Goda råd

Goda råd

Höst med katt

Hösten kan verkligen vara magisk med frisk luft, vackert färgade trädgårdar och lite bus och lek utomhus – men den kan också innebära en del faror för våra fyrbenta vänner. Naturen visar sig från sin vackrare sida men det finns några saker som både du och din katt bör tänka på för att utevistelsen inte ska sluta med ett veterinärbesök.

Höst med katt

Se upp med svamparna

Även om svampplockning är en väldigt njutbar del av hösten för många så vet vi också att det finns ett antal giftiga svampar som vi bör hålla oss ifrån. Det finns vissa svampar som är så giftiga att även de katter som bara nosar eller slickar på dem kan drabbas. Om du misstänker att din katt ätit giftig svamp är det viktigt att ta den till veterinär så fort som möjligt. Symptomen kan se olika ut beroende på vilken svamp det är katten varit i kontakt med, men diarré och kräkningar hör till de vanligaste. En del svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra din vän mycket sjuk. Se till att hålla din katt långt borta från dessa svenska giftsvampar:

  • Röd flugsvamp
  • Brun flugsvamp
  • Panterflugsvamp
  • Vit flugsvamp
  • Lömsk flugsvamp
  • Toppig giftspindling (även kallad spindelskivling)
  • Stenmurkla

Ta kontakt med en veterinär om du misstänker att din katt inte mår bra! I anslutning till flera av våra butiker finns Vettris veterinärkliniker som du kan kontakta eller besöka för en undersökning och behandling.

Höst och katt

Reflexer – gör din vän synlig i mörkret

Med höstens intåg går vi mot mörkare tider och det är därför extra viktigt att både du och din vän syns utomhus när det börjat skymma. Utan reflex syns ni först på 25 meters håll, men med en bra reflex kan ni synas på 140 meters avstånd när den träffas av strålkastarljuset. Har du en utekatt rekommenderas att skaffa ett bra reflexhalsband så att den syns om den rör sig nära trafikerade vägar i mörkret. För att inte riskera att fastna i en gren eller liknande kan du välja en modell som har ett snabbspänne och resår i sig – och glöm inte att skriva kontaktuppgifter på halsbandet eller en tillhörande namnbricka så att någon kan hjälpa den om den inte hittar hem på kalla höstkvällar.

Så håll koll på svampar som din katt kan tänkas nosa på och hjälp den att synas ordentligt i höstmörkret så kan ni båda njuta av allt härligt som årstiden har att erbjuda!