Goda råd

Goda råd

Hälsosam hund

Hundar löper risk att drabbas av övervikt, och därmed även riskerna med det: hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, ledproblem och förkortad livslängd är några exempel. Allt hänger inte på kosten, det finns andra faktorer som spelar in. Läs vidare om vad du kan göra för att ge din vän ett hälsosamt liv.

Hälsosamma tips:

 • Motionera både mentalt och psykiskt
 • Kläm och känn
 • Rätt utrustning
 • Håll koll på värden

Fysisk aktivitet

De flesta hundar mår bra av och gillar att ha ett aktivt liv. Olika raser har såklart olika behov av motion och aktivitet. En liten hund behöver inte lika långa promenader som en stor. När hunden är valp ska du ta det lugnt med motionen, muskler och skelett måste få växa i sin egen takt, så var försiktig med cykling och med att springa för långa sträckor. Att däremot ha hunden lös och låta den busa i sin egen takt, det är inga problem! Exempel på fysisk aktivitet som är både roligt och bra för hunden:

 • Agility
 • Springa eller cykla tillsammans med matte eller husse
 • Apportering
 • Simning
 • Spårning och sök
 • Jakt

Kom ihåg att vissa aktiviteter passar mer eller mindre bra för just din hund. Testa er fram så kommer ni hitta det som ni båda tycker bäst om. Läs mer om hur du på bästa sätt aktiverar din vän här >>

Agility

Mental träning

Ta vara på valptiden och träna hunden mentalt. Hundar gillar att lära sig nya saker och att träna hjärngymnastik. Genom mental träning får du en härlig kontakt med din hund och förhoppningsvis en lydig bästa vän. Fortsätt med mental och fysisk träning genom hela din väns liv, så länge hunden tycker att det är roligt och klarar av fysisk aktivitet. Spårning är en bra aktivitet som både är träning fysiskt och mentalt för din hund. Det gäller att hålla nosen i trim! Det finns också en rad olika aktivitesspel för hundar där deras mentala kapacitet sätts på prov. Du hittar våra hundspel här >>

Spårning och sök

Känn på kroppen och klipp klorna

Känn igenom pälsen och kroppen på din hund varje dag redan från början. Då vänjer den sig vid beröringen och du lär dig hur din hund känns. På så vis är det lättare att upptäcka om något avviker från det normala. Känn efter avvikande knölar, fästingar eller sår. Titta och lukta i öronen (hundöron luktar nästan alltid litegrann, men det ska inte lukta illa), inspektera tassar och klor och kläm försiktigt på musklerna. Då lär du snart upptäcka om den verkar ha ont någonstans.

Vänj även vovven vid att klippa klorna tidigt. På en hund behöver du klippa klorna från varannan till var fjärde vecka, beroende på hur fort klorna växer. Läs om hur du lär en valp att klippa klorna i vår valpguide >>

Kloklippning

Håll koll i munnen

Passa även på att titta i munnen på regelbunden basis. Då märker du i ett tidigt stadie om en tand skulle gå sönder eller om din lille vän börjar få tandsten. Gör tandborstning till en vana, det förebygger tandsten och andra tandsjukdomar effektivt. Vill du veta mer? Läs vår artikel om munhälsa här >>

För tikar och honor

Har du en intakt tik eller en tik som blivit kastrerad när hon var äldre än 1 år? Känn regelbundet igenom juvren, då kan du upptäcka eventuella juvertumörer i tid. Juvertumörer känns ofta som små hårda ärtor i huden vid bröstvårtorna. Lär dig mer om kastrering av din hund här >>

Hälsokost och tillskott

Om din hund är frisk och får ett bra foder så behöver du sällan ge några extra tillskott. Har du däremot en äldre hund med stela leder kan till exempel tillskott med glukosamin lindra en del av besvären. Det finns även tillskott som kan lindra besvär med urinvägar, päls, hud eller mage. Ta en titt på olika vitaminer och kosttillskott här >>

Märker du att din vän mår dåligt så vänd dig först till en veterinär innan du börjar medicinera den själv.

Ultimat utrustning

Tänk till när du väljer koppel och halsband. En hund som har ont i rygg eller nacke mår oftast bättre av sele än av hundhalsband. Prova ut en hundsele som trycker på rätt ställen och passar just din hund.

Kläder eller inte?

Hundkläder handlar inte bara om mode. Funktionella och bekväma hundkläder ökar komforten för din hund vid utelek oavsett temperatur och väderlek. Men behöver just din hund kläder, och i så fall vad?

 • Hundtröja: en del raser behöver tröja eller täcke när det är kallt, men för de flesta går det bra utan så länge de rör på sig.
 • Värmeabsorberande täcke: Om du tränar med din hund och vet att den kommer att ha ett aktivt pass följt av en längre vila i bil eller utomhus så kan det vara bra med ett täcke så att inte musklerna kyls ner för snabbt.
 • Regntäcke: När det regnar kan det vara skönt för både dig och vovven att ha regnkläder.
 • Hundskor: Passar bra till känsliga tassar som kanske har problem med kyla eller salt och grus om vintern. Skor är även bra för äldre hundar med artros i tassarna som får ont när de går på ojämnt underlag.

I solen då?

Sommar i all ära, men det kan bli lite för mycket av det goda ibland – särskilt om man är en hund med mycket och tjock päls! Som tur är finns det flera hjälpmedel för att undvika att din vän blir överhettad.

 • Solkräm eller tunn tröja: Den hårlösa hunden kan bränna sig i solen, så satsa på en solkräm eller en tunn tröja.
 • Kylprodukter: För hundar som blir påverkade av värmen finns till exempel västar och filtar som kyler.
 • Vattenflaska: Ha alltid med vatten!

Och du! Kom ihåg att aldrig lämna hunden i bilen en sommardag. Det kan bli en dödsfälla.

Värden att ha koll på

Ha ett första hjälpen-kit hemma! Då kan du ta tempen på din hund, bandagera om det blöder eller tvätta eventuella sår innan ni åker till veterinären. Om du tar tempen på hunden regelbundet får du ett bra referensvärde och märker om den väl blir sjukt. Tabellen nedan kan vara bra att memorera, eller skriva ut och lägga i första hjälpen-kittet.

Mät pulsen

Det är storleksvariationerna som gör att pulsen varierar så kraftigt hos hund. En liten hund har nämligen högra puls än en stor. Mät pulsen på insidan av låret. Sätt handflatan mot insidan av främre låret och håll tummen på utsidan, då känner du oftast pulsen vid pek- eller långfingret. Räkna slagen i 20 sekunder och gångra med 3 för att få antal slag per minut.

Räkna andetagen

Titta på sidan på hunden och räkna antalet gånger buken fylls med luft under 20 sekunder och gångra med 3. Öva på att räkna andetagen när hunden vilar så får du en bra uppfattning om vad som är normalt för just din lille vän.

 • Hjärtfrekvens (puls): 60 – 160 slag/min
 • Andningsfrekvens: 10 – 30 andetag/min
 • Temperatur: 38 – 39 C

Tänk på!
En stressad hund har högre andningsfrekvens än en hund som vilar.

Informationen i denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris. Läs mer om Vettris här >>