Goda råd

Goda råd

Hälsosam katt

Katter löper risk att drabbas av övervikt, och därmed även riskerna med det: hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, ledproblem och förkortad livslängd är några exempel. Allt hänger inte på kosten, det finns andra faktorer som spelar in. Läs vidare om vad du kan göra för att ge din vän ett hälsosamt liv.

Hälsosamma tips

  • Motionera både mentalt och psykiskt
  • Kläm och känn
  • Rätt utrustning
  • Håll koll på värderna

Fysisk aktivitet

De flesta katter mår bra av och gillar att ha ett aktivt liv. Utekatter motionerar ofta sig själva medan innekatter kan behöva en del uppmuntran och stimulans för att bli nöjda. Satsa på klösträd och leksaker för att kicka igång kattens naturliga instinkter. Läs mer om hur du på bästa sätt aktiverar din vän här >>

Mental träning

Ta vara på tiden med din vän och träna den mentalt. Katter går att träna mentalt med olika aktiveringsleksaker och aktivitetsspel. Detta ger dig och katten en närmare relation ju mer ni leker med varandra. 

Känn på kroppen och klipp klorna

Känn igenom pälsen och kroppen på din katt varje dag redan från början. Då vänjer den sig vid beröringen och du lär dig hur din katt känns. På så vis är det lättare att upptäcka om något avviker från det normala. Känn efter avvikande knölar, fästingar eller sår. Titta och lukta i öronen, inspektera tassar och klor och kläm försiktigt på musklerna. Då lär du snart upptäcka om den verkar ha ont någonstans. Vänj missen vid att klippa klorna tidigt. Läs våra bästa tips för kloklippning och se vår film här >>

Håll koll i munnen

Passa även på att titta i munnen på regelbunden basis. Då märker du i ett tidigt stadie om en tand skulle gå sönder eller om din lille vän börjar få tandsten. Gör tandborstning till en vana, det förebygger tandsten och andra tandsjukdomar effektivt. Vill du veta mer? Se vår film hur du borstar tänderna på din katt här >>

Hälsokost och tillskott

Om din katt är frisk och får ett bra foder så behöver du sällan ge några extra tillskott. Det finns dock tillskott som kan lindra om din vän har besvär med till exempel urinvägar, päls, hud eller mage. Ta en titt på olika vitaminer och kosttillskott här >>

Märker du att din vän mår dåligt så vänd dig först till en veterinär innan du börjar medicinera den själv.

Hälsosam katt

Ultimat utrustning

Tänk till när du väljer halsband och sele till din vän. Prova ut en kattsele som trycker på rätt ställen och passar just din misse. 

Värden att ha koll på

Ha ett första hjälpen-kit hemma! Då kan du ta tempen på din katt, bandagera om det blöder eller tvätta eventuella sår innan ni åker till veterinären. Om du tar tempen på katten regelbundet får du ett bra referensvärde och märker om den väl blir sjukt. Tabellen nedan kan vara bra att memorera, eller skriva ut och lägga i första hjälpen-kittet.

Mät pulsen

Mät pulsen på insidan av låret. Sätt handflatan mot insidan av främre låret och håll tummen på utsidan, då känner du oftast pulsen vid pek- eller långfingret. Räkna slagen i 20 sekunder och gångra med 3 för att få antal slag per minut.

Räkna andetagen

Titta bakom revbenen på katten och räkna antalet gånger buken fylls med luft under 20 sekunder och gångra med 3. Öva på att räkna andetagen när hunden vilar så får du en bra uppfattning om vad som är normalt för just din lille vän.

  • Hjärtfrekvens (puls): 140 – 220 slag/min
  • Andningsfrekvens: 20 – 40 andetag/min
  • Temperatur: 38 – 39 C

Tänk på!

En stressad katt har högre andningsfrekvens än en katt som vilar.

Informationen i denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris. Läs mer om Vettris här >>

Ha som kvällsruntin att gå igenom din katts klor, mun och päls i soofan