Goda råd

Goda råd

Hund i bil

Kör säkert med hund i bilen

Att ta med hunden på resan är självklart för många - hela familjen ska ju med när det vankas semester! Ofta innebär en resa många, långa transporttimmar, så för att göra det så enkelt som möjligt för dig, har vi samlat våra bästa tips.

Resa i bil

Att ta med hunden i bil är bekvämt, då kan ni själva bestämma när ni vill stanna för paus och rastning. Att ha hunden lös i bilen är olagligt, precis som människor ska hunden vara säkrad vid inbromsning – antingen i bur, med grind och galler eller med bilsele. 

När du ska välja hundbur ska du dels tänka på vilken bilmodell du har och dels på hur stor din hund är. Kom gärna in till oss, så hjälper vi dig att hitta en bur som passar både din hund och din bil. MIM och Artfex erbjuder bilburar som är försedda med extra säkerhetsdetaljer för att göra bilresan så säker och trygg som möjligt.

Hundburens storlek

Enligt lag har hund som transporteras i bur rätt till följande minimimått:

  • Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. Gånger 1,10.
  • Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
  • Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.
  • Läs mer om reglerna för att resa med hund i bil hos Jordbruksverket.

Säkerheten först!

  • En lös hund i bilen är livsfarligt vid krock - både för hund och passagerare.
  • En liten Jack Russel på 6 kg får en kraft motsvarande ca 800 kg vid en krock i 90 km/h.
  • En schäfer på 30 kg får en kraft motsvarande 1200 kg vid en krock i 50 km/h. Vid 90 km/h är är kraften nästan fyra ton.

Hundgrind, bilgaller och avdelare

Ett alternativ till bur är att ha hundgrind tillsammans med stabilt galler i bagageutrymmet, detta kan vara ett bra val för större hundar eller bilar med lite mindre bagageutrymme. Ett bilgaller monterat mellan bagageutrymme och baksäte skyddar både människor och djur. Dela av utrymmet i bagaget med en avdelare för att kunna transportera två hundar, eller om du vill använda halva bagageutrymmet till hunden och halva till packningen.

Bilsele – ett alternativ till bilbur

För dig som inte har plats eller möjlighet att ha en bur finns bilselar anpassade för hund. Bilselarna är utformade för hunden och finns i olika storlekar. De sätts enkelt fast i säkerhetsbältet. På så vis sitter hunden fast precis som övriga passagerare vid en eventuell krock. Var noga med att ha gott om utrymme mellan hunden och sätet framför för att hindra att hunden kraschar in i sätet innan säkerhetsbältet sätter stopp.

Det finns även särskilda förlängningar som fästes i hundens sele och sedan i bälteslåset.

Gör resan bekväm

Lägg ett mjukt och skönt liggunderlag i buren. En del modeller har en smutsavvisande och tålig undersida av nylon, samt ett avtagbart överdrag som kan plockas av och tvättas. Om hunden är sprallig kan det vara en god idé att välja en pläd med anti-glid så att den håller sig på plats. Knäpp gärna fast en praktisk resevattenflaska med inbyggd vattenskål i bältet, så har du vatten och skål nära till hands under resan.

Kom ihåg:

  • Hunden ska rastas och få vatten minst var sjätte timme, gärna oftare.
  • En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar.
  • Om du transporterar mer än en hund i en bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd. 

Flyg och tåg

Om ni ska ut och flyga har varje flygbolag sina egna bestämmelser för storlekar på hundburar eller transportväskor. Informationen hittar du hos respektive flygbolag. Undersök vad just ditt flygbolag har för regler och spana sedan in våra transportburar och väskor.

Även olika tågbolag har olika regler kring att ha med hund i kupén. De flesta tillåter hundar i vissa vagnar, dessa brukar vara markerade med en skylt.

Vill du ha goda råd om utomlandsresa med husdjur? Klicka här!

Lämna aldrig din bäste vän ensam i bilen! Bilen blir snabbt en kokhet dödsfälla och vintertid kan hunden bli nedkyld!