Goda råd

Goda råd

Hej husdjurskompis: Pernilla Gervald

”Jag har minst fyra hundar i sängen”

Pernilla Gervald är butikschef på Arken Zoo i Helsingborg Väla men också agilityinstruktör. Hon älskar att putsa på detaljerna tills perfektion uppstår, men hemma får alla hundar som vill sova i hennes säng.

 

PERNILLA GERVALD

Ålder: 32.

Familj: Maken Mikael.

Bor: Utanför Svalöv i Skåne.

Gör: Butikschef på Arken Zoo i Väla, Helsingborg, samt agilityinstruktör.

Egna djur: Hundarna Eija (pudel), Lexa (pudel), Tella (border collie) Sensa, (border collie), och Xtra (pudel).

Pernillas man Mikael var tydlig med att han inte ville ha hund, med hänvisning till att det är dyrt och kräver mycket tid. Ändå har de nu fem vovvar hemma.

– Nu delar vi intresse, båda tränar och tävlar i agility. Men han hade rätt i tidsaspekten, för vi lägger all vår lediga tid på hundarna, skrattar Pernilla.

Törs man fråga hur det ser ut i er säng och soffa?

– Alla fem hundarna ligger i soffan och jag har minst fyra hundar i sängen på natten, men en tycker faktiskt bättre om att sova på golvet. Min man jobbar natt, så det finns inte på kartan att jag skulle sova ensam, säger Pernilla.

De har inte vilka hundar som helst, utan pudlar och border collies, alltså intelligenta djur som kräver mycket stimulans.

– Pudlarna sover gärna till klockan elva på förmiddagen, medan det räcker med att andas för att en border collie ska vakna till liv, redo att leka. Så ja, de behöver träning och stimulering för att må bra.

Passande nog är Pernillas stora intresse agility.

– Jag älskar att putsa på detaljerna, för att få till det magiska loppet med farten och perfektionen. De ska inte bara hoppa hinder, utan göra det snyggt och i högt tempo.

Tricket för att lyckas, menar Pernilla, är dels att hundarna ska ha god grundkondition, men också att träna på deras självförtroende och självkänsla. Få dem att känna: ”Jag klarar det.”

– En hund som tror på sig själv bjuder mer på sig själv.

Vilka hinder tycker hundar är roligast?

– Många hundar älskar tunnlar! Och vilken fart de har när de kommer ut ur den! Målet är att de ska tycka att alla hinder är roliga, även hopphinder.

Att ha kul på träningen är bästa tipset för att lyckas. Hon låter även vallhundarna valla får.

– Det är magiskt att se hur de har vallningen i sig av naturen och därför njuter av den. Där är de i sitt rätta element. Men att hitta får att valla på var inte helt lätt, så målet nu är en egen gård där vi kan ha både hundar och får.

 

Publicerat i Arken Zoo Magasin - Livet med djur, nr. 1 2022

 

3 TIPS FÖR DIG SOM ÄR INTRESSERAD AV AGILITY:

1. Var konsekvent, då är det lättare för hunden att förstå dig.

2. Skaffa en klicker! Ett hjälpmedel med belöningssignal som ger sekundsnabb feedback.

3. Hitta bästa belöningen för just din hund. Vissa gillar godis, andra leksaker och mina hundars jackpottbelöning är att få leka en stund med husse och matte.