Goda råd

Goda råd

Födoämnensallergi hos katt - Eliminationsdiet

Att din katt har problem med magen, pälsen eller huden kan bero på födoämnesallergi. Precis som vi människor så kan katter vara känsliga mot vissa livsmedel. För att råda bot på problemet så kan du sätta din katt på en eliminationsdiet, det innebär att du provar att utfodra din katt med olika livsmedel för att se vilket utav dem som ger upphov till symptomen.

Eliminationsdieten kan genomföras med helfoder, hemlagad mat eller färskfoder. Man försöker välja råvarorna så att katten inte ätit dem förut – endast proteiner som katten utsatts för tidigare kan orsaka allergisymtom.

Väljer man hemlagad mat eller färskfoder börjar man med en proteinkälla och en kolhydratkälla. Ofta används kött i form av ren, kalkon eller lamm och som kolhydrat kokt potatis, havre, bovete eller sötpotatis. I en katts eliminationsdiet bör man inte använda fisk, om en katt får fisk som enda djurproteinkälla kan den drabbas av gulfettssjuka, om den inte får E-vitamintillskott.

Vid råutfodring används som kolhydratkälla en rå puré av en grönsak och vanligen ger man också ben och inälvor, men bara från ett djur.

Om katten redan hunnit utsättas för många olika födoämnen under sitt liv kan det vara knepigt att hitta en ny proteinkälla: känguru, struts och andra sällsyntare djurproteinkällor är ovanliga hos oss och dessutom dyra. I sådana situationer är det klokast och enklast att använda helfoder som är skräddarsytt för allergiker.

Som helfoder passar produkter från djuraffären eller veterinären, med ett fåtal ingredienser av god kvalitet och där proteinerna är spjälkade med en specialbehandling. Bland Arken Zoos helfoder har bl.a. produktserierna Purenatural Sensitive och Grain Free samt Brit Care passat särskilt bra för känsliga katter.

Ihärdigt detektivarbete

Den egentliga eliminationen varar vanligtvis cirka 8 veckor. Under den tiden får katten endast den mat som hör till dieten, samt vatten.

Efter eliminationen börjar den så kallade provokationen där man testar eventuella orsaker till symtomen genom att lägga till dem i dieten, en protein- eller kolhydratkälla per vecka. Efter provokationen återgår man till eliminationsdieten i några dagar och därefter kan man prova nästa födoämne tills man hittar det som orsakar symtomen.

Eliminationsdiet katt

Noga med godiset

Det är viktigt att katten inte får i sig något annat än det som hör till dieten. Utekatten får stanna inne så den inte jagar möss. Godis, näringstillskott och tandvårdsprodukter är också förbjudna för den som är på eliminationsdiet.

Det är bra att milt men bestämt säga åt familjemedlemmar och gäster att inte smussla godbitar åt den eventuellt tiggande sötnosen - det förstör försöket till uteslutningsmetoden och är till skada för kattens hälsa.

Jaktbehovet kan tillgodoses genom att portionera den rätta maten i en aktiveringsleksak.

Givande resultat

I bästa fall avslöjar eliminationsdieten att det bara är ett födoämne som orsakar allergi, till exempel mjölkprodukter, nötkött eller något spannmål. Då får det ihärdiga detektivarbetet ett riktigt lyckligt slut: en liten förändring i kosten kan förbättra kattens vardag radikalt och detektiven kan gratulera sig själv till ett väl gjort arbete.

...eller inte.

Det är bra att minnas att hud- och matsmältningsproblem också kan bero på en organisk sjukdom eller ett parasitangrepp, som kräver behandling av veterinär. Även om man upptäcker allergi kan det behövas veterinärhjälp: det är till exempel vanligt att svampar och bakterier angriper hudskador som beror på överkänslighet, i och med att katten kliar och slickar sig. Sådana infektioner går inte nödvändigtvis över bara för att man eliminerar orsaken till allergin.

Ett kapitel för sig är atopiska hudsymtom, som sällan beror på födoämnesöverkänslighet. Atopiska problem är ofta ärftliga och kan aktiveras till exempel av någon miljöfaktor. Bland annat pollen, kvalster och svampsporer kan orsaka atopiska hudsymtom. Särskilt vår och höst är problematiska för atopiker.

Atopi är sällan förknippat med magbesvär, men desto oftare med återkommande öroninflammationer. Vid födoämnesallergi fortsätter symtomen vanligen så länge katten får i sig det födoämne som orsakar symtomen. Atopiska symtom brukar däremot gå i vågor. Man kan ändå inte dra någon direkt slutsats om orsaken till symtomen utifrån deras placering och uppträdande.

Även atopiska katter kan få hjälp: bland annat hyposensibilisering har gett utmärkta resultat.

Vänd dig till en veterinär om symtomen verkar störa ditt katts dagliga liv! Ett besök kan bespara dig långvarigt grubblande.

Vill du läsa fler nyttiga artiklar? Klicka dig till vår Goda råd-sida här >>