Goda råd

Goda råd

Hej husdjurskompis: Angelica Åsberg

”Jag har ett halvt zoo hemma”

Etologen Angelica Åsberg lever ett riktigt djurliv med hästar, kor, katter, sköldpaddor, ökenråttor och mycket annat hemma på gården. Dagtid hittar ni henne i vår butik i Kungälv.

ANGELICA ÅSBERG

Ålder: 33 år.

Familj: Sambon Daniel.

Bor: På Orust.

Gör: Säljare på Arken Zoo i Kungälv, egenföretagare inom zoologi och etologi, samt sitter i försöksdjursetiska nämnden i Göteborg.

Egna djur: 4 hästar, 1 åsna, 2 kor, 30 får, 3 katter, 1 hund, 2 sköldpaddor, 4 gerbiler (ökenråttor), 15 höns samt en insektsodling.

Angelica Åsberg ser fram emot den dag hon kan ha spa-stund i sitt badrum igen. Inte för att det är trasigt eller så, utan för att badrummet just nu är ombyggt till en sköldpaddsanläggning.

– Jag kom hem en dag och föreslog att vi skulle köpa två sköldpaddor, som kan väga upp till 40 kilo. Och där någonstans går väl gränsen för de flesta, men min sambo är zoolog på Universeum i Göteborg, så han sa: ”Kör!” Vi hade varit sugna på sköldpaddor länge, säger Angelica.

Varför sköldpaddor?

– De är väldigt smarta och sociala djur. Dessutom är deras anatomi fascinerande, inte minst skalet.

Och sköldpaddorna är inte de enda djur som bor därhemma, på gården finns även kor, får, hästar, katter, en åsna, en hund och ett gäng ökenråttor.

– Jag har ett halvt zoo! Och många av djuren har kommit till oss av en anledning. Åsnan fick vi med gården när vi köpte den. Och när en granne åkte in på sjukhus för en massa år sedan missade man att det fanns en hund i huset också, sedan har han blivit kvar hos mig.

Och hon njuter av dem allihop, som i somras när hon satt på verandan och tittade ut på vad Angelica kallar savannen, där häst, åsna, kor och får gick i samma hage.

– Eller som när jag kommer hem från jobbet och går och lägger mig bland fåren en stund, det är meditation på hög nivå.

För om det finns folk som är djurvänner, så tillhör Angelica snarare kategorin djurfrälsta. Redan som tioåring, efter en lägerskola på Nordens Ark, bestämde hon sig för att jobba med att rädda utrotningshotade djur. Hon utbildade sig så småningom till etolog, har jobbat på flera djurparker och varvar nu sitt arbete på Arken Zoo med att vara zoolog åt Lycksele djurpark och Myskoxcentrum i Härjedalen.

– Myskoxarna är roliga, för de är som konstant lite förbannade, säger Angelica.

Utbildningen inom etologi har hon stor nytta av i jobbet på Arken Zoo.

– Etologi är läran om djurens beteende. Många kommer till oss och har ”problem” med sina djur. Då är det bra att känna till djurets naturliga beteende. En hamster kanske springer undan och gömmer sig eller biter dig när du vill lyfta den. Det handlar om att hamstrar är bytesdjur. När du plockar upp djuret påminner det om när rovfåglar tar hamstern. Det är bättre att mata djuret i handen, och låta det själv välja när det vill komma upp.

Publicerat i Arken Zoo Magasin - Livet med djur, 2021

 

3 TIPS FÖR EN NÄRMARE RELATION TILL DITT DJUR

1. Försök få djuret att göra saker frivilligt i stället för att tvinga det.

2. Tillbringa tid med djuret, och ”bonda”.

3. Ha kul ihop utan krav.