Goda råd

Goda råd

Hej husdjurskompis: Linn Gustafsson

”Köket är enda rummet vi inte har djur i”

Linn Gustafsson jobbar i Arken Zoos butik i Ystad och har en hel palett av olika djur hemma. Spindeln Blod-Apelsin håller hon lite extra koll på när hon städar terrariet.

LINN GUSTAFSSON

Ålder: 28.

Familj: Sambon Fredrik.

Bor: I Hörby.

Gör: Jobbar på Arken Zoo i Ystad.

Egna djur: 2 katter, 1 hund, 4 kaniner, 2 gerbiler, 11 fågelspindlar, 3 ödlor, 2 afrikanska jättesnäckor, 1 saltvattensakvarium, 3 sötvattensakvarier, 4 grodor och 1 damm med guldfisk och koi.

Linn Gustafsson kände sig utstött i skolan, men hittade i stället sällskap och samhörighet hos djuren.

– Djur dömer inte. Har man en dålig dag så finns de alltid där för en, säger hon.

Därför läste hon djurvård på Svalöfs gymnasium, och på den vägen är det. I dag har hon och hennes sambo Fredrik en hel flock, från katter och kaniner till grodor, spindlar och ödlor, hemma.

– För ett år sedan slängde vi ut den stora soffan för att göra plats för ett saltvattensakvarium. Och i badrummet bor jungfrugeckos, de gillar den fuktiga miljön. Ja, det enda rummet där vi inte har djur permanent är köket.

Det här innebär också att hon har en hel del spännande mat hemma. Spindlarna till exempel gillar syrsor, och får festa till på kackerlackor ibland.

– Och så odlar jag spyflugor i små burkar för att ge till grodorna.

Men en spindel är väl inget djur man tar upp i knät och klappar?

– Det finns mycket annat att göra. Jag gillar att pyssla så det är roligt att bygga upp miljöer till djuren, sätta in blommor i terrarier och sådant.

Många är rädda för spindlar men du har giftiga arter hemma, hur funkar det?

– Vissa arter är giftigare än andra. Några är inte särskilt farliga alls och blir man biten är det ungefär som att få ett getingstick. Men det finns andra av mina spindlar jag aktar mig för, som Blod-Apelsin, hon är ofta irriterad och ställer sig i fightingmode. Så henne håller jag extra koll på när jag städar terrariet.

Linn säger att såväl ödlor som spindlar är fascinerande djur med personlighet. Som den smarta spindeln Digger, som lärde sig att öppna luckan till terrariet och ta sig ut.

– Vi letade i flera timmar efter henne, jag var jätterädd att hon skadat sig innan vi hittade henne bakom soffkuddarna. Hade vi satt oss där hade hon blivit mos. Men Digger är en försiktig typ som helst springer undan.

 

Publicerat i Arken Zoo Magasin - Livet med djur, nr. 1 2022