Att klippa någon som har hår på hela kroppen, inte står still, ignorerar instruktioner och dessutom har vassa tänder – det är svårt. Inte undra på att allt fler hundägare anlitar professionella hundfrisörer. Arken Zoos Helene Löfberg svarar på frågor om trimning.
Om din hund har en krävande päls och behöver regelbunden och omsorgsfull pälsvård är det bra att ha lämplig utrustning hemma. Här är en lista på det viktigaste i pälsvårdsskåpet.
Hur blir man hundfrisör? Efterfrågan på hundfrisörer ökar hela tiden. Det är faktiskt ett av de yrken där man har lättast att hitta jobb efter slutförd utbildning. Vissa naturbruksgymnasier har pälsvård som inriktning. Där lär man sig att klippa och trimma hundar. Privata hundfrisörsutbildningar är oftast mellan 15 och 45 dagar långa, men kan även vara längre. De kostar mellan 25 000 och 45 000 kronor. Inga egentliga förkunskaper krävs, men har du pälsallergi kanske du ska fundera på ett annat yrkesval.
– Sen måste man naturligtvis göra praktik också. Ibland ingår det i utbildningen, ibland får man fixa det själv, säger Helene Löfberg.
Är det inte bara att göra det själv?
Nja. Att klippa en hund är lite som att klippa ett ettårigt barn – det är svårt. Hunden rycker till, rör sig, vill inte, blir distraherad och vill helst leka med sin boll. Den har dessutom päls överallt, inte bara på huvudet.
– En hundfrisör är proffs på att hålla i och hantera hundar på bästa sätt. Är hunden sprattlig och lite svårhanterlig är det ju svårt att få ett bra resultat. Det krävs mycket träning för att det ska bli riktigt snyggt, säger Helene Löfberg.
Vad är bra att tänka på för mig som hundägare?
Att tänka på hundens bästa. Vänj den långsamt vid att besöka frisören om den tycker det är läskigt. Belöna med godis, lek och beröm när den är där och se till att hålla efter pälsen mellan besöken. Ju tovigare päls, desto mer jobb för frisören och mer obehag för hunden.
– Om man kommer med en väldigt tovig hund kan det vara svårt för hundfrisören att klippa precis på det sätt du som hundägare vill. För att bli av med tovorna kan man behöva klippa ner ganska kort, säger Helene Löfberg.
Vad är det för skillnad på trimning och klippning?
Vissa raser ska inte klippas, utan trimmas. Det innebär att man rycker pälsen i stället för att klippa med sax eller maskin. Ofta är det strävhåriga raser som trimmas. Till exempel strävhårig tax, borderterrier eller cairnterrier.
– Det man gör är att man tar bort den del av pälsen som inte riktigt sitter fast. Om det utförs av en skicklig hundfrisör så gör det inte ont på hunden. Men det gäller att man vet man gör.
Vad ska man tänka på när man letar efter hundfrisör?
– Jag tycker nog att det viktigaste är att hitta någon som man har en bra kommunikation med. Så man förstår varandra. Dessutom tycker jag det är jätteviktigt att personen är mjuk i sin hantering av hunden, så det blir en behaglig upplevelse för den.
Publicerat i Arken Zoo Magasin - Livet med djur, nr. 1 2022