Goda råd

Goda råd

Hej husdjurskompis: Linda Lindqvist

”Katter vill få uppmärksamhet!”

Kattexperten Linda Lindqvist föder upp maine coon-katter och har huset fullt av långhåriga små kattungar. På dagarna hjälper hon dig i Arken Zoos butik i Falköping.

LINDA LINDQVIST

Ålder: 38 år.

Familj: Maken Magnus och sonen Theo, 12.

Bor: I Torbjörntorp.

Gör: Butikschef på Arken Zoo i Falköping och uppfödare av maine coonkatter.

Egna djur: Fem maine coon-katter: Tinka, Sebbe, Disa, Agnes och Molly.

Det är full fart hemma hos Linda Lindqvist, eller som hon själv uttrycker det:

– Vi har ett hus fullt av bus!

För här springer sex kattungar runt; hoppar upp på fönsterbrädan, kollar in en blomkruka, försöker krypa under ett köksskåp, tumlar runt med en boll eller tar sats för att klättra uppför ett ben. De är elva veckor gamla och snart ska fyra av dem få nya, välvalda hem. Bara lilla Agnes och Molly blir kvar. Ja, de är döpta efter sångerskorna Agnes Carlsson och Molly Sandén.

– Den ena har vi tänkt ha som avelshona, den andra har haft problem med ett framben men är en otroligt go liten tjej.

Linda har älskat djur sedan hon var liten, men på grund av allergi i familjen gick det inte att ha vare sig katt eller hund, så hon lånade flitigt djur i kvarteret.

– Så fort jag flyttade hemifrån skaffade jag en egen hund, en newfoundlandshund. Jag gillar stort och hårigt, skrattar hon.

Det blev även två katter, en bondkatt och en norsk skogkatt, och när sonen Theo för två år sedan fick välja mellan en hamster och en maine coon-katt valde han det senare alternativet.

– Eftersom Theo är ensambarn har det varit viktigt för mig att han får ha djur omkring sig. Dels för all kärlek som kommer med en liten katt, dels för att lära sig relationsskapande. Man måste visa hänsyn för att få tillgivenheten.

Den renrasiga maine coon-katten Disa innebar också att Linda kunde bli uppfödare. Det här är familjens första kull.

– Kattungar är helt ljuvliga. Ja, det svåraste med att ha kattungar är nog att skiljas från dem.

Linda har jobbat i samma butik i 20 år nu, och i sin roll som butikschef i Falköping har hon märkt av ett ökat intresse för husdjur.

– Men alla är inte redo att skaffa katt. Om du jobbar mycket och gillar att vara ute på kvällarna kanske du inte har tid att ta hand om den. För katter är sociala djur, som både vill få uppmärksamhet och gärna ha en kattkompis.

Den vanligaste frågan Linda får är vilket foder man ska köpa.

– Svaret beror på vad katten gillar och har för behov, om den är överviktig eller kanske känslig i magen, hur pälsen ser ut etcetera. Men det finns foder som passar alla, så välkommen in så hjälper jag dig att hitta rätt.

Och vad är favoritprodukten, om katten själv får välja?

– Laserpekaren. Katter älskar att försöka ”fånga” den röda pricken som du lätt förflyttar över golvet.

Publicerat i Arken Zoo Magasin - Livet med djur, 2021

 

4 TIPS TILL DIG SOM HAR KATTUNGE

1. Tålamod. En kattunge är en bebis med bus i kroppen.

2. Greja med din kattunge, fixa pälsen, klipp klorna ...

3. Säkra hemmet. Sätt för spaljéer och trappor, så att kattungarna inte trillar ner. Sätt häftmassa under dina blomkrukor, ta bort giftiga växter etcetera.

4. Se upp med var du sätter fötterna, för de är precis överallt.