Goda råd

Goda råd

Hej husdjurskompis: Cilja Österberg

”Det går åt tio kilo hundmat per dag”

Cilja Österberg är butikschef i Västerås och har elva draghundar hemma som hon tävlar med i klassen tvåspann. Och blir det snöstorm ute på fjället är hundarna räddningen – de hittar alltid tillbaka. 

CILJA ÖSTERBERG

Ålder: 40 år.

Familj: Sambon Micke.

Bor: I Skultuna.

Gör: Butikschef på Arken Zoo i Västerås Erikslund och tävlar med draghund i klassen tvåspann.

Egna djur: 11 hundar: 10 draghundar och en border collie.

Cilja Österberg säger att hon åker kickbike menar hon inte de där små sparkcyklarna barn gillar att dra runt på. Nej, det här är mer som en cykel utan sadel som hennes hundar drar i tvåspann. Det är även en sport man kan tävla i, vilket hundarna Snoddas och Tjalle älskar att göra. Det är bara det att Snoddas alltid har som mål att springa tillbaka till bilen, vilket är sådär när man ska varva på tävlingen.

– Jag har missat några pallplatser på grund av det, skrattar Cilja. Å andra sidan räddade det henne också en gång. Cilja var uppe på fjället med Snoddas. De hade hunnit i väg en bra bit, kanske 1,5 mil, när det plötsligt blåste upp till snöstorm.

– Varken jag eller hunden kände till terrängen, och det blåste så hårt att jag inte ens såg nästa snökäpp. Jag insåg att jag inte hade en chans att hitta tillbaka. Men jag vände på spannet och släppte hunden att springa fritt, och mycket riktigt, efter en stund var vi tillbaka vid bilen. Så den gången räddade han mig.

Det var för 8–9 år sedan som Cilja fick tag i en kickbike som hon testade på sina hundar, en australian shepherd och en vorsteh.

– De sprang för glatta livet. Det var fantastiskt att se glädjen.

Cilja fick blodad tand, och skaffade en ”riktig” draghund, en scandinavian hound. I dag har hon totalt elva hundar; en border collie och tio draghundar.

– De är väldigt lugna, ligger mest och chillar när de inte jobbar. Men när de tränas är det fullt ös, då går de från noll till 100 på några sekunder.

Många tycker att det är jobbigt med EN hund, hur lyckas man sköta om elva stycken?

– Det här är mitt intresse. Jag tränar dem varannan dag, och då alla i grupp. För det mesta låter jag dem dra, men på sommaren simtränar jag hundarna och då står jag på en SUP-bräda!

Har du plats för alla hundar inne?

– Nej, alla är inte inne samtidigt, utan kanske fyra till sex hundar i taget, resten är ute i hundgården. När de är inne i huset ligger de i soffan och myser, får klapp och kärlek. Men jag har dem inte som vanliga sällskapshundar, deras flock är de andra hundarna.

Det måste gå åt en del hundmat hemma hos er?

– Ja, cirka tio kilo om dagen.

Hundkunskapen tar Cilja såklart med sig till jobbet på Arken Zoo, dit många kunder kommer och ber om råd.

Vilket är ditt tips för att få hunden lugn och nöjd hemma?

– Ge den ett tuggben. Det hjälper inte bara mot tandsten, utan är en bra aktivering som lugnar hunden.

Publicerat i Arken Zoo Magasin - Livet med djur, 2021

 

3 TIPS FÖR ATT MOTIONERA DIN HUND

1. Cykla med hunden. Sätt den i en springer vid sidan av cykeln.

2. Simträna, det är skonsamt för lederna och bygger muskler.

3. Tänk på temperaturen, hårdträna inte när det är varmare än 16 grader.