvalitet eller mat som inte passar den. Prova en kost som innehåller mer kött och färre utfyllnadsämnen eller byt till mat som är avsedd särskilt för känsliga magar. Purenatural Sensitive eller Canagan Country Game är två foder som är bra för katter med känslig mage. Alltför snabbt matbyte kan också ge magbesvär, så gå över till det nya fodret stegvis. Läs mer om foderbyte för hund här >>
 3. En porös men fast korv är den bästa hälsningen från tarmarna!
 4. Torra och hårda pluttar betyder vanligen att hunden får för lite vatten. Ibland får inte hundar som äter torrfoder i sig tillräckligt mycket vätska. Prova att bjuda på våtfoder eller benfritt färskfoder vid sidan av torrfodret.

Kosten kan påverkar din hunds avföring

Om du ger din vän färskfoder kan alltför stora mängder ben göra magen hård. Då är det bäst att ge färre ben eller ersätta de malda benen med ett kalciumpreparat. Produkter som innehåller ben ersätts med kött som innehåller rikligt med vätska. Det kan också vara bra att öka fibermängden i maten. Läs mer om färskfoder för hundar här >>

Varningstecken för hundens avföring

Avvikelser i avföringen kan skvallra om flera besvär som gärna kan utredas tillsammans med en veterinär. Sådana förändringar i avföringen är till exempel:

 • Blodig eller slemmig diarré som kan tyda på en häftig inflammation i mag-tarmkanalen och bör undersökas av veterinär. Små blodstrimmor i avföringen kan bero på sår vid analöppningen. Håll uppsikt över situationen och gå till veterinären om symtomen blir långvariga eller förvärras.
 • ”Risgryn” eller andra långsmala saker i avföringen kan vara inre parasiter och avmaskning kan behövas! Läs mer om avmaskning av hundar här >>
 • Slemmig avföring kan vara ett tecken på irriterad tarm och inflammation och kan behöva undersökas av veterinär om symtomen fortsätter länge eller är kraftiga.
 • Svart avföring kan tyda på blödning högre upp i matsmältningskanalen. Svart avföring kräver alltid undersökning hos veterinär.
 • Om avföringen har en ovanlig form kan det vara ett tecken på en tumör nära tarmen. Om avföringen ändrar form är det bäst att gå till veterinär.
 • Hundar bör bajsa varje dag, utan besvär och relativt snabbt. Om hunden krystar länge kan orsaken vara förstoppning. Mer information om förstoppning hittar du här >>
 • Svårigheter att göra nummer två kan också bero på tumörer, sjukdomar i slemhinnorna samt sjukdomar och smärta i rygg eller höfter. Svårigheter med bajsandet bör rätt så snabbt undersökas av veterinär.

Tänk på detta

Avföring som har en optimal konsistens är en glädje både för den som plockar upp det och för hunden själv. När magen inte kniper och avföringen kommer ut som den ska känner sig din hundkompis lätt om hjärtat och kan koncentrera sig på det viktigaste - att leka med dig!

Plocka upp efter hund