Goda råd

Goda råd

Frisörbesök, trimning och pälsvård hemma

Allt om hundhår!

Att klippa någon som har hår på hela kroppen, inte står still, ignorerar instruktioner och dessutom har vassa tänder – det är svårt. Inte undra på att allt fler hundägare anlitar professionella hundfrisörer. Arken Zoos Helene Löfberg svarar på frågor om trimning.

RÄTT RUSTAD FÖR PÄLSVÅRD HEMMA

Om din hund har en krävande päls och behöver regelbunden och omsorgsfull pälsvård är det bra att ha lämplig utrustning hemma. Här är en lista på det viktigaste i pälsvårdsskåpet.

  • Kam, borste eller liknande. Alla hundar är olika. Om du har en pudel eller en hund med liknande päls ska du undvika borstar med små bollar på spetsarna. Vissa hundar föredrar att bli borstade med borsthandske, andra med kam. Ta reda på vad din hund tycker om.
  • Schampo och balsam. Det finns en uppsjö av olika sorter för olika typer av päls. Observera att hundar inte ska använda människoschampo eller människobalsam. De har ett annat pH-värde i huden och behöver en annan typ av schampo.
  • Sax och/eller trimmer. Även om du lämnar in din hund med jämna mellanrum kan det vara bra att kunna klippa lite runt ögon och på tassar.
  • Klotång. Alla hundfrisörer klipper klor i samband med klippningen. Men det är alltid bra att kunna klippa sin hunds klor. Känner man sig osäker finns hjälp att få i de flesta av Arken Zoos butiker.

Hur blir man hundfrisör? Efterfrågan på hundfrisörer ökar hela tiden. Det är faktiskt ett av de yrken där man har lättast att hitta jobb efter slutförd utbildning. Vissa naturbruksgymnasier har pälsvård som inriktning. Där lär man sig att klippa och trimma hundar. Privata hundfrisörsutbildningar är oftast mellan 15 och 45 dagar långa, men kan även vara längre. De kostar mellan 25 000 och 45 000 kronor. Inga egentliga förkunskaper krävs, men har du pälsallergi kanske du ska fundera på ett annat yrkesval.

– Sen måste man naturligtvis göra praktik också. Ibland ingår det i utbildningen, ibland får man fixa det själv, säger Helene Löfberg.

Är det inte bara att göra det själv?

Nja. Att klippa en hund är lite som att klippa ett ettårigt barn – det är svårt. Hunden rycker till, rör sig, vill inte, blir distraherad och vill helst leka med sin boll. Den har dessutom päls överallt, inte bara på huvudet.

– En hundfrisör är proffs på att hålla i och hantera hundar på bästa sätt. Är hunden sprattlig och lite svårhanterlig är det ju svårt att få ett bra resultat. Det krävs mycket träning för att det ska bli riktigt snyggt, säger Helene Löfberg.

Vad är bra att tänka på för mig som hundägare?

Att tänka på hundens bästa. Vänj den långsamt vid att besöka frisören om den tycker det är läskigt. Belöna med godis, lek och beröm när den är där och se till att hålla efter pälsen mellan besöken. Ju tovigare päls, desto mer jobb för frisören och mer obehag för hunden.

– Om man kommer med en väldigt tovig hund kan det vara svårt för hundfrisören att klippa precis på det sätt du som hundägare vill. För att bli av med tovorna kan man behöva klippa ner ganska kort, säger Helene Löfberg.

Vad är det för skillnad på trimning och klippning?

Vissa raser ska inte klippas, utan trimmas. Det innebär att man rycker pälsen i stället för att klippa med sax eller maskin. Ofta är det strävhåriga raser som trimmas. Till exempel strävhårig tax, borderterrier eller cairnterrier.

– Det man gör är att man tar bort den del av pälsen som inte riktigt sitter fast. Om det utförs av en skicklig hundfrisör så gör det inte ont på hunden. Men det gäller att man vet man gör.

Vad ska man tänka på när man letar efter hundfrisör?

– Jag tycker nog att det viktigaste är att hitta någon som man har en bra kommunikation med. Så man förstår varandra. Dessutom tycker jag det är jätteviktigt att personen är mjuk i sin hantering av hunden, så det blir en behaglig upplevelse för den.

 

Publicerat i Arken Zoo Magasin - Livet med djur, nr. 1 2022

 

HUNDARS PÄLS – SÅ FUNKAR DET

  • Olika hundraser har väldigt olika päls.
  • Chinese crested dog och xoloitzcuintle har till exempel nästan ingen päls alls.
  • Många raser har så kort päls att den inte behöver någon skötsel alls. Till exempel whippet, italiensk vinthund, greyhound, american staffordshire terrier, pinscher, dobermann och många fler.
  • Långhåriga hundar som collie, golden retriever, shetland sheepdog, pomeranian och spetsar behöver kamma ur sin underull när de fäller.
  • Krulliga hundar som inte fäller, till exempel pudel, olika vattenhundar, lagotto romagnolo och liknande raser, måste klippas regelbundet för att inte få problem med pälsen. Om de inte klipps kan de få tovor och hudinfektioner.
  • Strävhåriga raser, som borderterrier, tax eller schnauzer behöver trimmas med jämna mellanrum (se artikeln).